barda

Yönetmenliğini Serdar AKARIN yaptığı 2006 yapımı (vizyona giriş tarihi 2007) çok konuşulan ve bol eleştiri alan türk filmi diyerek girişi yapmış olalım.
Filmin Fragmanı
Film İçin Hazırlanan Dediler ki.. Klibi.Filmin senaryosu 1997 yılında Ankara’da bir öğrenci evinde yaşanan olaylar üzerine yazılmış. Gazetelerin 3ncü sayfa haberlerinde değişik türlerini görmekteyiz.(gerçek olayda suçlulular 27 yıl hapis cezası almalarına rağmen kısa bir süre sonra “af” kanunuyla serbest kalmışlar.) Filmde ise ilahi yeşilçam adaleti diyebileceğimiz bir son hazırlanmış suçlular için. (tartışılır!)
Filmin resmi internet sitesinde film kısa bir yazı ile özetlenmiş.
(Bundan sonrası filmi seyretmiş bir sinema tüketicisinin yorumudur ve spoiler içerebilir!)
Film bana daha çok pardon filmini hatırlattı, pardon’da komedi unsurları ağır basan harika bir anlatım vardı, barda filminde ise amerikan vari, küfürlerin, şiddetin ve seks unsurlarının ağır bastığı bir film görüntüsü olmasına rağmen tam kıvamındaydı ve biraz daha ekleme yapılabilirdi.
Hadi yaaa, zaten çok küfürlüydü diyen arkadaşlar aşağıdaki listeye bakınız.
1. Cem YILMAZ espirilerini hatırlayın.2. Tarantino’nunda dediği gibi “Ben sokakata ne görüyorsam onu yapıyorum. Filmlerimde daha fazlasını bulamazsınız.” (Bir röportajında buna benzer cümleler kurmuştu.)3. Kötü adamların iğrenç ve gerçekçi canlandırılmasının sebeplerini düşünün.4. Amerikan filmlerinin türkçe montaj yapılmamış şekilde seyredin.5. Filmin resmi web sitesine eklenmiş olan ek$isözlük yorumlarını okuyun.
Filmin adalet, vicdan, hukuk ve insanlık gibi kavramları sorgular nitelikte işlenmiş olmasıda bir diğer güzel yanı diyebilirim. Savcı ile hakim, hakim ile avukat arasında geçen diyaloglarda ve hakimin açılış konuşmasında bunu hissettirmişler açıkçası. Polisler “biz yakaladık savcılığa sevkettik”, savcılık ise “biz kanunlara göre yargıladık hükmünü verdik” şeklinde işleyen döngüdeki insanların durumuda işlenmiş. Gerçek olaydaki af’ta vurgulansaymış tam olacakmış.
Nejat İŞLER hayranları kaçırmasın.
Filmde Serdar AKAR, Zeki DEMİRKUBUZ ve Çağan IRMAK kısa rollerle yer almaktadır.
Filmin müziğide harika ve filmi özetler nitelikte. Rastlarsanız dinlemeden es geçmeyin.
Dvd’den seyreden arkadaşlar finaldeki (son yazılarda bittikten sonra) kısa görüntüyü kaçırmayın.
Filmle alakalı bağlantılar:
hafif.org “Barda” ; Gerçek bir hikayeSosyomatResmi Sitesiimdb