bu sabah durakta fotoğrafını çektiğim çiçek
bu sabah durakta fotoğrafını çektiğim çiçek

Bu sabah durakta beklerden bu fotoğrafı çektim. Arıcığı çiçekten çiçeğe uçarken bir yerde yakalamak ve tırsmadan bu fotoğrafı yakın plan çekmek zor oldu ama başardım. Sonra da bu harika ve mucizevi yaratıklarla ilgili bir yazı neden yazmıyorum diye düşünüp kolları sıvadım.

Arılar da bizler gibi sosyal yaratıklar. Bir topluluk halinde işbirliği içinde olmadıkları sürece yaşama şansları yok. Çalışkanlığın ve disiplinin simgesi olan bu hayvanlar her hangi bir yerde-ağaç kovuğu, kovan vb..-kurdukları bir kraliçe, 100-500 erkek, 10-80 bin işçi arıdan oluşan, her bireyin üstüne düşen vazifeyi eksiksiz yerine getirdiği bir düzen içinde yaşarlar.

kraliçe
kraliçe

Her kovanda bir adet bulunan kraliçe arı aslında 17.yy başlarına kadar bey arı olarak biliniyordu. 1609 yılında İngiliz Charles Butter koloninin kalbi olan bu arının dişi olduğunu bulmuş bu tarihten sonra da kendisine kraliçe ya da ana arı denmiştir.Her kovanda yalnız bir tane olur. İki kraliçeye yer yoktur. Eskaza bir kovanda iki kraliçe bir araya geldiğinde aralarında ya birinin ölümüyle sonlanan ölümcül bir kavga başlar ya da yaşlı olan ana arı bir grup işçi arı ile birlikte kovanı terk eder. Başka bir yerde yeni bir koloni kurar. Buna oğul çıkarma denir.

oğul çıkarma
oğul çıkarma
yumurtlama
yumurtlamaerkek arılardır. Tek fonksiyonu dişiyi döllemektir. Bu da zaten kovanda sayısı 100-500 arasında olan erkeklerden sadece birine nasip olur. Kendi yiyeceklerini toplayamazlar, bal, polen taşıyamazlar, kovan içi işleri yapamazlar, bir iğneleri olmadığından kendilerini savunamazlar. Kovanda sadece işlerin yolunda gittiği bahar ve yaz aylarında erkek arı bulunur. Son baharda işçi arılar bu savunmasız ve zavallı yaratıkları kapı dışarı ederek ölüme terkeder.

işçi arı
işçi arı

İşçi arılarsa kovanda en kalabalık nüfusa sahip gruptur. Genetik olarak dişi olan işçiler larva dönemindeki beslenme şekilleri ile kraliçe arıdan ayrılırlar. Döllenme ve yumurtlama fonksiyonu yoktur.İşlerin yoğun olduğu yaz aylarında ömürleri 40-50 gün, daha çok kovan içinde kaldıkları kış aylarında 4-5 ay kadardır.

yavru arı
yavru arı

Larva dönemi biterbitmez çalışmaya başlarlar. Üçüncü günden itibaren ilk on gün yumurta ve larva bakımıyla ilgilenirler. 10. günden sonra karınlarındaki balmumu bezleri gelişir ve dadılıtan mimarlık ve mühendisliğe terfi ederek petek inşaası alanında istihdam edilirler. Yirmi gün sonra askerlik zamanları gelir ve kovanın içinde gardiyanlık işine atanırlar. Bir süre sonra vücutlarında iğneyle zerkedebilecekleri bir zehir oluşur ve kovan kapısında muhafız olarak beklemeye başlarlar. Yaz aylarındaki altı haftalık ömürlerinin son bölümünde de bir bal özü ve polen toplayıcısı olurlar.Polen taşıyan işçi arılar yüklerini seçtikleri hücreciklere boşaltır. Bal özü taşıyan arılarsa kovanda bekleyen birbaşka arıya devreder.Yaşlanmış ve hasta olan arıla genç olanlar tarafından kovan dışına çıkmaya zorlanır. Böylece kovan nüfusu her daim güçlü ve zinde tutulur.Fazlasıyla temizdirler. Doğumlarından itibaren kendi vücutlarını ve duyargalarını periyodik aralıklarla temizlerler. Kovanın ve kraliçe arının temizliğine büyük özen gösteririler. Kovana giren ve dışarı çıkaramayacakları kadar büyük olan yabancı böcekleri propolis adı verilen ve içinde mikrop barındırmayan bir madde ile mumyalayarak bozulmayı önlerler.

19.yy dan kovan örneği
19.yy dan kovan örneği

Arıların yeryüzünde 25 milyon yıldır ikamet ettiğine dair kanıtlar var. Biz insanların ise yeryüzndeki tarihi 100.000 yıldan öte gitmiyor. Ama insanoğlu merakı ve azmiyle arıları da kontrolü altına almayı başarmıştır. Önceleri doğada kendiliğinden oluşan balı toplayan insan oğlu sonraları çömlekleri ve hasırdan ördüğü küçük klubecikleri kovan olarak kullanmaya başlamış.Ama bu yönemle bal alırken arılara zarar verildiğinden zaman içinde üstten açılan kapaklı kovanlar ve çerçeve sistemi geliştirilmiş ve koloninin yapısı analiz edilerek günümüzde modern arıcılık ortaya çıkmıştır.Kaynak:http://tr.wikipedia.org/wiki/Bal_ar%C4%B1s%C4%B1http://www.beyazkovan.com/content/view/24/33/