“”Adobe”” “”macromedia””‘yı satın aldıktan sonra kafalarda birçok soru işaretleriyle yoluna devam etti. Özellikle CS3 setinin piyasaya sürülmesiyle bazı kullanıcılar merak içinde kaldılar. “”Flash””‘a “actionscript 3.0” ı ekleyen, bununla yetinmeyip “flex” ve “air” ile destekleyen adobe developperlara geniş kapılar açmış, ancak director gibi kendi dili, 3d ve fiziksel motorları olan ve “”shockwave”” oyun yapanların gözdesi olan bir programı ihmal etmekle kalmadı, yeni sürümünü piyasaya bile sürmedi. Biz kullanıcılara da acaba ileriki senelerde neler göreceğiz diye beklemek kaldı. Geçenlerde yine bu soruyla internette dolaşırken bazı cevaplar buldum ve bunları sizinle paylaşmak istedim.6 ay kadar önce “Flash Astro” lansmanını yaptı. Açıkçası beni hayretler içerisinde bırakan, ama benden çok animasyonla uğraşan veya diğer programlama dillerini bilip de bir türlü flash’a ısınamayan kişilerin dudağını uçuklatacak yeniliklerle geliyor adobe. İşte yeniliklerin bir kısmı:

Yeni metin editörü:
Artık metinlerde css kullanımı çok daha fazla olabilecek.Tek bir text box ile sütunlarca yazı, bu sütunların üzerine başlık, yazının bir kısmında tablolama gibi işlemler artık çok daha kolay ve performanslı olarak yapılabilecek.

Basit 3d api:
Bir süredir actionscript 3.0 ile birlikte 3d uygulamaların vazgeçilmezi olan Papervision‘ı Adobe’un alacağı konuşuluyordu. Ancak “”astro”” lansmanında Adobe’un bundan vazgeçip kendi 3d apisini flash ile entegre halde sunacağını gördük. Çok geniş kullanıma sahip bir api değil tek başına. Zaten lansman sırasında da “Simple 3d Api” olarak nitelendirilmiş. Ancak papervision’a göre daha performanslı olduğu da video da görülüyor.

Kişisel blend mode ve filtreler:
Flash kullananların en büyük problemi kullandığı görseli flash içinde işleyememesi veya bunu yaparken tonlarca kod yazmasıydı. Ayrıca flash vektör ağırlıklı çalışan bir program olduğundan “Bitmap” tabanlı imajlarda çok başarılı filtrelere sahip değildi. Tabii ki bunun da çözümü bulundu : “HYDRA”. Hydra flashla beraber gelen bir script dili.Başlangıç dökümantasyonu da burada. Hydra ile photoshop filtrelerini ve daha fazlasını kendimiz daha az kod yazarak yapabileceğiz. Lansmanın sonunda yapılan efekt çok hoş ama asıl 3 videonun üst üste binmesi ile yapılan efekt kalbimi durdurdu diyebilirim.Animatörlere rahatlık:
Doğrusal olmayan bir animasyon için ya yüzlerce keyframe kullanırdık, ya da guide kullanarak izlenecek yolu belirlerdik.Bu da her obje için yapıldığında zahmet veren bir işti.Ancak yeni versiyonda bunun da çaresi var.Artık iki keyframe arasında hareket olduğu zaman flash otomatik olarak iki hareket merkezi arasına bir bezier ekliyor.Premier, After effects gibi programlarda olduğu gibi.Böylece her seferine bir çok kez tıklamaya ve vakit kaybına gerek kalmayacak.Kinematik:
Organik animasyonlarda yani insan hayvan gibi nesnelerde animasyonlar çok zahmetli oluyordu. Yeni versiyonda ise kinematik aracı koyulmuş. Yani eklem noktalarını belirtip, her organı bağımsız hareket ettirmek mümkün.Ancak birbirleri ile bağlantıları henüz statik olarak yapılamıyor.Yani yine ucundan actionscript kullanmak lazım.Yazılımcılar da düşünülmüş
Tasarımcı ve yazılımcıların arasındaki en büyük atışmalar flash üzerinedir.Çünkü tasarımcılar çok az kod ile kullanıcıyı çok fazla etkileyen işler çıkarabilirler.Yazılımcılar ise ağır programlar yazarken kullanıcıları çok fazla etkileyemezlerdi. “di” diyorum çünkü flash’ın yeni sürümünde C++ bilen yazılımcılarda dinamik animasyonlar yapabilecekler. Bu gelişme sanırım oyun programlamasında developperların çoğalmasında büyük katkıda bulunacak.Tabii ki bunlar şimdilik gördüğümüz gelişmeler.Videolar isehttp://www.youtube.com/watch?v=ympeCv8lLmwhttp://www.youtube.com/watch?v=8_wRMswNLiUvehttp://www.youtube.com/watch?v=wDjewbDF4boYeni flash’ta hepsi beraber mi çıkar yoksa ayrı ayrı mı bilmiyoruz henüz. Ancak insan yine de duydukça sabırsızlanıyor değil mi?