Merhaba arkadaşlar,Asp.Net’te login kontrolleri kullanılarak kullanıcıya rol atama konusuna değineceğiz.LOGIN KONTROLLER
Hemen her sitede gördüğümüz üyelik alanlarını yazmak eskiden kodlarımızı yazmamız gerekirdi. Asp.Net 2.0 ile birlikte gelen Login nesnelerin neredeyse hiç kod yazmadan işlemlerimizi yapabiliriz. Toolbox penceresinden Login kısmına baktığımızda Login, Login View, Password Recovery gibi üyelik nesnelerini görebiliriz. Login nesnelerinin çalışması için veritabanını oluşması ve yetkilerin atanması gibi bazı güvenlik düzeylerinin yapılması gerekmetedir.

Adım adım rol atama işlemi oluşturmaya başlayalım.1-Yeni bir web projesi açalım. Solution Explorerda proje isminin üstünü sağ tıklayarak New Folder seçeneğini seçelim ve StandartUye, Admin adından iki tane klasör oluşturalım.

2-Daha sonra üst menüden WebSite > ASP.NET Configuration seçeneğini tıklayalım.

3-Karşımıza Asp.Net Web Site Administration Tool web sayfası açılacaktır. Gelen pencereden Security linkini tıklayınız.

4- Security bölümünü tıkladıktan sonra securiy tabında adım adım ayar yapacağımızdan Use the security Setup Wizard to configure security step by step linkini tıklayınız.

5- Karşımıza gelen Security Setup Wizard’ın ilk penceresini Next butonuna basarak diğer adıma geçiniz.
6- Karşımıza iki seçenek gelmiştir. From the Internet ve From a local area network seçenekleri gelecektir.Biz uygulamamızı internete taşıyacağımızdan dolayı From the Internet seçeneğini seçerek Next butonuna tıklayalım.

7- Karşımıza Advanced Provider Settings kısmına geçeceğimizi bildiren bir ileti gelecektir. Next diyerek bir sonraki aşamaya geçelim.
8- Sonra Roller tanımlamam gerektiğini belirten bir seçim gelecektir. Enable roles for this Web siteseçeneğini işaretleyip Next düğmesine tıklayarak devam edelim.
9- Daha sonra karşımıza Role ismi isteyecektir. Buraya GenelKullanici ve Yonetici adından iki tane Rol tanımlayalım. Rol ismini yaztıktan sonra Add Role butonuna tıklayalım.

10- Rolleri ekledikten sonra Next düğmesini tıklayarak devam edelim. Daha sonra karşımıza admin kullanıcıları oluşturmak için bir kayıt alanı gelecektir. Bilgileri girdikten sonra Create User butonuna tıklayınız.

11- Kullanıcı oluşturduktan sonra karşımıza kullanıcının başarılı şekilde oluştuğunu belirten bir yazı gelecektir. Eğer baska bir kullanıcı yaratmak istiyorsanız Contiune butonuna tıklayınız.İşlermimiz bittiği için biz Next düğmesine tıklayarak işlemimize devam edelim.

12- Daha sonrasında karşımıza Rolleri atayacağımız gelecektir. Burada GenelKullaniciya üye olan kişilerin daha önceden oluşturduğumuz Admin klasorüne girmemesini sağlayacağız.Bunu için sol tarafdan Admin klasorünü seçiniz. Daha sonra Permission kısmından Deny seçeneğini seçerek Add This Rule butonuna tıklayınız. Fakat StandartUye klasörüneden Allow diyerek giriş izni vermemiz gerekecektir.

13- Rule tanımlamalarımızı yaptıktan sonra Next düğmesine basarak işlermimize devam edelim. Bu işlemden sonra yetkilendirme işlemlerimiz bitmiştir. Finish butonuna tıklayarak işlemimizi bitirelim.
14- Şimdi açık olan Visual Studio .net (2.0) ortamına gelelim. Buraya login nesnemizi web sayfamıza ekleyelim.

15- Hiçbir kod yazmadan sayfamızı çalıştıralım. Biraz önce kullanıcı oluşturmada kullandığımız bilgilerden kullanıcı adı ve şifresini girip Log In butonuna tıklayalım. Eğer kullanıcı bilgilerini yanlış yazarsanız bilgilerinizin yanlış olduğuna dair bir ileti alacaksınız.
Ek olarak Login Nesnesinin özelliklerinden bahsedelim,Özellik Adı | TanımıFailureText, Giriş hatalı olduğunda çıkacak olan yazı
LoginButtonText, Login butonun üstündeki yazı
LoginButtonType, Giriş butonunun tipini belirler
Orientation, Login ekranın yatay veya dikey görünmesini sağlar
PasswordLabelText, Password ifadesinin yazısı
RememberMeText, Remember Me Next Time (Beni hatırla) yazısı
ToolTip, ToolTip yazısı
UserNameLabelText, User Name ifadesinin yazısı
TitleText, Başlıktaki yazı
DestinationPageUrl, Bilgiler doğru ise yönlenmesi gereken web sayfası
CreateUserText, Üye olmak isteyen kullanıcıların ekran göreceği yazı
CreateUserUrl, Üye olmak isteyenlerin yazıyı tıkladıklarında açılacak sayfa
PasswordRecoveryText, Şifremi unuttum yazısı
PasswordRecoveryUrl, Şifremi unuttum yazısını tıklayınca açılacak sayfa.
Login kontrol nesnesinin yukarıda belirttiğim gibi çeşitli özellikleri vardır.Bir makalenin daha sonuna geldik, yaralı olması dileğiyle.İyi kodlamalar…