Aslında antivirüs kullanımına karşı birisi olmama rağmen maalesef bazı durumlarda bazı uygulamaları çalıştırmadan önce bir güvenlik taramasından geçirmeden kullanmama karşıtıyım.Anlatmak istediğim antivirüs kullanım metodunu öğrenmeden önce virüs ve antivirüs kavramını biraz tanıyalım.Virüsler; birçoğu sisteme geri döndürülemez zararlar veren, bir kısmı ise arkaplanda sizden habersiz iş çeviren dolayısıyla sisteminizi ve internet bağlantınızı yavaşlatan zararlı yazılımlardır.
Antivirüslerise yine çoğu zaman arka planda çalışan güncelleme yapacağım diyerek internetinizi, tarama yapacağım diyerek sisteminizi yavaşlatan siz sitelerde gezinirken “yok şuna izin vereyim mi? bunu sileyim mi? Karalisteye eklensin mi?” gibi sürekli sorular soran, virüs bulaştıktan sonra (virüs bulaşana kadar aklı nerdeyse artık) tespit ettiği virüslü sistem dosyasını temizleyemeyince komple silen ve Windows’un çökmesine katkıda bulunan, virüsler kadar olmasa da daha az zararlı yazılımlardır.
Diyelimki bilgisayarınızda virüs yok bundan eminsiniz çünkü sisteminizi yeni kurdunuz. Bir oyun açtınız ve saatlerce oynadınız. Dışarıdan sisteme giren hiçbir şey yok. Hiçbir tehdit, farklı dosya yada benzer bir risk yok fakat antivirüsünüz arka planda oynadığınız oyunun kullandığı dosyaları defalarca ele alıp bayt bayt okudu, sizde “ekran kartımı kaldırmıyo acaba neden kasıyo bu oyun” diye hayıflandınız durdunuz.Bunun yerine antivirüs firmaları tarafından reklam amaçlı yayınlanan, günlük güncellenen ve üstelik işgüzarlık yapmayan ücretsiz bir uygulama kullansaydınız ne işlemcinizi üzerdiniz ne de siz üzülürdünüz.Basit bir şekilde yöntem şu internette sörf yaptınız hatta birkaç virüs riski taşıyabilecek uzantıda (.exe, .com gibi) dosya indirdiniz çalıştırmadan önce yapmanız gereken tek şey aşağıdaki linklerden istediğiniz antivirüsü tercih ederek indirmeniz ve bu şüpheli dosyaları taradıktan sonra çalıştırmanız. Unutmayın ki virüsü bilgisayara indirseniz bile çift tıklamadığınız sürece bir sorun çıkmayacaktır. Dolayısıyla bize antivirüs, virüsün bilgisayara indirilmesiyle dosyaya çift tıklanması arasında kalan sürede gerekli.

Kaspersky Virus Removal Tool* ~40 mb* Günlük hatta gün içerisinde birden çok güncellenen bir antivirüs.* Tek olarak dosya ya da klasör tarama seçeneği yok sürücüleri ve bazı özel klasörleri tarayarak virüsleri tespit ediyor. Virüslü içeriği dosyadan temizleme ya da komple silme işlevine sahip.* Ücretsiz.Ayrıca Kaspersky tercih edenlerdenseniz hiç yazılım işine bulaşmadan Kaspersky Online Scanner
http://www.kaspersky.com/kos/eng/partner/default/kavwebscan.htmlile web tarayıcınızdan da virüs taraması yapabilirsiniz fakat bu işlem sadece size virüslü dosyaları bulur ve söyler silmek yada temizlemek adına bir şey yapmaz.

Dr. Web CureIt!* ~14 mb.* Türkçe dahil 27 farklı dil desteğine sahip.* Hızlı, Tam ve Özel tarama olmak üzere 3 ayrı tarama seçeneği ile komple sistem, klasör ve hatta sadece istenen dosyaya tarama yapabiliyor.* Kurulum gerektirmez.* Ücretsiz.

Norman Malware Cleaner* ~39 mb.* Arkaplanda çalışan aktif uygulamaları ve arşivlerin içeriğini de tarayabilir.* Virüs, malware, adware gibi birçok zararlı yazılımı yakalama konusunda oldukça başarılı fakat virüslü dosyayı temizlemeye çalışmak yerine direk silmeyi tercih ediyor.* Sürücü ve klasör seviyesinde tarama yapabiliyor.* Kurulum gerektirmez.* Oldukça hızlı tarama yapıyor.* Ücretsiz.

Malwarebytes’ Anti-Malware* ~3.5 mb.* Türkçe dil desteği mevcut.* Komple virüs camiasına değilse de bir takım zararlı yazılımlara hitap ediyor. Boyutu ve ücretsiz sürümünün de mevcut olması bakımından denemeye değer.Ayrıca yazılımla uğraşmadan web tarayıcınız üzerinden dosyayı karşıya gönderme yoluyla tarama yapabileceğiniz online sitelerde mevcut.# VirScan# Virus.org# Eset Online# Virusscan Jotti# Avast Online# Dr. Web Online# FortiGuardCenter# VirusChief