Sonbahar, hüznü ve gri bulutları geride bıraktı. Ocak beyaz halısını serdi doğaya.Kış, dans ederek yere düşen kar taneleriyle, coşku ve soğuğun verdiği dinçlikle yeni bir yaşama davet eder insanı. Anadolu, kış aylarında keşfedilecek pek çok yer, hayran olunacak doğa harikaları huzur bulunacak yerler sunar. tabiki olanağı olanlara, kışı sevenlere…Ülkemizin pek çok dağında kayak, snowboart gibi kış sporları yapılabilir, doğa yürüyüşlerine çıkılabilir, bazen de sessiz sedasız huzur içinde doğa izlenebilir. Güneşin kavurduğu yaz aylarının aksine kış ayları daha sakin ve huzurludur.

Kışı bekleyenlerin başında özellikle kayak olmak üzere kış sporları tutkunları gelir. Ülkemiz dört bir yanındaki kayak noktalarıyla, kayak tutkunlarının coşkusuna kucak açar. Bunların biri, 2543m. yüksekliğiyle Uludağdır. Bursalıların ve İstanbulluların vazgeçemediği yerlerin başında gelir Uludağ. Uludağ, modern dağ tesisleri, 1963’te açılan teleferiği, Bursa’nın hemen yanında olması, turizmin en önemli ve en eski merkezlerinden biridir. Aralık ayından Nisana kadar karla kaplı alnlarda kayak yapılabildiği gibi, yılın her mevsiminde yürüyüş ve doğa sporları yapılabilir. Bölgede çok sayıda otel bulunmasından, şehir merkezine yakın olmasından konaklama sıkıntısı yoktur.

Bir diğer doğa harikası, kış sporları merkezi de Kastmonu ve Çankırı il sınırları içinde yer alan Ilgaz Dağı’dır. Milli Park içinde yer alan kayak merkezi, Ankaraya 200, İstanbul’a 450 km’dir. 2587 m. rakımında üç ayrı kayak pistinin bulunduğu alanda altı otel, bir tatil köyü bulunmaktadır. Türkiye’nin gece ışıklandırması bulunan pistleriyle ilktir. Yine yürüyüş ve doğa sporları yapma, fotograf çekme merakınızı giderebilecek yerlerden biridir Ilgaz Dağı.

Son yılların kış sporları denince akla gelen yerlerden biri de Davraz Dağı’dır. Davraz Kayak Merkezi’nde kar kalınlığı 2 m. ye ulaşırken, nisan ortalarına kadar kayak ve snowboard yapılabilir. Davraz, Isparta’nın doğusunda, Eğirdir ve Isparta’ya 25 km uzaklıkta, Toros Dağları’na bağlı 2635 m. yüksekliğindedir. Davraz Kış Sporları Turizm Merkezi, doğal dokunun yumşaklığı, mükemmel kar kalitesi ile yeni öğrenenlere ve amatör kayakçılara tehlikesizdir. Profesyonel kayakçılara da 6 km’ye varan parkur sunmaktadır. Davraz’da sporcular, kuzey disiplini, Alp disiplini tur kayağı, snowboard, dağcılık, botanik gözlemcilik ya da trekkink yapabilirler. Konaklayacak otel ve Davraz girişinde pansiyonlar bulunmaktadır.

Türkiye’nin en yüksek ve soğuk ili Erzurum, yılın 150 günü karla örtülüdür. Normal koşullarda 2-3 metre kar yağışı alır. Erzurum-Palandöken Kış sporları ve Turizm Mastır planı, Türkiye’nin ilk ciddi ve kapsamlı projesi olmuştur. Palandöken Dağı’nın, doğal yapısı ve iklimiyle uluslar arası kış sporları merkezi niteliğine sahip olduğu tespit edilmiştir. Projede, üç alan üzerinde günde toplam 32 bin kişinin kayak yapabileceği, uluslararası yarışmalar ve hatta kış olimpiyatları düzenlenebileceği, 6 bin kişinin doğrudan istihdam edilebileceği öngörülüyor. Palandöken Kayak Merkezi’ndeki pistler dünyanın en uzun ve dik pistleri arasında yer almaktadır. En uzunu 12 km olmak üzere toplam 28 km pist bulunmaktadır.Aralık başı-mayıs başı dönemde kayak yapılabilmekte Palandöken’de. Kayak alanı 2200-3176 metre yükseklik kuşağında yer alıyor. Mevsim boyunca toz kar üzerinde kayak yapılabilmektedir. 4-5 yıldızlı tesisler, kayak evi, günübirlik tesisler, lokantalar hizmet vermekte, konaklama sorunu giderilmiştir. 2011 Üniversitelerarası Kış Oyunlarında ev sahipliği yapmaya hazırlanmakta Palan Döken Kayak Merkezi.

Bolu, her mevsimin özellikle sonbahar ve kışın yakıştığı bir ilimiz. İklim özeliği dolayısıyla sahip olduğu ormanlar, Ankara ve İstanbul’a yakın oluşu onu gözde kış turizm merkezi duurumuna getiriyor. Abant, Yedigöller, Kartalkaya önemli turizm yöreleridir. Kayak ve her türlü kış sporları için düşünülen yörelerimizdir.

Daha çok yazın adını andığımız güney kentlerimiz, Toroslar sayesinde kış aylarında da uygun tatil merkezleri sunmakta bizlere. Batı Toroslar’ın (Beydağları) zirve noktası olan Kızlarsivrisi Antalya sınırları içinde yer alıyor. 3071 m. yüksekliğindeki zirve, hem yaz hem kış aylarında yapılabilen trekking için çok uygun yörelerimizdendir.

Rize-Çamlıhemşin ile Artvin-Yusufeli snırları içinde yer alan Kaçkar Dağları Milli Parkı’nın eteğindeki Ayder yaylası turizme kapılarını açmış, küçük oteller ve pansiyonlarla dolu. Dağların çevrelediği, ladin ağaçlarının beyazlar altında endamlı bir gelin gibi uzandığı Ayder Yaylasında güne uyanmak tarifsiz bir his…

Zorlu doğa koşullarıyla iç içe ve sıradan bilindik yerler dışında farklı deneyimler yaşamak isteyenler için Çıldır Gölü önerilir. Çıldır Gölü, Ardahan ile Kars arasında yer alan, “kükreyen göl” adıyla da anılan Çıldır Gölü, önerilen en zor yöre. Göl, deniz seviyesinden 1965 m. yükseklikte, 125 kilometrekare alan kaplamakta. Ocak ayından nisan ayına kadar donan göl üzerinde atların çektiği kızaklarla heyecanlı bir göl turu yapabilirsiniz. Buzlar kırılarak tutulan balıklardan hemen göl kenarında yiyebilmeniz mümkün… Şubat ayında yapılan şenlikler, kızak yarışları, kar güreşleri, balık tutma yarışları izlenesi etkinliklerdendir.Kar tanelerinin peşine takılıp, onların çağrısına kulak vermek isteyenlere, yola düşme ateşiyle adım atmaktan korkmayanlara, keşfetmenin yaşı, zamanı, mevsimi olmaz diyenlere sağlıkla…