Bilgisayara format attıktan sonra veya bilgisayar aldığınızda ilk yüklediğimiz programlardan birisi de Adobe Reader’dır. bu programın hiç alternatifi yok mu diye düşündünüz mü hiç?Ben adobe reader’ın alternatifini, bir pdf dosyasını açmak için beklemekte olduğum uzun zaman dilimlerinde düşündüm ve şöyle bir piyasa araştırması yaptım. İncelemeye değer iki program buldum ve bunlarla adobe reader arasındaki farkları araştırdım. Yani “cnet download”da karşılaştığım yoruma ithafen şunu söyleyebilirim: “Ben Adobe’un bisikletinden inip; bir ferrariye binmek istiyorum.”Bir akademisyen, fazla araştıran bir öğrenci veya değişik alanlara meraklı biri iseniz pdf dosyaları bilgisayarınızdan hiç eksik olmuyor. Bunları da okuyup arşivliyorsanız işte o zaman bir okuduğunuzu tekrar okumak için belirli bir zaman harcıyor olabilirsiniz. Dolasıyla bir pdf dosyasının üzerinde maksimum oynama yapmak isteği duyuyor insan. Altını çizmek, üstüne not almak, belki işaretler koymak istiyorsunuz. Tıpkı kitap okur gibi.

Foxit Reader:
Programı yükleyip bir pdf dosyası açtığınızda açılış hızına şaşırmanız mümkün. Adobe Reader’a göre oldukça hızlı. Tabii bunda arayüzünün sade olması da yatıyor. Arayüzünde işinize hiçbir şekilde yaramayacak, kullanışsız, amaçsız bir takım araçlar çıkmıyor.

Foxit reader programı ekran görüntüsü
Foxit reader programı ekran görüntüsü

Demin bahsettiğim işlevsel araçlar programda mevcut. Program sayesinde herhangi bir satırın altını-üstünü çizebilir, fosforlu kalemle çizer gibi üstünü çizebilir (highlight), bir satıra link ekleyebilir, sayfanın herhangi bir yerine not ekleyebilir, pdf dosyasından yazıları kopyalayabilir, yazıların bir kısmının imajını alabilir, dosya ataçlayabilirsiniz.Program bedava. Ancak programın pro özelliklerinden yararlanmak istiyorsanız (dosyayı txt olarak kaydetmek gibi) pro versiyonunu satın almanız gerekiyor.Programı şuradan indirebilirsiniz. (7MB)PDF-XChange Viewer:

xchange viewer programı ekran görüntüsü
xchange viewer programı ekran görüntüsü

Öncelikle şunu söylemeliyim, aynısı foxit reader’da da var. Şu ask.com toolbarından nefret ediyorum. Öyle işler yapıyorlar ki, yüklemek istemeseniz de, yanlışlıkla kabul edeceğiniz bir seçenek sayesinde bu toolbar yüklenebiliyor. O nedenle dikkatli olmak gerekiyor. Neyse, konuya dönersek ismini pek beğenmediğim ama işlevleri bakımından foxit’den daha iyi olduğunu gördüğüm bu programı akademik çalışmalar için pdflerle haşır neşir olanlara kesinlikle önerebilirim.

Her türlü oynama, alt-üst çizme, şekil çizme, not düşme, damga basma, imaj alma, kopyalama, araya sayfa ekleme, sayfa çıkarma, sayfayı belirli bir yerden kesme yani aklınıza gelmeyecek kadar fazla özellikle dolu bir program.PDF-XChanger programının en hoşuma giden özelliği işlem tasarrufu sağlaması. Örneğin bir form doldurmanız gerekiyor. Bu form pdf ise, bunu ya print edip üstüne elinizle yazacaksınız, sonra tekrar taratıp göndereceksiniz veya pdf’i, doc’a çevirip dolduracak, tekrar pdf’e çevirip göndereceksiniz. Bu program bu işlemlerle uğraşmanızı engelliyor ve direkt formu doldurabiliyorsunuz. Bu işlemin nasıl yapıldığı ile ilgili şuraya bakabilirsiniz.Program 12MB şuradan indirebilirsiniz.Eksi özelliklerinden birisi bana göre bütün bu saydığım özelliklerin ikon şeklinde arayüze konulması sonucu fazla yer kaplaması nedeniyle alanın daralması. Bunlar tabii ki özelleştirilme imkanı olan şeyler ama baştan sade bir şekilde gelmesi nedeniyle foxit reader burada xchange viewer’dan daha üstün.İkinci bir husus, bu foxit reader’da da var, programın sağ üstündeki reklam. Böyle bir programda beni reklam kadar sinirlendiren bir şey yok. Pro versiyonlarda bile bu reklamları görmek mümkün.Üçüncü nokta şu, bu tarz incelemelerin altında her zaman görüyorum, adobe readerı özelleştirerek bu hızı yakalamak mümkün diyenler için benim cevabım şu: Ben varsayılan (default) olarak sade ve hızlı gelen bir pdf reader’ım olmasını tercih ediyorum.Son olarak iki programda da gördüğüm eksiğin Türkçe dil desteğinin olmaması olduğunu düşünüyorum. Türkçe hariç hemen her dilin bulunduğu ama türkçe’nin nedense görülemediği programlar türk kullanıcılar için -1 puandır.Sonuç, tercih size kalmış durumda. Tekel niteliğindeki programlar dışında o alanda çok daha işlevsel ve aynı zamanda ücretsiz programlar bulmak mümkün. Ben fikir vermesi açısından pdf okuyucular arasındaki iki beğendim program hakkında bilgi vermeye çalıştım. Umarım yararlı olmuştur.Diğer yazılarım için buraya tıklayabilirsiniz.