abd’de yeni web projesi sahipleri para pul turuna çıktıklarında yatırımcıların ilk sorularından biri de what is your exit strategy? imiş.yani: “tamam, sana para verelim de, bu siteyi kime, nasıl, kaça satmayı planlıyorsun? kafanda bir şey var mı? biz paramızı kaç misli geri alıcaz?”google, yahoo, news corp. şu an piyasadaki en hızlı alıcılar. daha önce myspace ile fiyatlar 500 milyon sınırının üzerine çıkmıştı. yetmedi. youtube‘un ardından milyar dolarlar telaffuz edilmeye başlandı.bu adreste google, yahoo ve microsoft’un yaptığı satın almalar bir ajax uygulaması ile toparlanmış. ayrıca wikipedia‘da da Google’ın satın aldığı sitelerin, teknoloji şirketlerinin listesi mevcut.ilgi alanınıza giriyorsa paidcontent.org‘dan satın alma dedikodularını, görüşme halinde olanları ve gerçekleşenleri gün be gün takip edebilirsiniz.türkiye’deki durum
bizde ise elinizde proje ile gezebileceğiniz kapı sayısı çok çok az. tek tük melek yatırımcılar (projeye proje aşamasındayken para verenler) ve onlardan biraz fazla tek tük de risk sermayedarları (gelecek vaad eden projeye para yatıranlar) var. bu ikisinin toplamı kadar da sitesahiplerine exit yaptıran kişiler/şirketler olduğu biliniyor.gerçi abd’deki hareketlilik neyseki bizim illeri de etkiliyor. satın alma yapanlar da, sermayedar olanlar da, para yatıracak proje arayanlar da var. yeter ki kafanızda yahut elinizde iş planı hazır proje olsun.bizdeki son gelişmeleri toparlayacak olursak…
* siberalem ve ideefixe‘in sahibi olan ebi, daha önce risk sermayedarı olduğu itiraf.com‘un tüm hissesini satın alarak sitenin kurucusu ersan özer‘e exit yaptırdı.* itiraf.com’un (eski) sahibinin yeni projesine ise gittigidiyor yatırımcı oldu. projenin bir ayağı olan istanbul.net tez zamanda ciddi yol aldı.* sigortam.net‘in sahibi olan ilab, hissedar olduğu kariyer.net‘in tamamını satın aldı ve aynı günlerde gittigidiyor’a da hissedar oldu.* mynet strateji değiştirdi. artık eskisi gibi, “bunca çalışanım, milyon ziyaretçim, binam, sunucum, deneyimim var. her şeyi ben yaparım” demiyor. beyazperde‘yi, aynı bünyedeki fragman.tv‘yi ve bilgiyarismasi.com‘u arka arkaya saflarına kattı. ayrıca ürün review üzerine bir siteye de melek yatırımcı olduğu söyleniyor.* strateji değiştiren bir diğer büyük grup da ekolay oldu. bugüne kadar tek bir başarılı site dahi çıkaramayan ekolay, yonja‘nın kulvarında koşan gayet.net‘in melek yatırımcısı oldu. böylelikle kısa sürede ciddi bir trafiğe ulaşan site sayesinde de ekolay ilk web başarısını yakaladı.* gayet.net‘in proje sahibi olan metin solmaz, türkiye’ye siberalem‘i kazandıran isim. itiraf.com‘a olduğu gibi, siberalem’e de zamanında ebi risk sermayedarı olmuştu. ebi, itiraf.com ile aynı dönemde metin solmaz’ın siberalem’deki hissesini satın alarak ona da exit yaptırdı.* türkiye’ye doğrudan hitap etmese de hakia.com‘u da bu bildiriye sokuşturmak mümkün. bilindiği üzere, projenin sahibi bir türk. şu an için hakia.com’un en büyük yatırımcısı da turkcell’in fikir babası olan murat vargı.* En yakın gelişme ise bu ayın başında yaşandı. dünyanın en büyük bilet satışçısı olan ticketmaster, avrupa’daki operasyonu dahilinde biletix‘i bünyesine kattı. sabancı’nın başarız olan turk.net (şimdi tnn.net) girişiminden sonra memleketin diğer büyük sermayesi olan koç da elindeki en büyük web tabanlı projeyi satarak internet ile ilişkisini (bir nevi) bitirmiş oldu.Son not: amerika’daki projelerinden exit yapan türkler de var. bunlardan biri olan cem sertoğlu türkiye’ye kesin dönüş yaptı. halen yatırım yapacak web projesi arayışında. hatta pillinetwork ile ilgilendiğini duymuşluğumuz dahi var.