Birileri sizin özgürleşmenizi istiyorsa, hele hele bunu isteyen birleşik devletler başkanı ise; bu kavramı sorgulamak zamanı gelmiştir.

Nedir özgürlüğün tanımı? Bir varlığın kendi iradesi ile hareket etmesi midir? Peki insanlar ne kadar özgür?

“-İki tane yol var. Bu ikisinden istediğini seçebilirsin.

Seçim senin!!

Aaa unutmadan söyliyim şu taraftaki uçuruma gidiyor.

Aaa tabi ki tercih senin, istediğini seçebilirsin.”

Günümüz şartlarındaki özgürlük kavramı.

Ya bu yoldan gidersin yada bu dünyadan çeker gidersin.

Şimdi kendinize sorun “Ben özgür müyüm?” diye.

Evet diyorsanız; rutin olarak yaptığınız şeylerden birini, birkaç seferliğine yapmayın. “Niye yapmadın?” diye hesap soran olursa da “Bunu özgürce yapmamayı seçtim.” deyiverin.

Mesela birkaç defa sabah kalkıp işe gitmeyiverin.??? Yada sabah kalkmayın, öğlen kalkın. Yapabilir misiniz? Yoksa sizde görünmez bağlarla ve özgür iradenizle bu şeyleri yapmaya mı yönlendiriliyorsunuz?

My Way or Highway

Aslında özgürlük kavramı kölelik zamanlarında moda oldu. Kölelik insanlara iş yaptırabilmek için çok iyi bir icattı: “Sen benim kölemsin. Bunu yapmaya mecbursun. Yoksa seni ….”

Ama o günler geride kaldı. Köleler çok sorun çıkarıyorlardı. En sonunda kölelik upgrade edildi. Kölelere kendi iradeleri olmadan yaptıkları şeyleri, kendi iradeleri ile yapma hakkı verildi!

Bir kıyaslama yapalım:

Köleyseniz yarın için endişelenmenize gerek yoktur. Bunlar Sahib’in sorunlarıdır. Sabah kalkıp iş yapmanız karşılığında yemeğiniz, suyunuz, ekmeğiniz, yatıcak yeriniz hazırdır. Eğer sahibiniz batarsa başka bir Sahib sizi satın alır. Eee kırbaç yada dayak tehditleri mevcuttur bunları unutmayalım.

Öte yandan özgür bir işçi iseniz. İstediğiniz işe girebilirsiniz. Seçim sizindir. Ama kapı kapı iş ararsınız. En sonunda bir işe girebildiğinizde aldığınız para ile geçinmek için bir yerlerinizi yırtarsınız. İşe gidebilmek için bir otobüsten inip diğerine binersiniz. Kira, elektrik, su, telefon, faturası ile maaş denen şey arasında; eksi, artı ve eşittir işaretleri ile pozitif rakamlara ulaşmak için çırpınır durursunuz. Eskiden Sahib’in sorunu olan şeyler sizin stresiniz olmuştur artık. Liste uzayıp gider ama bunlar sizin özgür iradenizin getirisidir.

Benzer kıyaslama manda idaresi altındaki ülkeler ve özgür 3. dünya ülkeleri için de yapılabilir.

Şimdi bir daha soralım. Nedir Özgürlük?

Kendi isteğinle Koca Kola içmek, Makdanılds’tan hamburger yemek mi? Yoksa Burger Cing ve Pepsi mi?

Iııh. Ben inanmıyorum özgürlüğe.