sculpting ile yapılmış bir modelleme
sculpting ile yapılmış bir modelleme

16 haziran itibariyle zbrush‘ın 3. sürümünün çıkmasıyla, 3 boyutlu modelleme tekniklerinden biri olan sculpting’in öneminin arttığı ve bu alandaki programların yarışmaya başladığını görüyoruz.bu tekniğe 2.5d diyenlerinde olduğu biraz araştırırsanız görebilirsiniz. aslında çok yanlış bir önerme değil. çünkü hem 3d‘de olduğu gibi vektör modelleme, hemde 2d‘de olduğu gibi piksel tabanlı çalışabiliyor.özellikle milyonlarca poligondan oluşabilen kafa veya vücut modellemelerinde 3dsmax veya maya ağırlaşabiliyor ya da daha uzun sürebiliyor. bunun yerine bir küp ya da küreyi aynı heykeltraşlıktaki gibi oyarak ve kereserek hayal edilene çok daha rahat ulaşılabiliyor. buna cgsociety‘den birkaç örnek vermek istersen şu çalışmanın 3dsmax ve zbrush ile yapıldığını görebiliriz.bu alanda piyasada sculpting üzerine zbrush ile birlikte mudbox ve kısmende olsa blender bulunmakta.

zbrush başta söylediğim gibi yeni sürümünü bugün çıkaran ve bu alanın önde gideni diyebiliriz. 2.5 numaralı sürümünü biraz incelediğimizde ilk dikkat çeken biraz karmaşık ve standart dışı arayüzü. alışması gerçekten zor. fakat pek uğranmayan ve önemsenmeyen help menüsüne girdiğimizde uygulamalı tutorialler bulunuyor. mouse ve klavye kontrolünü ele alıp adım adım ne yaptığını anlarak bir kafa yada çekiç modelliyor ve önünüze bırakıveriyor. bu karmaşık arayüzünü birkaç gün içinde çözüp hızlıca basit nesneler yaratmaya başlayabiliyoruz. fazla ayrıntılamaktansa demosunu edinip bir deneyin diyebilirim. ek olarak 3. sürümüyle gelen yeniliklerde layer, anlık gölge verebilme gibi özellikler bulunuyor.


mudbox

mudbox zbrush’ın en yakın ve belkide tek rakibi. zbrush’a göre basit bir arayüze sahip olsa da zbrush’ın milyon poligonluk hızına sahip olmadığı söyleniyor.2.5d denilen bu teknolojinin özellikle sinema alanında fazlasıyla kullanıldığını belirmeden geçmeyeceğim. karayip korsanları ve underworld evolution şu an için aklıma gelen birkaç film.