Öncelikle 2009 yılının, yazılım dünyası açısından önceki yıllara nazaran biraz daha farklı geçtiğini söylemek gerekir. Patlak veren ekonomik kriz, windows vista faciası, uyumsuz ekran kartları ve daha da uyumsuz sürücüleri ve yazılım fiyatlarında dönem içerisinde uygulanan uçuk indirimler ilginin zaman zaman da olsa bu mecraya kaymasını sağlamadı değil… Dilerseniz pc oyun listesi ile başlayalım.PC Oyunları İlk 101. World of Warcraft: Wrath of the Lich King (Blizzard)

Eminim ki birinci sırada görmeye şaşırmadınız. Oyunun Türkiye’de satışa çıkarıldığı günün önceki gecesinde metrelerce kuyruk olan, mağazaların önünde battaniyelerde sabahlayan kişileri unutmak ne mümkün! Ama bu oyunun tüm bu curcunayı hak etmediğini söylemek de haksızlık olurdu aslında.

Blizzard firmasının oyun kavramından algıladığımızı baştan aşağı değiştirip, oyun dünyasında adeta bir devrim yarattığını da inkar edemeyiz. Şimdiden online çoklu oyunlarda, hatta tüm oyun kategorilerinde çok farklı bir yerde duruyor World Of Warcraft serisi…2. Left 4 Dead 2(EA Games)

Oyunun ekran görüntüleri, videosu ve senaryosu, oyun dergileri ve forumlarında paylaşıldığı zaman güzel birşeylerin çıkacağını beklesek de; böyle bir patlama yapacağını kimse ummuyordu doğrusu.

Fakat beklentilerin aksine “Left 4 Dead”, 2009 yılında EA Games’in lokomotif oyunlarından birisi oldu. Aksiyon oyunlarından aranan hareketlilik, farklı atmosfer, etkileyici ses ve grafikler oyunda fazlasıyla mevcut.

İlk oyunun aksine birtakım kullanıcı ve oyuncular senaryonun bekleneni veremediği görüşünde olsa da, belli ki bu durum oyun satışlarına yansımamış olduğu aşikar.3. Pro Evolution Soccer 2010 (Konami)

Evet en çok satılan oyun değil, ama pek çok otorite dünya üzerinde en çok oynanan oyun olduğunu iddia ediyor. Özellikle ülkemizde bir fenomen haline gelen, liselilerin karnelerindeki kırıkların müsebbibi, üniversitelilerin vize final zamanındaki korkulu rüyası, sokak başı PlayStation salonlarının açılmasının en önemli nedeni: ProEvolutionSoccer(nam’ı değer PES) serisi… PES 2009 ile çıkabileceği en üst noktaya ulaşan Konamifirması, PES 2010 ile çok da bekleneni veremedi desek yanlış olmasa gerek…

2009 ile kıyaslandığında, daha düşük oynanabilirlik, daha renksiz grafikler, topun ağlarla daha zor buluşması gibi etkenler, pek çok kullanıcıyı yakın geçmişe yani PES 2009 a geri dönmeye zorladı. PES 2010 inanılmaz büyük beklentilere sahipti ve karşılayamadı. Oyuncuların PES 2011 i, PES 2010 u değil, 2009 u oynayarak bekleyeceklerini tahmin etmek pek zor değil.4. Fallout 3 (Bethesda)

Fallout serisi RolePlayingGame denilen karakter geliştirme türünün en güzel örneklerinden. Oyun piyasasına yıllar yıllar önce ilk girdiği zamanlarda

3 boyutlu olmayan

grafiklerle ve rahat oynanabilirlik özellikleriyle karşımıza çıkan Fallout için bugün aynı şeyleri söyleyemeyeceğiz.

Son dönem grafik teknolojisini hakkıyla kullanan Fallout3 te oynanabilirlik de elden geldiğince düzenlenmeye çalışılmış. Sözün özü Fallout hayran kitlesini kaybetmeden, 3. oyununu piyasaya çıkartarak devamlılığını sağlamış durumda.5. Football Manager 2009 (Sega)

Dikkatinizi de çektiği üzere bu listeye giren oyunların neredeyse hepsi köklü bir geçmişe sahip olup, kendi oyuncu kitlesini yaratan oyunlar. FM 2009 da bunlardan biri. Dünyanın dört bir yanında hayranları, önünde günlerce sabahlayanları, müptelaları olan bu oyun, bu tarz listelere girmekte hiç de zorlanmıyor.

Ses ve grafik beklentisinden çok eğlence ve oynanabilirlik gibi detaylar üzerine eğilen ve doğası gereği de çok mükemmel ses ve grafik özelliklerinin aranmadığı bu oyun da listedeki diğer arkadaşları gibi oyun krallığının tahtına kurulmuş örneklerden bir tanesi. Başında haftalar, aylar geçirilebilecek bu menejerlik oyunu, seneye de yerini kimselere kaptırmayacağa benzer…6. Command & Conquer: Red Alert 3 (EA Games)

Gerçek zamanlı strateji oyunlarının babası sayılan Red Alert serisi de ilk 10 listesinde görmekte şaşırmadıklarımızdan… Grafik özelliklerini her oyunda yenileyip, gerçekten de üzerinde uğraşılarak yeni özellikler ve farklı yapay zeka sistemleri yaratmaya çalışan bu oyunun da tahmin edeceğiniz üzere dünya üzerinde milyonlarca hayranı var.

EA Games’in gözbebeği oyunlardan olan RedAlert3 de Hamachi ağlarını sarsacak.7. The Sims 2 Double Deluxe (Electronic Arts)

Bugün pc oyunları başından sabahlayan yetişkin, iş güç sahibi insanlar The Sims ile büyüdü desek yanlış olmaz herhalde…

Oyunun ana fikrini hiç değiştirmeden sadece grafik ve oynanış üzerinde yenilikler getirerek piyasaya sürülen The Sims, piyasaya ilk çıktığı günden beri bu tarz listelerin müdavimi oldu.8. Fifa 2010 (EA Sports)

Yaklaşık 16 yıllık uzun bir maceranın son ayağı Fifa 2010. Yaklaşık 5 yıldır PES serisinin fena halde gölgesinde kalan Fifa 2010 bu durumu trajik bir şekilde kabullenmiş gibiydi. 2008 serisinden itibaren bariz bir şekilde PES in sistemine benzemeye çalışması da imajını bir hayli zedeledi.

Tam imaj problemleri yaşayıp, yukarıda bahsedilen trajik kabullenme olayının etkisi altında kaybolup gitmek üzereyken FIFA 2010 çıkageldi. Grafik, ses, oynanabilirlik, devamlılık, yüksek yapay zeka ve yeni hareket modellemeleriyle FIFA 2010 futbol oyunları sektöründe farklı bir renk olacak. PES 2010 un bekleneni verememesi, FIFA 2010 un beklentilere fazlasıyla cevap verebilmesi bu iki oyunu aynı seviyeye getirmiş gibi gösteriyor. Bu yıl içerisinde hangisinin daha popüler olacağını hep beraber göreceğiz.9. The Sims 2 Mansion and Garden Stuff (Electronic Arts)

Aslında yukarıda belirttiğimiz şeyler Mansion and Garden için de geçerli…

Oyun sektörü içinde apayrı bir sektör haline gelmiş Sims sektörünün bir diğer halkası M&G da meraklılarına eğlenceli anlar vaad ediyor.10. Call Of Duty: World At War (Activision)

Call Of Duty FPS adı verilen oyun sisteminin başarılı örneklerinden… Son versiyonu ile de ortalığı kasıp kavurdu.

Kendine has grafik motoru, insanı oyunun atmosferinin içine çeken olağanüstü sesler ve rahat oynanabilirlik özellikleriyle World At War, PC oyunları içinde bir klasik olarak adından bahsettireceğini kestirmek zor değil.