bu yılın da en çok tartışılan edebiyatçısı: orhan pamuk
bu yılın da en çok tartışılan edebiyatçısı: orhan pamuk

Yeni yıla girmemize tam bir hafta kalmışken geçen yılı değerlendirelim isterim. Geçtiğimiz yıl içinde en çok severek okuduğunuz kitap hangisi oldu?

esaslı okurlarının pek beğenmediği siyah süt ile: elif şafak
esaslı okurlarının pek beğenmediği siyah süt ile: elif şafak

Bu yıl en çok satan kitapları biraz sayarsak değerlendirmemiz daha kolay olacak muhtemelen: Orhan Pamuk’un Masumiyet Müzesi epeydir beklenen bir romandı ve elbette çok sattı. Murathan Mungan’ın Kadından Kentler’i de uzun haftalar boyunca listelerin üst sıralarında yer aldı.

veda'nın devamı umut ile: ayşe kulin
veda’nın devamı umut ile: ayşe kulin

Adam Fawer’in Olasılıksız ve Empati kitapları bu yıl da yoğun ilgi gördü. İhsan Oktay Anar’ın Suskunlar adlı romanı ve Elif Şafak’ın kaleme aldığı Siyah Süt ilgiyle karşılandılar. Milliyet gazetesi köşe yazarı Ece Temelkuran bu yıl Ağrı’nın Derinliği ile listelerde yer aldı. Her kitabıyla büyük satış rakamlarına ulaşan Paulo Coelho, Portobello Cadısı ile edebiyat gündeminde yer aldı. Zülfü Livaneli yeni romanı Son Ada ile dikkat çekti. Genelde yayımladığı kitaplar çekirdek bir kitle tarafından takip edilen Ayrıntı Yayınlarından çıkan Jack Kerouac’ın yazdığı Yolda bu yıl epey sattı. Nedim Gürsel’in Allahın Kızları adlı kitabı da çıktığında epey ses getirmişti. Ahmet Ümit’in yeni eseri Bab-ı Esrar yine edebiyatseverler tarafından ilgi görüyor. Kazandığı 2008 Orhan Kemal Roman Ödülü ile yeni basımı yapılan Ağlayan Dağ Susan Nehir (Ayşegül Devecioğlu) birçok hafta çok satanlar listesinde yer aldı. Umut adlı yeni kitabıyla listelere 1 numaradan giren Ayşe Kulin belli ki yine pekçok okura ulaşacak.

53 seneye 53 kitap: murathan mungan
53 seneye 53 kitap: murathan mungan

Uçurtma Avcısı da bu senenin çok okunan romanları arasında yer alırken şiir ve öykü kitaplarının çok satanlar listelerinde kendilerine yer bulamaması geleneği bu yıl da devam etti. Tabii Ahmed Arif’in Hasretinden Prangalar Eskittim ve Murathan Mungan’ın Dağ adlı şiir kitapları söz konusu geleneği bu sene kırmayı başardılar.Bakalım bu kitaplardan hangilerini okudunuz, daha önemlisi hangilerini beğendiniz, diğer okurlara tavsiye etmek istersiniz?