bildirgec.org

ttksvnc

11 yıl önce üye olmuş, 2 yazı yazmış. 0 yorum yazmış.

Yaşasın Mimari

ttksvnc | 14 September 2009 17:18

istanbul serbest mimarlar derneği (ismd)’nin hazırladığı, avrupa birliği ve çeşitli sponsorlar tarafından finanse edilen ‘yaşasin mimari’ adlı 13 bölümlük mimarlık belgeseli ntv’de yayınlanmaya başladı.

Madrid Mirador/Sosyal Konut Kompleksi
Madrid Mirador/Sosyal Konut Kompleksi

belgesel dizisinin ana amacı türk halkı’nın yaşadığı çevreye bakış açısını çağdaş seviyelere yükseltmek ve mimarlığın halkın yararına kullanılabilmesi için halkı bu yönde bilgilendirmek denilebilir. bunu yaparken belgeselde hem yurtdışından hem de ülkemizden örneklerle anlatımlar yapılıyor, bu sayede hem çağdaş örneklerin takip edilip karşılaştırma olanağının bulunabilmesini, hem de ülkemizde gerçekleşen olumlu örnekleri ortaya çıkarıp gözümüzün önündekini de farkedebilmemizi ve ona değer verme alışkanlığını kazanabilmemizi sağlamaya çalışıyorlar. her programda türkiye’nin öne çıkmış, bir şekilde türkiye’deki mimarlık seviyesinin belirlenmesinde önemli rol oynayan mimarlarla söyleşiler yapılıyor. bölümler her cumartesi sabah 10:30’da ntv’de yayınlanıyor. bölümler ve bu proje ile ilgili detaylı bilgiyi www.folia.org.tr (fragments of living in architecture) sitesinde bulabilirsiniz.

Dünya Klavye Şampiyonu Türkiye

ttksvnc | 03 September 2009 15:34

Muhtemelen bir çok kişi daha dünya klavye şampiyonası ve türk milli klavye takımı diye birşeyin varlığından bile haberdar değilken 16 ağustos 2009’da pekin’de yapılan dünya klavye şampiyonası’nda dakikada net 131 sözcük yazarak birinci olan recep ertaş ile birlikte türk milli takımı 56. dünya şampiyonluğunu kazandı bile.
Resmi yarış sonuçlarını bu linkten inceleyebilirsiniz

Bu sessiz sedasız süren ciddi başarının en önemli sebebi ise kuşkusuz, ihsan yener’in 1940’lı yıllardan itibaren gösterdiği şaşırtıcı uğraş ve çabaları sonucunda türkçe için özel olarak geliştirip sonunda standart türk klavyesi olarak kabul ettirmeyi başardığı f klavye. tamamen bilimsel verilere dayanarak yapılmış olan f klavye, 10000’lerce türkçe sözcüğün incelenerek en çok kullanılan harflerin en kuvvetli parmaklara ve parmakların duruş pozisyonuna göre düzenlenmesi ile meydana gelmiş.
Bu gün biz de dahil olmak üzere bütün dünya ülkelerinin yaygın olarak kullandığı Q klavyenin tarihçesi ise aslında pek de o kadar parlak değil.
1874’te Q klavyenin patentini alan Christopher Latham Sholes, icat ettiği yazı makinesinin hızlı kullanıldığında mekanik harf kollarının sıkıştığını fark ederek, yazım hızını düşürmek için harflerin yerlerini karıştırarak en çok kullanılan harfleri elin zor ulaşabileceği yerlere yerleştirmesiyle bu gün kullandığımız Q klavye ortaya çıkmış. 1932 yılında prof. dr. August Dvorak adında bir bey bu durumu düzeltmek için çalışmalar yapmışsa da eldeki 40 milyon klavye,daktilonun ve bunlara alışan parmaklarla ne yapılacağı sorusu karşısında ihsan bey kadar şanslı olamayarak bizleri ve kendi vatandaşlarını q klavyemizle başbaşa bırakmış ve bu güne kadar yapılan dünya klavye şampiyonalarında hiçbir ingiliz veya amerikalı dünya şampiyonu olamamış.
Bu gün bazı anlamlarda sınırların ortadan kalktığı dünyamızda hepimizin özellikle internette olmak üzere günlük yaşantımızın neredeyse yarısında ingilizce kelimelerle haşır neşir olduğumuz yada uluslararası bağlantılar kurduğumuz bir yaşantımız olsa da ingilizce’ye bile uyumlu olmayan bu klavye ile ne yapıyorum ben sorusunu kendine sormadan edemiyor insan.