İNOVASYON

Latince bir sözcük olan innovatus’tan türetilmiştir. Toplumsal, kültürel ve idari ortamda yeni yöntemlerin kullanılması anlamına gelmektedir. İngilizce’ye göre ise, buluş, icat anlamına gelen invention kelimesi kökenli bir kavramdır. Günümüzde inovasyon olarak kullanılan bu kelimenin Türkçe karşılığı ise yenileme, yenilik kavramlarıyla ifade edilmektedir.

İnovasyon kavram olarak hem bir yenileme ve/veya yenilenme sürecini anlatır hemde bir sonucu anlatır. OECD ve AB literatürüne göre, “inovasyon”, süreç olarak bir fikri, pazarlanabilir bir ürün yada hizmete, yeni yada geliştirilmiş bir imalat yada dağıtım yöntemine, yada yeni bir toplumsal hizmet yöntemine dönüştürmeyi anlatır.
Teknolojik icad ve keşiflerin yanı sıra, iş süreçlerinde de katma değer yaratacak ticari ve ekonomik avantajlar sunabilecek inovasyon çalışmaları çoğunluktadır. Bunların yanı sıra sosyal yapıyı kuvvetlendiren fikirlerin, fayda yaratması koşuluyla işlerlik kazandırılarak faaliyet haline dönüştürülmesi süreci vardır. Bu süreç araştırma, karar alma, prototip uygulamasını başlatma, sonuç alındığı taktirde geniş kitlelere yayma ve oluşan faydayı toplumsal alanlara entegre etme ile sonuçlanır.