bildirgec.org

northpower

11 yıl önce üye olmuş, 4 yazı yazmış. 0 yorum yazmış.

Nettop Yeni Trend

northpower | 08 December 2010 13:17

Evet Nettop günümüzün yeni trendi.

Masaüstü bilgisayarlarından sonra dizüstüler hayatımızı epeyce kolaylaştırdı.

Notebook dediğimiz bu cihazlar çok iyi performanslara ulaştılar yalnız kısa pil süreleri biraz sorun oluşturuyordu.

Sonrasında Netbook diye bir kavramla tanıştık. Çok yüksek olmasa da genel ofis belgelerimizi çalıştırma internette gezinme ve video izleme işlerimizi karşılıyordu ve bunu yaparken pili çok ekonomik kullanıyordu. Öyle ki açık kalma süresi 10 ( on ) evet 10 saatlere ulaşmış hatta aşmıştı. Ki şimdi de yeni trendimiz nettop olacak.

Nettoplar performans olarak oldukça iyi sonuçlar veriyorlar. Pazar açısından şuan için 10-15 firma nettop pazarını oluşturmasına rağmen günbegün ürün çeşitliliği artacaktır. Çift çekirdekli işlemciler, hızlı grafik işlemciler ve çok düşük güç tüketimleriyle nettoplar revaçta. Öyle ki masaüstü bilgisayardaki 100 W güç harcamasına karşı nettop sadece 8 w lık bir güç tüketimi ile büyük bir fark oluşturmakta.

sosyal mühendislik

northpower | 27 November 2010 18:47

sosyal mühendislik insanlığın ilk zamanlarından beri var olan ama isimlendirilmemiş bir işleyiş yapısına sahiptir. Temel amacı ve işlevi işimize yarayacak bazı bilgileri elde etmemizdir. Bunun için bir nevi kandırmaca oyunu oynanır. Oyunun amacı karşınızdaki kişinin güvenini kazanmak ve ona istediğimiz şeyleri söyletmek ya da yaptırmaktır. İkna aşamasında hedef psikolojik olarak sağlıklı düşünemez duruma getirilir ve bilgi elde edilir.
Basit bir anlatım mı istiyorsunuz? buyrun o zaman : bir gün karamanoğlu yalçın bir kaleyi fethetmek istediğinde sayıca yetersiz bir orduya sahip olduğunu düşünerek gece karanlığında kalenin önüne gelir. Bu arada tüm askerlerinin meşale yakmasını ve orduyu beslemek için getirilen koyunların boynuzlarına da mum dikilmesini emreder. Böylece çok kalabalık bir orduya sahip olduğu hissini uyandırır. Kale komutanı bu durumda teslim olmaktan başka çaresi olmadığını düşünür. Kaleden ayrılırken binlerce koyunun boynuzuna mum dikildiğini ve nasıl bir oyuna geldiğini görünce “karaman’ın koyunu sonra çıkar oyunu” der. Şimdi daha net oldu sanırım.
Peki bilişim alanında bu ve benzeri neler gördük şimdiye kadar sorunun cevabı çok uzun olabilir ama en çok bilinen ve güncel olan bir örnek verecek olursak facebook üzerinden resim, video, yazı içeriklerini beğen tuşu diyebiliriz. güvenliğiniz için kişisel bilgilerinizi, mail adresinizi ve fotoğraflarınızı yalnız arkadaşlarım görebilir olarak ayarladınız. ama facebook üzerinde bir çok güzel bağlantı ve sayfa var. siz de bu bağlantıları beğeniyorsunuz değil mi? peki oyun ve test gibi uygulamaları facebook üzerinden çalıştırmıyor musunuz? Tamam işte sosyal mühendisliği kullanarak birileri sizin kişisel bilgilerinize ulaşmış ki siz bunu kendi isteğinizle yapmışsınız 🙂 aslında kendi isteğinizle değil. psikolojik olarak o konuma getirilmişsiniz. falanca oyunu oynamak istiyorsanız facebook hesabınıza erişmesi gerekiyor o oyunun. bu da sizin bilgilerinizi birileri daha görebilir durumda demektir. O da arkadaşınız sayılıyor ve siz bilgilerinizi arkadaşlarınızla paylaşıyorsunuz zaten. Sosyal mühendislik konusunda biraz daha bilgi istiyorsanız microsoftun sitesindeki şu bağlantıyı kullanabiliriniz. çok güzel sosyal mühendislik örneklerini kevin mitnick’in hayatını irdeleyerek bulabilirsiniz.Ayrıca tubitak sitesindeki şu bağlantıdan da bir power point sunusuna ulaşabilirsiniz. Kevin mitnick bir güvenlik uzmanı ve yazar.Aldatma sanati ki̇tabi da oldukça iyi bir dille yazılmış ve dilimize çevrilmiş bir kaynaktır. Sosyal mühendislik kavramıyla çalışmak daha çok bilgi sahibi olmak isteyenlere okumalarını öneririm.

Melez Diskler

northpower | 27 November 2010 13:34

Melez Disk yani “hybrid hard drive” yeni disk şeklimiz olma yolunda. Bir çok kişi için depolama alanı en önemli faktör olduğundan sabit diskler daha epeyce bir süre varlığını sürdüreceğe benziyor. Bunun temel nedeni depolama alanı / fiyat oranının çok makul seviyelerde seyrediyor olması. Yalnız mekanik yapıları gereğiyle aşırı ısınma, çok uzun ömürlü olmama, yüksek güç tüketimi ve tabi ki en kötü özelliği olan yavaş çalışma yönleriyle can sıkmaya da devam ediyorlar.
Bu açıdan bakıldığında SSD (Solid state disk) teknolojisi geleceğin diskleri için çok önemli. Fakat yakın zaman için depolama alanı / fiyat oranı el yaktığından birkaç yıl daha en çok tercih edilen disk olma özelliğinden çok uzak. SSD‘ler yapıları itibariyle düşük güç tüketimi, ısınmamaları ve sabit disklere oranla yüksek hızlarıyla bizleri heyecanlandırıyorlar. 120 GB seviyesi bir SSD bile fiyat açısından çok yüksek seviyelerde olduğundan epey bir süre daha kullanıcılar tarafından nadiren tercih sebebi olacaktır.

İnternet ve Güvenlik

northpower | 24 November 2010 21:41

internet neredeyse hava su gibi hayatımızın bir parçası haline geldi. Kimileri günlük gazetelerini internet üzerinden okumadan güne başlayamaz, kimileri alışveriş sitelerinde yeni ürünlere bakmadan dışarı çıkamaz oldular. Hal böyle olunca dışarıdaki hırsızlar artık o kadar da dışarı da kalmıyorlar. Arama motorlarında aradığımız bir kelime bazen öyle sitelere yönlendiriyor ki bizleri siber hırsızlar çok da çaba harcamadan bilgilerimizi ( bazen bilgiler maddi olanaklarımızdan daha değerlidir ) ele geçirebiliyorlar. Bazen büyük şirketler kendileriyle irtibat kuran siber suçlularla rakip şirketlerin teknoloji çalışmalarını satın alabiliyorlar. Bir düşünün nüfus cüzdanınızın fotokopilerini çekip yollardaki duvarlara direklere asar mısınız? “Hayırrr” dediğinizi duyabiliyorum. Peki twitter, facebook ve vb. sitelere neden bu bilgileri koymakta sakınca görmüyoruz. “Gizlilik ” mi ? Tanımadığınız insanların oluşturduğu bir mecraya ne kadar güveniyorsunuz bilmiyorum ama emin olun bilgileriniz interner üzerinde o kadar da güvenli değil. Özellikle de ( burası çok önemli ) bilgilerinizin kayıt edilip sunucularda saklandığı yerlerde. Çünkü anlık bilgi alıp sonra silen sistemlerde güvenlik açıkları çok olmaz. Ama bilgileriniz kayıtlı kalıyor ise işte o zaman biraz daha dikkatli olmakta fayda var. İnternette gezinirken cüzdanınızı da tuttuğunuz kişisel günlüğünüzü de açık bırakmamanız dileğiyle. İyi sörfler…