bildirgec.org

defacio

11 yıl önce üye olmuş, 8 yazı yazmış. 0 yorum yazmış.

Türkiye’de internetin gelişimi

defacio | 24 June 2010 22:23

Türkiye’de ilk geniş alan bilgisayar ağı 1986 yılında üniversitelerin önderliğinde kurulmuştur. TÜVAKA – Türkiye Üniversite ve Araştırma Kurumları Ağı – ismiyle kurulan bu ağ, aynı yıl Ege – İtalya hattı ile BITNET ve Avrupa Akademik Araştırma Ağı olan EARN ( European Academic and Reserach Network) ağlarına bağlanmıştır. Türkiye bu ağa katılan yedinci ülke olmuştur. Kurulduğu günlerde, sadece üniversiteler ve araştırma kurumları tarafından kullanılan ve finanse edilen TÜVAKA; 1989 yılında tıkanmaya başlamış ve teknolojik gelişmeler karşısında yetersiz kalan bu ağın geliştirilmesi için Ortadoğu Teknik Üniversitesi ve Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TUBİTAK) tarafından yeni ağ teknolojilerinin kullanılması gerektiği öngörüsü ile TR-NET (Türkiye İnternet Proje Grubu) Projesi gündeme gelmiştir. TR-NET Projesi çalışmaları sonucunda, 12 Nisan 1993 tarihinde 64 Kbps hızındaki ODTÜ – Washington (NSF) hattı açılarak internet servisi başlatılmıştır. Aynı yıl Ege Üniversitesi de, TUVAKA kapsamında 64 Kbps hızındaki uluslararası hat üzerinden Bonn bağlantılı internet hizmetini kullanıma açmıştır. İlk internet bağlantısının sağlandığı bu tarihten 1995 yılı Kasım ayına kadar, yaklaşık üç yıl süren kuruluş dönemi boyunca, üniversite öğrencileri ve öğretim üyelerinin yanısıra Türkiye’de 500’den fazla kurum ve kuruluş internet olanaklarından yararlanmıştır. 1996 yılında Türkiye’deki kullanıcı sayısı 100.000 civarında olduğu tespit edilmiştir. Başka bir araştırmada, Türkiye’de Nisan 1993’de 194, Kasım 1996’da ise 13.367 bilgisayarın internet ağına bağlı bulunduğu anlaşılmıştır.

WWW HAKKINDA DAHA FAZLA BİLGİ

defacio | 24 June 2010 14:46

Gerçekten de WWW’den önce elektronik verinin resim, film ve video görüntüsü, ses ve metin gibi çok farklı şekillerinin bir arada kullanımı ve bilgiye değişik ortamlardan çeşitli kullanıcıların, donanım ve yazılımdan bağımsız erişmesi mümkün değildi. WWW geliştirilmeden önce, ağ üzerindeki bilgiye kişisel bir bilgisayarlar arasında metin dosyalarının veya sayısal dosyaların transferi sadece e-mail gönderilmesi ile sağlanabiliyordu. Metin dosyaları karakter tabanlı oldukları ve resim, ses gibi bilgileri içermedikleri için, internet üzerindeki kullanıcılar sıradan kelime işlemci programları ile metinleri okuyabilirler. Ancak karakter tabanlı bu dosyalar estetik olmaktan ve rahat okunmaktan uzak bir görünüşe sahiptirler. Sayısal dosyalar ise bazı özel biçimlerde oluşturulur ve özel uygulamalar tarafından açıldıktan sonra okunabilirler. Bu tür dosyalara erişim ve kullanım için WWW ideal bir araçtır. WWW ‘nin üzerine kurulduğu hypertext mantığına göre, bir dökümanın içindeki bir kelime, bir başka dökümana ya da referansa bağlanmaktadır. Bu sistem bir ansiklopedi gibi düşünülebilir. Ansiklopedinin herhangi bir sayfasında okunulan bir yazıda, başka bir noktaya referans veriliyorsa, referans verilen sayfaya geçip bilgiyi aldıktan sonra yine kalınan yerden devam etmek işlemine benzetilebilir. WWW sadece internette kullanılabilen bir ortam değildir. Şu an bile, tıpkı, başka bilgisayarlardaki sayfalar arasında gezindiğimiz gibi web arayüzü ile, sabit diskimizdeki dosyalar arasında da gezinebiliriz. Web yapısının bu kadar çok kabul görmesinin temel nedenleri aşağıdaki gibidir: * Web açık bir sistemdir; platform, bilgisayar ve işletim sistemine bağımlı değildir. * Web üzerinden pek çok bilgi kaynağına kolaylıkla erişilmektedir * Web uygulamaları geliştirmek ve bunları kullanıma sunmak çok kolay bir işlemdir. Çoğu durumda fazla bilgisi olmayan kullanıcıların bile * web sayfası dizayn edip kullanıma sunması uzmanlık gerektirmemesi nedeniyle mümkündür. Web ortamları artık son derece dinamiktir.

Böyle imza töreni görülmedi!

defacio | 21 June 2010 23:33

Ve beklenen oldu. Beşiktaş Ricardo Quaresma ile inönü stadında 20 bine yakın ateşli taraftar grubu önünde sözleşme imzaladı.

Norton Antivirüs

defacio | 18 June 2010 14:53

Bilgisayar virüsleri sistemlere çeşitli zarar verdiğinden zaman içerisinde bu virüslerin zararlı etkilerinin yok edilmesi için yazılım programları geliştirmeye ve Anti virüs şirketleri ortaya çıkmaya başladı. Symantec şirketi bu antivirüs şirketlerinin en büyüklerinden birisidir.

Norton antivirüs, Symanctec şirketleri tarafından geliştirilen ve sürekli güncellenen, veri tabanında binlerce virüs hakkında bilgi içeren ve bu virüsleri bulaştığı sistemden büyük başarıyla temizleyen bir antivirüs yazılım programıdır.

Türk Telekom’dan iPod Touch ve Wirofon Fırsatı

defacio | 17 June 2010 13:08

Türk Telekomdan yeni bir kampanya. Türk Telekom üyesi olan bu kampanyadan yararlanacaktır.Bu kampanyadan yararlanmak için en az 6 aydır aboneliği devam eden tüm bireysel müşterileri için 24 ay taksitle ayda 19,90 TL’ye Wirofon özellikli iPod touch kampanyası sunuyor.Kampanyalardan yararlanlar ayrıca şehir içi ve şehirler arası görüşmelerde yıl sonuna kadar 1000 dakika bedava konuşma süresi veriyor ve MP3 formatında 100 şarkı hediye kazanacaklardır.Bu kampanya 31 temmuz 2010 tarihine kadar devam edecektir.

iPod Touch
iPod Touch

Word’de Paragrafların Biçimlendirilmesi

defacio | 16 June 2010 16:41

Bir belgenin okunurluğunu arttıran en önemli biçim unsuru, yazı türü, harf büyüklüğü ve satır aralığından sonra, girintileri ve paragrafların hizalanmasıdır. Bir paragrafın bütün satırlarının kağıdın kenarından itibaren ne kadar içerden olacağını belirleyen ölçüye kenar boşluğu (marj) adı verilir. Word’ün varsayılan olarak verdiği kenar boşluğu ölçüsü, sayfanın dört tarafında da 2,5 cm’dir. Bu boşluk dosyalanacak veya ciltlenecek olan belgelerde değişiktir. Kâğıdın sadece bir yüzüne yazılıyorsa sol kenar boşluğu 3,5 (veya 4) cm; yazı kâğıdın iki yüzüne de basılıyorsa, sayfa numarası tek olan (yani sağdaki) sayfaların sol kenar boşluğu, sayfa numarası çift olan (yani soldaki) sayfaların sağ kenar boşluğu 3,5 (veya 4) cm’e çıkartılmalıdır.

Visual Basic Kodlarının Düzenlenmesi

defacio | 15 June 2010 17:32

Makroda Arial, 8 punto, Kalın, altı çizili ve Madde imli “Bu Bir denemedir” yazısı yerine seçilen metni Verdana, 10 punto, Kalın, altı çizili ve Yazı Rengini kırmızıhaline getiren makro şekline getirelim. Bunun için oluşturduğumuz makroyu açalım.

Düzeltmek için açtığımız makroda belge içerisinde kayıt sırasında yazdığımız metin (“Bu Bir Denemedir”)

Selection.TypeText Text:=”Bu Bir Denemedir”

Selection nesnesinin TypeText metodunun Text dizisinde bulunmaktadır. Biz belgeye “Bu bir denemedir” yazmasını istemediğimiz için bu kodları siliyoruz.

FTP HAKKINDA DAHA İLERİ BİLGİ

defacio | 15 June 2010 12:46

FTP yapmak için, bağlanacağımız bilgisayarın İnternet adresini ve bağlanacağımız bilgisayarda ilgili kullanıcı numarası ve şifreyi bilmek gerekir. Tabii bütün bunların yanında, FTP yapabileceğiniz, sizin erişebileceğiniz İnternete erişimi olan bir bilgisayar ve bir FTP istemci (client) programı veya Netscape gibi bir Web tarayıcı program gereklidir.
FTP protokolü ile bir başka bilgisayardan bir başka bilgisayara dosya aktarımı yapılırken, o bilgisayar ile etkileşimli -aynı anda- (on-line) bağlantı kurulur ve protokol ile sağlanan bir dizi komutlar yardımıyla iki bilgisayar arasında dosya alma/gönderme işlemleri yapılır. FTP sayesinde bir internet kullanıcısı kişisel bilgisayarına dünyanın herhangi bir yerindeki bilgisayardan dosya çekebilir veya uzaktaki bir noktadan bu kullanıcının bilgisayarına, eğer gerekli ulaşım hakkı verilmişse dosyalar üzerinde işlem yapılabilir. Genel kullanıma yönelik program, dosyalara herkesin erişebilmesi için, internet üzerinde “Anonymous FTP” (Herkese Açık FTP) olarak adlandırılan hizmet kurulmuştur. İnternet üzerindeki Anonim FTP sitelerinde halka açık binlerce dosya kütüphanesi ve arşivleri bulunmaktadır. Bu arşivlerde ücretsiz ulaşılabilecek yüzbinlerce yazılım, raporlar, kitaplar, tezler, resim ve ses dosyaları bulunmaktadır. Bunlar internet kullanıcılarının ellerindeki bilgisayar için gerekli olan bir iletişim yazılımından, yeni bir bilgisayar oyununa kadar uzanan geniş bir yelpazeyi kapsamaktadır.
Ağ üzerindeki bir bilgisayardan kendi bilgisayarınıza dosya aktarma işlemine, İndirme (downloading) adı verilir. Bir dosyayı kendi bilgisayarınızdan ağ üzerindeki bir başka bilgisayara aktarma sürecine ise Yükleme (Uploading) denir.