Günümüzde İnternet hemen hemen her eve girmeye başladı. Peki kullanıcıların web tarayıcı tercihi sizce nasıl?
2009 eylül ayı istatsikileri ile başlayalım isterseniz;
[kaynak]
—-> Internet Explorer %64 (yaklaşık olarak),
pazar payı %90’larda olan Internet Explorer’ın son yıllardaki düşüşünün artması üzerine Internet Explorer 8’i çıkartarak düşüşün önüne geçmeye çalışması nasıl sonuçlanacak bunu hep birlikte göreceğiz.
Bu kadar fazla oran nasıl oldu, nasıl bu durumdalar derseniz bence;
Internet Explorer’ın en azından Türkiye için en çok kullanılan işletim sistemleriyle beraber kurulu olarak gelmesi ve çoğu kullanıcının bunu değiştirmek gibi bir gereksinimi ya da uğraşı olmaması.
—-> firefox %26 (yaklaşık olarak),
firefox ise internet explorer’in aksine son yıllarda giderek yükselen oranlara sahip. yakın zamandan bir örnek vermek istersek, 2007 yılında %15’lerdeydi bu oran.
—-> safari %4 (yaklaşık olarak),
safari apple’ın mac os x işletim sistemi için tasarlamış olduğu bir tarayıcı. artık windows işletim sisteminde de kullanılanmakta. belli bir kesime hitap ettiğini için oranlarında aşırı derecede bir oynama olmamıştır. ama yazının sonundaki karşılaştırmda da göreceğiniz gibi her yönden diğerlerinden daha iyi gibi.
—-> google chrome %3 (yaklaşık olarak),
google’ın chrome’ı piyasada yeni sayılır. çıktığında google’ın reklamları ile büyük bir kitleye ulaşan chrome’un son zamanlarda değer kaybetmeye başladığı söyleniyor. ilk başlarda %3.5’ları gören chrome kan kaybediyor.
—-> opera %2 (yaklaşık olarak),
opera pek bilindik veya tanıdık bir tarayıcı değil. belki de kullanıcılara genel olarak bakarsak pek hız, güvenlik veya görsellik önem arz etmiyor. ama operanın özellikle hız ve güvenlik bakımından diğerlerinden üstün olduğunu yazının sonundaki karşılaştırmalarda göreceksiniz. ilginç bir notu da sizinle paylaşmak isterim hackerların dörtte birinin opera’yı kullandığı öğrenilmiş.
şimdi de hızlarını ve birkaç özelliklerini karşılaştıralım;