bildirgec.org

zeki demirkubuz hakkında tüm yazılar

Demirkubuz’un “Kıskanmak” uyarlaması (2009)

queennothing | 22 March 2011 10:46

Türk Edebiyatı’na çok önemli katkılarda bulunan Nahid Sırrı Örik‘in eserinden uyarlanan (eser hakkında yazılmış bir tez, Bilkent Üniv.) sinema filmi “Kıskanmak“, Türk Sineması’nın özgün yönetmenlerinden Zeki Demirkubuz tarafından çekildi. Dostoyevski, Albert Camus gibi yazarların eserlerini uyarlamasıyla bilinen Demirkubuz’un 2009 senesinde çektiği filmde Serhat Tutumluer, Berrak Tüzünataç, Nergis Öztürk, Hatice Aslan, Serdar Orçin, Bora Cengiz, Hasibe Eren ve Münire Apaydın gibi isimler rol alıyor.

Cumhuriyet’in ilk yıllarında, Zonguldak’ta geçen hikayemiz, filmdeki esas karakterlerin birbirleriyle ilk etkileşimi yaşadıkları yerde; bir baloda başlıyor. Halit’in, karısı Mükerrem’i; Mükerrem’in ise sevgilisi Nüzhet’i kıskanmasını anlatan filmin ana teması (Mükerrem ile Seniha arasındaki) ‘kadın kıskançlığı’dır.

“Yabancı”dan “yerli”ye yerini yadırgayan bir bakış

admin | 11 March 2011 10:46

“Televizyonda hangi dizileri takip ediyorsun” diye sorunca “Ben sadece Cnbc-e izliyorum” diyen hatırı sayılır sayıda insan var. “Mesela hangi diziyi” deyip ikinci soruya geçince duraksadı mesela bu sabit yanıtı verenlerden biri. Muhtemelen ikinci sorunun hiç gelmeyeceğini düşünerek. “Lost” dedi. “Başka” dedim. Kalakaldı. Oysa ki Lost, hiçbir zaman Cnbc-e’de yayınlanmadı…
Kimseyi eleştirmek ya da küçümsemek bana düşmez, sadece onları anlamaya çalışıyorum. Bu tavrın altında yatan nehri görmek, bu davranışı biraz kurcalamak istiyorum. Aynı mevzunun edebiyat, sinema, müzik versiyonu da var elbet. Türk yazarları beğenmeyip, melodramın melodramı, çok satan, sığ yabancı yazarları okuyanlar hatta muhtemelen okumayıp sadece ellerinde gezdirenler (bir de böyle bir sosyal grup var, onlar kendi başlarına, başka bir yazıyı hak ediyor), Zeki Demirkubuz’u, Nuri Bilge Ceylan’ı tanımayıp içi boş Hollywood sinemasını göklere çıkaranlar. Türk müzisyenlere burun kıvırıp, sırf yabancı diye cascavlak, klişe dolu melodilere meyledenler.

Üçüncü Sayfa (1999)

queennothing | 20 February 2011 22:27

Türk Sineması’nın başarılı isimlerinden Zeki Demirkubuz‘un yönetmenliğini yaptığı sinema filmi “Üçüncü Sayfa“, 1999 senesinde çekildi. Uluslararası İstanbul Film Festivali, Rotterdam Uluslararası Film Festivali ve Götenburg Film Festivali ve daha bir çok festivalde ödül kazanan filmde Ruhi Sarı, Başak Köklükaya, Serdar Orçin rol alıyor.
Hayatını sinema filmlerinde figüranlık yaparak kazanan genç İsa, birgün hiç beklemediği bir suçlamayla karşı karşıya kalır. İş yerinden çalınan 50 Dolardan sorumlu tutulan genç adam, ölümle tehdit edilmektedir. Parayı bulmadığı takdirde öldürüleceğini iyice anlayan İsa, intihar etmeye karar verir. Eline aldığı silahla hayata veda etmeye niyetlenen genç adam, kapının çalınmasıyla irkilir. Kapıyı açınca karşısında ev sahibini bulan İsa, refleks sonucu karşısındakini bulur.

Demirkubuz’un “İtiraf”ı (2002)

queennothing | 24 January 2011 11:26

“Kıskanmak”, “Masumiyet”, “Kader” gibi yapımlarla Türk Sineması’nın en iyi yönetmenlerinden biri olarak kabul edilen Zeki Demirkubuz‘un Karanlık Üstüne Öyküler üçlemesinin (Yazgı, İtiraf, Bekleme Odası) son filmi olan “İtiraf“, 2002 senesinde vizyona girdi. Taner Birsel, Başak Köklükaya, İskender Altın, Miraç Eronat, Gülgün Kutlu gibi isimlerin yer aldığı film, 21. İstanbul Uluslararası Film Festivali’nde ‘En İyi Erkek Oyuncu’, 13. Ankara Film Festivali’nde ‘En İyi Yönetmen’ Ödülü’nün yanısıra Demirkubuz, Mahmut Tali Öngören Özel Ödülü’nün sahibi oldu.
Mühendis olan Harun ve karısı Nilgün, Ankara’da yaşamaktadırlar. Sıradan bir yaşam süren çiftin monotonluğu bir şüpheden ziyade gözle görülüp, kulakla işitilen bir gerçekle bozulacak ve bitmeyen bir huzursuzluk başgösterecektir.

Kader (2006)

queennothing | 09 November 2010 18:20

Ülkemizin değerli sinemacılarından Zeki Demirkubuz‘un hem senaristliğini, hem yönetmenliğini yaptığı 2006 çıkışlı sinema filmi “Kader“, Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Film ve En İyi Erkek Oyuncu Ödülleri’ne, İstanbul Uluslararası Film Festivali’nde FIPRESCI Ödülü’ne ve En İyi Yönetmen ve En İyi Erkek Oyuncu Ödülleri’ne, Ankara Uluslararası Film Festivali’nde En İyi Yönetmen, En İyi Kadın Oyuncu ve En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülleri’ne ve Almanya’da gerçekleşen Nuremberg Film Festivali’nde hem jüri, hem de seyirciler tarafından En İyi Yönetmen Ödülü’ne layık görüldü. Filmde Ufuk Bayraktar, Vildan Atasever, Engin Akyürek, Erkan Can, Müge Ulusoy, Ozan Bilen ve Settar Tanrıöğen gibi isimler rol alıyor. Kader’in devamı için bkz. “Masumiyet“.

Bekleme Odası (2003)

queennothing | 05 November 2010 09:47

Türk Sineması’nın yaratıcı yönetmenlerinden Zeki Demirkubuz‘un yazıp, yönettiği 2004 çıkışlı sinema filmi “Bekleme Odası“, 40. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde iki ödül alırken, 23. İstanbul Uluslararası Film Festivali’nde Demirkubuz, ‘En İyi Yönetmen Ödülü’ne layık görüldü. Rus edebiyatı denince akla gelen ilk isim olan Dostoyevski’nin ünlü eseri “Suç ve Ceza“, Demirkubuz’un bu yapımında merkezi nokta olarak karşımıza çıkıyor. Ana karakter Ahmet Suç ve Ceza’yı bir sinema filmi haline getirmek ister. Kitabın başkarakteri Raskolnikov’a Yusuf Atılgan’ın Aylak Adam’ındaki Z bakışı atan Ahmet, projesinde Raskolnikov’u canlandıracak bir oyuncu aramaya başlar. Kız arkadaşı Serap ise, Ahmet’in kişiliğini ve ruh halini anlayabilecek ‘o kişi’ olmadığından, kendini aldatıldığına inandırarak genç adamı terk eder.
Raskolnikov arayışını sürdüren Ahmet ise, hayatın Raskolnikov’larla dolu olduğunu evine giren hırsız sayesinde anlayacaktır.

Güncel Haberler

queennothing | 30 September 2010 09:44

  • Dostoyevski’nin muhteşem eseri “Yeraltından Notlar”, sinema filmi oluyor. Eseri sinemaya uyarlayacak isim Zeki Demirkubuz.
  • Sevenlerinin dikkatini cezbeder; Uçandaire’de 1920’den bugüne bilim-kurgu filmleri sıralanmış.

Sinema Ölmüş

uuuucar | 15 January 2010 14:56

Son bir ay içinde dört kez sinemaya gittim ve gördüm ki artık insanların sinema salonlarına gitmek gibi bir alışkanlıkları kalmamış.Hoş zaten böyle bir alışkanlıkları yoktu ama yine de yavaş yavaş insanlar sinema salonlarına gidiyorlardı.Belki de benim gittiğim filmlerde bir sorun vardır.

Öyle pohpohlanmış,heryere afişi asılmış,deli gibi reklamı yapılmış hatta filme harcanandan daha fazla para reklama harcanmış filmlere gitmediğim için de olabilir.

SON ON YILIN EN İYİ TÜRK FİLMLERİ

ozlavinya | 07 December 2009 15:37

SON ON YILIN EN İYİ TÜRK FİLMLERİ ntvmsnbc ‘NİN HAZIRLADIĞI BİR ANKET İLE SEÇİLDİ
Yaklaşık 10 bin kişinin katıldığı anket sonuçları şöyle:

1. Sırada hakettiği üzere %28 oy ile 2005 yapımı, Çetin Tekindor‘un müthiş etkileyici oyunu ve Yetkin Dikincilerin çok iyi performansı ile, hemen hemen izleyen herkesi ağlatan ve 38. SİYAD Ödülleri’nde yılın en iyi filmi de seçilen Babam ve Oğlum,

2. Sırada %10 ile Vizontele,

3. Sırada %8 ile G.O.R.A,

4. Sırada %7 ile Cemal Hünal‘ın bir fenomen yarattığı Issız Adam,

5. Sırada %6 ile Nuri Bilge Ceylan’ın; Cannes’da jüri büyük ödülü ve en iyi erkek oyuncu ödüllerine layık görülen Mehmet Emin Toprakile Muzaffer Özdemir’in rol aldığı Uzakisimli film yer alırken, sıralamada Zeki Demirkubuz‘un yazıp yönettiği
Kaderve 2004 yapımı, Uğur Yücel‘in; yazıp yönettiği Yazı Tura isimli film aynı oranda oy almıştır, geride “Diğer” dediğimiz kategoride yer alan yapımlar vardı.
Ne üzücü ki 2007 yapımı “Ulak” isimli film ilk üçe girememişti.
kaynak

Kıskançlığın karanlık koridorları

kahramancayirli | 16 November 2009 16:13

Kıskançlığın karanlık koridorları

Kahraman Çayırlı

tempodergisi.com.tr adresinden alınmıştır: berrak tüzünataç
tempodergisi.com.tr adresinden alınmıştır: berrak tüzünataç

90larla birlikte Türk Sineması’nda kendi yolunu açan, önemli bağımsız yönetmenlerden biri de, kuşkusuz Zeki Demirkubuz. Tıpkı Derviş Zaim, Reha Erdem, Yeşim Ustaoğlu, Nuri Bilge Ceylan ve benzerleri gibi Demirkubuz da daha ilk filminde pırıl pırıl bir filmografinin işaretini sunar izleyisine: C Blok (1994) ile yüksek apartman bloklarına sıkışan üst sınıftan kent insanlarını anlatır.Masumiyet (1997) ile trajedik, çarpıcı bir aşk öyküsünü Haluk Bilginer, Güven Kıraç ve Derya Alabora’nın sinemamızda az rastlanacak derecede başarılı oyunculuk performansları eşliğinde yansıtır kamerasına. Üçüncü Sayfa (1999)’da yoksulluk, ihanet, sadakat gibi kavramları işler Demirkubuz. Yazgı (2001) ile Camus’nün Yabancı adlı kült eserinden yola çıkarak yazdığı senaryoyu filme çeker: Annesinin ölümüne tepki bile göstermeyen, işlemediği cinayeti üstlenen Musa’nın hikayesini…İtiraf (2001) ile yönetmen üst ekonomik sınıfta kadın-erkek ilişkilerinin çıkmazları, ihanetleri üzerinde durur. Dostoyevski’nin Suç ve Ceza romanını filme çekmek isteyen yönetmenin öyküsünü anlattığı Bekleme Odası (2003) gelir sonra. Kader (2006)’de ise Demirkubuz’un Masumiyet filminde tanıştığımız Bekir ve Uğur’un gençliğini izleriz…Demirkubuz’un filmleri, gişede az iş yapan ama çekirdek kitlesi tarafından merakla takip edilen, eleştirmenler ve sosyal bilimciler tarafından önemli övgüler alan, yurtiçi ve yurtdışı pek çok festivalden muhtelif ödüller toplayan filmler olur hep. Üslubunu her filminde geliştirir, anlattığı her yeni hikayede daha yetkinleşir Demirkubuz.

Sıkıcı, kömür kentinde bir balo…