bildirgec.org

yüksek lisans hakkında tüm yazılar

Ales 2010 Sonbahar Dönemi Sonuçları

Chat Noir 1 | 13 January 2011 14:36

Açılımı akademik lisans üstü ve eğitim sınavı olan ales türkçe ve matematik olmak üzere iki bölümden oluşuyor.Puanlamalar,sayısal,sözel ve eşit ağırlık olarak ayrılıyor.

ÖYP (Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı)

birlik007 | 14 June 2010 13:05

Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP), öğretim üyesi ihtiyacını karşılayabilmek amacıyla, 2547 sayılı Yüksek Öğretim Yasasının yurtdışı ve yurtiçi doktora öğrenimini kapsayan 33. ve 35. maddelerinin harmanlanması ile geliştirilmiş yeni bir modeldir.
Bu öğretim modeline başvurabilmek için Ales (Akademik Lisans Eğitimi Sınavı) ve YÖK tarafından kabul edilen uluslararası geçerliliği olan bir yabancı dil sınavına girmiş olmanız ve bu sınavlardan da belirtilen geçer notları almanız gerekmektedir.
Fakat 2010 yılından yapılan değişiklikle yeni açılan 41 üniversitenin öğretim elemanı eksikliğini azaltmak için bu üniversitelere yapılacak ÖYP başvurularında yabancı dil şartı aranmayacaktır.
ÖYP adaylarının merak ettiği en önemli konulardan en önemlisi de bu başvuruların nereye ve nasıl yapılacağı konusudur. Bu konu hakkında YÖK ten gelen cevap mailinde başvuruların ilgili üniversitelere yapılacağı belirtilmiştir. Ayrıca açıklanacak olan kadrolar hem YÖK web sitesinde hemde ilgili üniversitelerin wen sitelerinde açıklanacaktır.

Yurtdışında Eğitim İçin Burs Aramak, ama Nasıl

FelixDomesticus | 25 May 2009 10:53

Yaklaşık bir aydır saatlerimi internet başında yurtdışında eğitim için burs arayarak geçirdiğime gore bu saatimi aklımda kalanları yazmakla geçirmek hakkım.
doğal olarak, bu yazıyı okuyorsanız, sizin de aynı dertten muzdarip olma ihtimaliniz oldukça yüksek, yani uzun bir giriş yapmama gerek yok.
İnternet üzerinden yapacağınız her başvuruda okul tarafından size sorulacağı gibi, eğitim masrafınızın kimin tarafından karşılanacağı sorusuna “funded” yani ( burslu) diye cevap verebilmenizi sağlayan mucizevi maddi yardım diye de özetleyebilirim bursun anlamını. Fazla uzatmadan aklımda kalanları madde madde yazmaya calısacagım, ama amacım size internette nerede neyi bulabilceğinizi anlatmak degil daha cok strateji ile ilgili fikirlerimi paylaşmak
1) Ne Yapmak İstediğinize Karar Verin:
komik gelebilir ama son derece onemli. lisans egitiminden sonra yuksek lisans ve doktora egitimini oldukca geniş bir cercevede devam ettirebilirsiniz yani mezun oldugunuz bolumden devam etmek gibi bir zorunlulugunuz olmadıgının farkına varın. hatta baska bir alana gecmez size gerek akademik gerekse profosyonel dunyada oldukca fazla sey kazandırır unutmayın.eger aklınızda yurtdısına gitmek varsa; ki unutmayın yurtdısında egitim gormek sadece akademik degil sosyal deneyiminize de arttıır yani etiketinden daha fazlasını ifade eder; sectiginiz alanın burs bulma sansını mutlaka goz onune alın. bircok burs sadece belli konulara verilir.(İNGİLTERE BÜYÜKELÇİLİĞİ CHEVENING BURSLARI gibi ) Tabi bunun yanında henuz gelişmekte olan ve ilerde uzman acıgı olabilecek konulara yonelmekte fayda var (Avrupa birligi gibi her alanda iş gucu ve bilgi birikimine ac bir konuda uzmanlasmayı tercih ederseniz, hem bircok devletin hem de bircok kurumun burslarından yararlanma sansınız olur.) ozetlemek gerekirse, lisans sonrasını sekillendirirken daha geniş bir ufukla hareket edin, ozellikle oss kurbanıysanız, lisansustu egitim sizin icin ikinci bir sans olacak. Kalabalığın aktığı yone degil eksikliklerin oldugu alanları tercih edin ki tercih edilebilir olun.
2) Pazarlanabilir Konular Seçin
bu başlık itici gelebilir ama özellikle yuksek lisans tezleri icin gecerli. daha acık konusmak gerekirse, yukseklisans teziniz, cok acı bir sekilde, o konuda daha once yazılmıs yazıların şık bir kolajı olacaktır( bana kızmayın, zaten bir yuksek lisans ogrencisinin ahkam kesmesi pek de mumkun degildir) bu nedenle konunuz ne olursa olsun, o konu genelinde okumalarınızı yaparsınınz yani tez konuları farklı olsa da yakın konularda tez yazmıs kişiler benzer birikimlere sahip olur. bu durumda secilen konunuz yukarıda soyledigim gibi diger kurumların ilgisini cekiyorsa, burs bulma ihtimaliniz yukselir, bu nedenle hem calısma alanızı hem de konunuzu belirlerken baska alanlardan kurumların da ilgisini cekebilecek konulara yonelmenizde fayda var.( tabi burda kesinlikle burs ugruna butun akademik ilginiz gozardı edin demek kesinlikle istemiyorum, biraz yontsanız yeter) bunun dısında gitmek istedigininz okulun ne gibi projeler yuruttugunu mutlaka takip edin, size calısma alanınız soruldugunda proje ile ilgili oldugunuz gostermeniz burs yada assistantship( yani okulda ogretim ya da idari birimlerde calısarak okul ucretini odeme sistemi) kazanmanıza yardımcı olur.
3) Okullarla Doğrudan İletişim Kurun
Bu sekilde okullara gelen ama halka duyurulmayan ya da sizin goz ardı ettiginiz burslara ulasabilirsiniz. bunun cok etkili olmayacagını dusunebilirsiniz ama aklınızda tutmanız gereken sey sizin o okulun bir nevi musterisi oldugunuzdur. bu nedenle okullar musteri kacırmamak adına bursların ogrencilere ulasması konusunda beklediginizden daha fazla caba gosterirler. bu konuyla ilgili yasanmıs bir ornek vermek gerekirse, mimar bir arkadasımın bir “akaryakıt firmasından” burs almasını saglayanın universitenin burs servisi oldugunu soylemem gerek sanırım.
4)Uzaktan Olmaz Yakına Gidin
evet dogru duydunuz yakına gidin. bu cok uç bir oneri olabilir, zaten bana cok onceleri verilen bu oneriyi, boyle bir seyahatı gercekleştirebilecek bir butcem olmadıgından yerine getiremedim. ancak ozellikle muhendislik gibi yuksek lisans ve doktora calısmanızı kurumların yuruttugu projeler kapsamında calısarak tamamlayabilecegininz bir alandaysanız, ve butceniz varsa mutlaka okumak istediginiz okula gidin. bu tur projelerde esas belirleyici proje yoneticisinin sizi bir elemanı olarak gormek isteyip istemeyecegidir, yani sizi o zamana kadar etkileyen ortalama ve diger sınavlarda alınan notlar cok da onemli degildir. bu nedenle proje yoneticisine kendinizi ifade edebilme sansınız olursa burs bulma ya da onceden anlatıgım gibi assistantship elde etme sansınız cok yukselir.( biliyorum cok uc ama emin olun 3 okula basvurmak da aynı masrafa denk gelecektir) Boyle bir seyahat yapamıyorsanız bile, mutlaka bu tarz projeleri takip edin, ve mail yoluyla iletişime gecin, kör basvurulardan cok daha fazla sansınız olacaktır emin olun.

Yurtdışı Sertifika ve Diploma Programları

oya sencer | 18 October 2008 15:26

Son yıllarda oldukça popüler hale gelen sertifika ve diploma programları lisans veya yüksek lisans derecelerinize ve varsa iş tecrübenize ekleyebileceğiniz büyük bir artıdır. Bu programlar hem mesleki ve eğitim bilgilerinizi İngilizce olarak kullanabilmenizi, hem de mesleki anlamda kendinizi daha aktif hale getirmenizi sağlar.

Ayrıca, lisans ve yüksek lisans yapmış olduğunuz alanda ve varsa iş alanınızda profesyonelleştiğinizi ve özel bir konuda uzmanlaşmış olduğunuzun belgesidir.

Bırakın kariyerhabercim.com kariyer ilanlarını sizin için takip etsin…

xtrageik | 01 September 2008 11:59

kariyerhabercim.com yayın hayatına henüz başlayan yepyeni bir site. öyle görünüyor ki sitenin kendisi gibi webmasterı da bu işte çok yeni. fakat ziyaretçilerine sunduğu hizmet oldukça iyi.

site şu anda yayında olan ve yayınlanacak olan KPSS açıktan alım ilanlarını sizin için tarıyor ve size uygun olanları önceden belirtmiş olduğunuz e-posta adresinize gönderiyor. bunun için tek yapmanız gereken bazı kişisel ve sınav bilgilerinizi sisteme bir form yardımıyla girmek. Bunun için sitenin anasayfasına girip bilgilernizi gönderin linkine tıklamanız yeterli.

Fransa’da Eğitim

yahyakemal | 22 August 2008 15:40

campus france, bir öğrencinin fransa’da okumayı aklına koyduktan sonra her türlü bilgiye ulaşmasını sağlamayı amaçlayan bir site.
campus france-türkiye ise tamamen türkçeleştirilmiş halde hizmetinizde.

her şeyden önce müthiş bir kurs arama motoru var.
sitede yer alan diğer bölümler ise başlıca şu şekilde;

fransa’da çalışmak,
fransa’da oturum,
öğrenci vizesi almak,
fransa’da kayıt yaptırmak
başvuru kılavuzu

Yüksek Lisans Eğitimi için uluslarası yarışma

fReewave | 06 April 2008 09:07

Master in Business Design adıyla ortaya çıkan yarışmada, iş ve tasarım dünyası arasında köprü niteliğinde oluşacak sıkı ilişkiler hedefleniyor. iş dünyası ve buna bağlı pazar için yeni ve stratejik bir dil yaratmak isteyen MBD yönetici ve girişimcilerin işbirliği içinde olabileciği bir ortam sağlıyor.

MBD’nin yüksek lisans Programı ise Moda yönetimi alanında açılan yeni uzmanlık diliminde olacak. Yarışmanın konusu Moda ve tasarım konusundaki kişisel yeteneğiniz.

fahri doktora

Asturias | 25 March 2008 23:14

Pek çoğumuz televizyonda haber izlerken karşılaşmışızdır ” şu kişiye şu üniversite tarafından fahri doktora ünvanı verildi.”. Geçen gün benzer bir haber ile karşılasınca hafif’e bununla ilgili bir yazı yazma gereksinimi duydum.

Öncelikle fahri doktora ne demektir onu anlatmak gerekiyor sanırım. Fahri doktora bir eğitim dalında bilgi birikimi olan ancak akademik kariyer sahibi olmayan kişilere o dal hakkında yeterliliğini belirten, o dal konusunda uzmanlığını belirten bir ünvan olarak verilmektedir. Kısacası fahri doktora ünvanına sahip olacak kişinin o konuda bilgi birikiminin kendini aşmış olması gerekiyor.