bildirgec.org

yonga hakkında tüm yazılar

qu-bitler ve silikon çiplerin geleceği

kursatt | 07 September 2009 12:16

“bir gün silisyum bazlı ciplerin yerini karbon bazlı cipler aldığı zaman aklımızdan geçen bir resmi önümüze getiren teknolojiyi düşünebiliriz”

demişti Microsoft patronu bill gates The Road ahead (önümüzdeki yol) kitabında…

the road ahead
the road ahead

bu yazıdaki silikon kristallerine gömülü fosfor atomları da başka bir senaryo elektronik çiplerin geleceği için.

Silisyum Yongalar
Silisyum Yongalar

ancak kesin olan bir şey var ki o da bir gün silisyum bazlı ciplerin de tarihe gömüleceği. çünkü artık bunların daha fazla geliştirilemeyeceği görülmeye başladı. 5 yıldan bu yana mikroçiplerin üzerinde iki misli artış gösteren transistorlarla birlikte, işlem kapasitesi de 18 ayda bir aynı oranda güçleniyor. ancak teknoloji insanlarının düşüncelerine göre mikroçipler, 2020 yılından önce daha fazla geliştirilemeyecek. çünkü üzerlerinde yalnızca çok az sayıda elektron barındırabilecek kadar küçülecekler. yani kullanım sınırlarına gelinecek. silisyum çipine veda ettikten sonra yerine ne gelecek peki?

Cep Telefonları Daha da Ucuzlayacak

zabun | 29 January 2009 17:14

Infineon‘un yeni X-GOLD™110 yongası ve XMM1100 platformu ile son derece ucuz GSM/GPRS telefonlar üretilebilecek. Firmanın ileri derecede tümleşikleştirilmiş 3. jenerasyon yongası, 65nm teknolojisiyle üretiliyor.

Yongayla birlikte şekillendirilen XMM 1100 platformunun yararları ise şunlar:

  • Yeni bir telefonun 12 aydan fazla süren tasarım süreci 3-4 aya kadar indirgenebiliyor.
  • Gereken elektronik bileşen sayısı 200’den 50’ye düşürülebiliyor.
  • Renkli ekran, mp3 çalma, FM Radyo, USB şarj, Çift SIM ve kamera gibi özelliklerden ödün verilmiyor.

[gizmosandgadgets]

Nano anahtar gelecek yongaların temelini oluşturacak

webdedektifi | 20 April 2008 17:39

Dr Leonid transistör gömülü bir cihazı gösteriyor
Dr Leonid transistör gömülü bir cihazı gösteriyor

Araştırmacılar bir gün silikonun yerini alacak olan bir materyalden 1 atom genişliğinde ve 10 atom uzunluğunda olan dünyanın en küçük transistörünü geliştirmeyi başardılar. Esasen aç/kapa anahtarı olan bu transistör, 4 yıl önce keşfedilen ve 2 boyutlu “graphene” materyalinden yapıldı. “Graphene” kurşun kalemlerde de bulunan grafit‘in tek katman halinde olanıdır. Bu transistörün gelecekteki elektronik aletlerin temelini oluşturacağı tahmin ediliyor.

“111 Milyon” Piksel çözünürlük!

adoxus | 21 June 2006 14:30

111 Milyon Piksel CCD
111 Milyon Piksel CCD

DALSA Semiconductor, DALSA Yarıiletkenler dünyanın en yüksek çözünürlüklü görüntü algılayıcı yongasını (image sensor chip) üretmeyi başardılar. Bu CCD, yaklaşık 10 santimetreye 10 santimetre boyutunda fakat, 111 milyon piksel çözünürlük üretebiliyor. Bu sayede 100 milyon piksel barajını da başarıyla aşıyor. Bu rekor sahibi yonganın Astrometry Department of The U.S. Naval Observatory, ABD Denizcilik Gözlemevi’nin Astrometri Bölümü’nde kullanılması planlanıyor. Ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.