Google, kendi işletim sistemi Google Chrome OS’u * geçen hafta tanıtmış ve 2010 yılı içerisinde kullanıma sunulacağını duyurmuştu.Google Chrome OS işletim sisteminin en önemli özelliği ise; herhangi bir masaüstü uygulamasının kuruluşuna izin vermemesi/gerek duymaması ve sadece web tabanlı uygulamaların çalıştırılabilmesi.
Google, bu hamlesi ile hem birçok uygulamanın web’e taşındığı şu günlerde, bu trende uygun bir işletim sistemini hizmete sunmak hemde yatırımcıları ve geliştiricileri web tabanlı uygulamlar konusunda dahada cesaretlendirerek, web’e olan bu yönelişi hızlandırma çabasında.
şimdi
Geliştirdiği uygulamanın geniş kitleler tarafından kullanılmasını isteyen geliştiriciler, genellikle uygulamarını ilk olarak Windows’a uyumlu olarak hazırlarlar. Oysa gelecek dönemde, web altyapısında hız ve güvenlik konularında ciddi ilerlemeler sağlaması halinde, kullanılmak için sadece web tarayıcılara ve web erişimine ihtiyaç duyan web tabanlı uygulamların hazırlaması yeterli olabilecek.
Sonuç olarak işletim sistemleri ve dolayısı ile bu alanın bir numaralı aktörü olan Windows ciddi bir darbe almış olacak (işin bu boyutunda).
Facebook’un ve Twitter’ın elde ettikleri popülerliğin bir nedeninin de; kendi API’leri ile geliştirilen 3.parti uygulamalar ile oluşan ekosistemin, facebook ve twitter’ı beslemesi olduğuda düşünülürse, windows ekosistemindeki daralmanın ne kadar önemli olduğu daha iyi anlaşılabilir.