bildirgec.org

w3 hakkında tüm yazılar

internet explorer simulator

infoman | 31 October 2009 15:05

Bilindiği gibi w3 standartlarına uygunluk tüm browser’larda web sitenizin düzgün görünmesini sağlar ancak bazı durumlarda proje dosyaları çoğaldıkça yada üyelik içeren sistemlerde iç kısımlardaki sayfaları w3 filtresinden geçirmek zorlaşır ve sıkıntılı bir iş haline gelir yapılmaz. my-debugbar adresinde bu işlemler için biçilmiş kaftan olan IE Simulator adlı bir uygulama geliştirilmiş. Bu uygulamada IE 5.5’den tutun IE’nin var olan sürümlerine kadar tüm versiyonlarda sitenizi test edebiliyorsunuz buradan indireceğiniz uygulama ile artık web sitlerinizin diğer IE sürümlerinde nasıl göründüğünü rahatça izleyebileceksiniz. web geliştiricilere yararlı olmasını dilerim.

Alternatif Seo Teknikleri

mecburkalanlar | 28 April 2009 17:14

Bu yazıda sizlere herkesin bildiği, heryerde konuşulan seo tekniklerindense, gözden kaçan bazı seo tekniklerini kendimce yorumlayıp sizleri bilgilendirmeye çalışacağım.

konu hakkında daha popüler yöntemlere şuradan ulaşabilirsiniz.

gelelim benim sizlere sunacağım alternaf yöntemlere:

* logo’nun adını değiştirmek: birçok arkadaşımızın gözünden kaçan ufak bir ayrıntıdır. genelde insanlar logoyu değiştiriyor ama logonun ismine dokunmuyor. kullandığımız hazır şablonlarda, temalarda logonun ismi, logo.png olarak geçer çoğunlukla. peki biz ne yapmalıyız? sytle.css dosyamızdan logonun ismini sitemize uyarlıyoruz. örn: cep telefonu konulu bir siteniz varsa bunu cep-telefonu-logo.png yapıyoruz.

Size Sıfırdan CSS3 Öğretecek 20 Kaynak

pinkfloyd | 06 April 2009 09:42

Her ne kadar W3C‘nin CSS3 tanımlamaları üzerinde çalışmalarını tamamlamamış olsa da, Mozilla Firefox, Opera ve WebKit tabanlı tarayıcılar (Safari, Chrome) halihazırda CSS3’ü tamamen ya da kısmen destekliyor durumda.

Bir web geliştiricisi olarak modern ve gelecekteki web standartları hakkında bilgi sahibi olabilmek önemlidir. Diğer geliştiricilerden bir adım önde olmak için yazının devamında bulacağınız CSS3 hakkında 20 mükemmel kaynak size CSS 3 öğrenmenizde yardımcı olacaktır.

1. CSS3 İlerleme Raporu

CSS Çalışma Ekibi tarafından geliştirilen CSS3 İlerleme Raporu web sitesi tüm CSS3 modüllerinin geçerli durumlarını belirtiyor. Özellikle CSS3’ün gelişimine katkıda bulunan ya da bulunmak isteyen geliştiriciler için bu kaynak, üzerinde çalışılan alanları görüp nereden katkıda bulunabileceğinize karar vermede yardımcı olacaktır.

Doğrulanmış (X)HTML – Önemli mi?

pinkfloyd | 10 February 2009 21:11

Bir web geliştiricisi olarak doğru kod yazmanız gerekir, ancak bu gerçekten önemli mi?

Doğrulamanın ardındaki gerekçelere bir baktım ve web’in en popüler 25 websitesini inceleyerek kodlarının doğru olup olmadığını sorguladım. İşte başlıyoruz…

Doğrulama nedir?
Doğrulama belgelerinizin WWW Konsorsiyumu (W3C) gibi kurumlar tarafından HTML ve XML ile oluşturulan web belge tiplerinin resmi standartları ile uyumlu olup olmadığını test eden bir işlemdir. Aynı işlem WML siteler için WapForum’un yayımladığı standartlara göre yapılır. Normal belgelerimizdeki yazım denetimi ile benzer amacı güderler. (W3C)

Peki neden doğrulamalıyız, getirileri nelerdir?

1. Birbiçimli Olmayan Tarayıcı Doğrulaması
Doğrulanmamış sayfalar tarayıcınızın kodunuzu otomatik olarak doğrulamasına sırtını dayar ve her tarayıcı bunu farklı şekilde yapar. Bu yüzden bir etiketi kapatmayı unutursanız, Firefox bunu gözardı edebilir ancak Safari etmeyebilir bu sebeple farklı tarayıcılarda farklı ve genellikle doğru görünmeyen bir sayfa ortaya çıkar.

2. İşleme Süresi
Eğer kodunuz doğru ise tarayıcınız kodunuzu düzeltmekle uğraşmaz, bu da sayfanızın daha hızlı açılması ile sonuçlanır.

3. Geleceğe Yönelik
Teknolojinin yarın neler getireceğini kestirmek mümkün değildir ancak eğer doğrulanmış bir (X)HTML dosyanız var ise kodunuz gelecekteki web teknolojileri ile sorunsuz çalışacaktır.

Web erişebilirliği

stormrider | 14 August 2007 20:56

Web erişilebilirliği, web sayfalarının engelli kişiler tarafından da kullanılabilmesi anlamına gelir. Erişilebilirlik sağlandığı takdirde, engelli kişiler web sayfalarını algılayabilir, anlayabilir, sayfalar arasında dolaşabilir, sayfalar ile etkileşimde bulunabilir ve sayfalara katkı sağlayabilirler. Web erişilebilirliği aynı zamanda engelli olmayan kişilere de, (örneğin yaşlılık sebebiyle alışkanlıkları değişen kişiler gibi) çeşitli avantajlar sağlar.

Web erişebilirliğinin tanımı,Web İçerik Erişilebilirliği Yönergeleri ve Web Erişilebilirliği ile ilgili Kaynaklar’a bu sayfadan ulaşabilirsiniz. İngilizcesi içinde burayatıklayın.

w3counter web stats

Hiroe | 29 May 2007 16:13

Sitenizi kaç kişi ziyaret etmiş merak ediyorsanız artık windows vista sidebarına ekleyeceğiniz bir gadget la masaüstünüzden direk öğrenebilirsiniz. Şurdan girip download edebilirsiniz

HTML 3D

eburhan | 05 March 2007 18:42

İspanyol bir arkadaş herhangi bir eklenti kullanmadan ve daha önceden başka birisinin kullandığı standart dışı kodlara başvurmadan bir web sayfasının içerisine 3 boyutlu nesneler yerleştirmenin münkün olup olmadığını denemek istemiş. Bunu yaparken yalnızca w3‘ün standart kodlarından faydalanmış. İşin için de JavaScript de var tabii. Yapmış olduğu 3 boyutlu örneklere buradan ulaşabilirsiniz.