bildirgec.org

uzayda yaşam hakkında tüm yazılar

Starless Planets Could Host Life

admin | 10 March 2011 20:46

http://news.nationalgeographic.com/news/2011/03/110309-rogue-planets-lone-wolf-steppenwolf-earths-water-life-space-science/?source=link_fb20110310lonewolfplanets

NASA’nın Rover Spirit Robotu Mars’ta Yeraltında Su Bulgularına Rastladı

pilla | 23 December 2010 10:34

NASA‘nın Mars Keşfi kapsamında kullandığı Rover Spirit isimli robotu; geçtiğimiz yıl Mars üzerinde konumlandığı alanda suyun varlığına dair bulgular taşıyor. Muhtemelen bu su, karın erimesi gibi son zamanlarda ve devamlı olarak yer altına sızdı.

Yüzeye yakın olan değişik bileşimlerdeki toprak tabakaları, Rover Bilim Ekibi’nin su moleküllerinin buz ve kar taneciklerinden yer altına sızdığını düşünmelerine neden oldu. Bu sızıntı Mars’taki periyodik iklim değişikliği sırasında (Mars’ın eksenindeki yatıklığın daha fazla arttığı dönemde) olmuş olabilir. Su, bu esnada çözülebilir mineralleri daha az çözülebilir olanlara göre alt katmanlara taşımış olmalı. Mars’ın dönüş eksenindeki yatıklık yüzbinlerce yıldan daha fazla sürede değişiyor.

Yüzeye yakın, nispeten çözünemeyen minerallerin hematit, silikat ve jips içerdiği düşünülmekte. Daha çözünebilir olan demir sülfatlar su ile erimiş ve daha alt tabakalara taşınmış olmalı. Bu minerallerin hiçbiri toz ve kum kaplı yüzeyde bulunmuyor.

Dünyalaştırma (Terraforming)

nihilanth | 03 May 2008 16:29

Bilim ve Teknik dergisi 485. sayıda (Nisan 2008) Uzayda yaşam isimli, Gökhan Tok’un hazırladığı geniş bir makale bulunuyor. Makalenin benim en dikkatimi çeken kısmı “Dünyalaştırma” denilen olgu. Terraforming‘in anlamı yer şekillendirme. Ve bu kavram da, bilim yardımıyla dünya dışı bir yeri dünyaya benzetme olarak açıklanabilir kısaca.

Astrobiyoloji, dünyalaştırma sürecine yardımcı olmak üzere yabancı gezegenlerdeki yaşamın nasıl olabileceği yönünde araştırmalar yapan bir disiplin.

Günümüzde astrobiyolojik alanda yapılan çalışmalar ve makalede sözü edilen gelişmelerden bahsedelim.

Astrobiyolojiye göre zor koşullar altında yaşayan hatta çevresini etkileyebilen canlılar dünya üzerinde incelenerek, uzaydaki yaşamın nasıl olabileceği üzerine tahminler hatta müdahaleler yapılabilir.

Kutuplarda, kutup denizlerinin diplerinde, çöllerde ve benzeri pek çok yaşanması güç koşulda rahatlıkla yaşayabilen canlılar var. Bu da bize gelecekte ne tür canlıların uzayda yaşayabileceğini anlamamıza yardımcı oluyor.

Öncelikle dünyalaştırmanın amacı elbette diğer gezegenlere sadece turistik gezi yapmak yerine oraların yerleşim ve yaşama uygun hale getirilmesidir.

Öyle görünüyor ki insan başka bir gezegene yerleşirse biyolojik anlamda bazı sorunları çözmek zorunda kalacak. Jüpiter büyüklüğünde bir gezegende yaşamakla, Ay büyüklüğünde bir gezegende yaşamak birbirinden farklı şüphesiz. Dünya dışı yaşam düşüncesinin o kadar başındayız ki, şu anda ortaya sürülen bütün çözümler bilimkurgu gibi geliyor.

Tübitak’tan Tescilli UFO Videosu

NLPMaster | 06 February 2008 03:08

Ufoların varlığı tartışılırken Tübitak’tan gelen bir açıklama heyecana neden oldu.
Kumburgaz’da bir site bekçisi tarafından çekilen görüntülerin, TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi tarafından yapılan değerlendirme sonucu UFO olarak adlandırılabileceği açıklandı.
Ancak bu açıklamanın, görüntülerin dünya dışı bir cisim olduğu anlamına da kesinliklegelmeyeceğinibildirdi.
Fotoğrafın ve haberi kaynağı olan Habertürkteki habere buradan videoya buradanulaşabilirsiniz.

marsta yaratık balonu patladı

| 29 January 2008 09:32

Daha öncede medyada ve uçandaire‘de de tartışılan “marsta yaratık bulundu” haberi Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ulupınar Gözlemevi ve Astrofizik Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Osman Demircan tarafından yalanladı. Demircan bu haber üzerine Nasa‘daki orjinal fotoğrafları incelemiş ve insana benzer bir varlığa rastlamamış. İşte bu olayda görüldüğü gibi insanları kandırmak çok ama çok basit. Sadece okuyan sorgulamayan yeni nesil “gerçeklerden” birazcık uzak yaşıyor. Mars’ta hayat olup olmadığı meçhul fakat Cem Yılmaz‘ın Gora‘sında yapılan tabaktan ufo gibi bu olayın çok farklı boyutlara çekildiği kesin. Zaten Osman Demircan da “bu fotoğraflar inşaatta da çekilebilir” gibi çok yerinde bir söz etmiş. Kaynak

Bilgisayarım

fahrunisa | 14 January 2008 02:25

Nedir bu akıllı ekran önünde geçirdiğimiz zaman? Kendimizi uzay yolculuğuna mı hazırlıyoruz? Senelerce sürecek, bizi açık havada gezmekten, yüzmekten, kuşların sesini dinlemekten mahrum edecek izolasyon hayatına mı? Yoksa atmosferi olmayan yeni gezegenimizde minik kutucuklarımızda asosyal yaşama şartlarına mı hazırlanıyoruz? Belki de artık şehrin gürültüsünden, trafiğinden bıktık, hayatı ‘byte’larla yaşamaktan zevk alıyoruz, kimbilir? Ne olursa olsun, işte saatlerce önünde durduğum ekrandan kaçmak yerine akşam yine ona koşuyorum. Bazen yazıyor,bazen çiziyorum. Bazen de yıllardır görmediğim arkadaşlarımı bulup ‘çet’ ediyorum. Ama her zaman, ama her zaman bilgisayarımın yanında oluyorum, ya da o benim yanımda. Hastalanmıyor, karnı acıkmıyor, elbiselerini etrafa atmıyor, patronuyla kavga etmiyor, en önemlisi ben ne dersem onu yapıyor. Onu seviyorum.

COROT yeni dünyalar peşinde

anadoluca | 02 January 2007 20:59

COROT
COROT

COROT Kazakistan’dan dünya yörüngesindeki yeri olan yaklaşık 827 km yüksekliğe fırlatıldı.Hedef:
Güneş Sistemi dışındaki gezegenlerde bir “dünya” bulmak.
Ayrıntılı bilgi için şuraya