bildirgec.org

uzay üssü hakkında tüm yazılar

Hangi Solaris?

Colpadan | 20 May 2009 09:58

Bir bilim kurgu klasiği olan Solaris, düş gücünün de ötesinde, hafızamızda yer alanların gerçeğe dönüştüğü ilginç bir deneyim yolculuğuna çıkartıyor bizi. Solaris denen okyanus gezegeninin yörüngesindeki uzay istasyonuna yapılan yolculuk, bu deneyimin başlangıcı oluyor. Yaşam, ölüm, gerçeklik, ölümsüzlük gibi birçok kavramı da beraberinde sorgulamaya iten konusuyla, aşkı, romantizmi, vicdani değerleri ve pişmanlığı beraberinde harmanlayan Solaris, bir felsefik bilimkurgu başyapıtı.

İlk olarak 1961 yılında Stanislaw Lem tarafından kaleme alınan romanında, Solaris gezegenine yapılan uzay seyahati ve bu gezegenin

okyanusu üstünde geçirilen sürenin, insan beyninin derinliklerine ulaşan analizin bir yansıması olarak nitelendiriliyor. Daha sonra The Mirror (Zerkalo), Stalker gibi filmlerin yönetmeni Andrei Tarkovsky imzalı 1972 yılı Rus yapımı Solaris (Solyaris) ile beyaz perdeye aktarılan roman son olarak yönetmenliğini Steven Soderbergh’ in üstlendiği, başrollerini George Clooney ve Natascha McElhone’ un paylaştıkları 2002 yılı American yapımı Solaris izleyicinin beğenisine sunuluyor.

Sputnik

olcaygeldim | 06 October 2007 12:05

4 Ekim 1957 tarihinde, dünyanın ilk yapay uydusu Sputnik (Yoldaş), Sovyetler Birliği’nde ki Baykonur Uzay Üssü’nden fırlatıldı. Sovyet başmühendis Sergey Korolyov tarafından tasarlanan bu uzay aracı 83 kilogramdı ve her 96 dakikada bir dünyayı turluyordu. Saatte 29000 km hızla giderken, dünyanın dört bir tarafından gelen amatör radyo sinyalllerini topluyordu.
Sadece 22 gün sonra 26 Ekim 1957’de vericinin bataryaları tükenmişti. 1958’in başlanlarında yörüngesinde yaptığı 58 milyon km sonrasında yeryüzüne çakıldı. Soyunun devamı olan Sputnik 2 ise uzaya giden ilk canlı olan “Layka” (Havlayan) adlı köpeğin sonu oldu.
Farklı bir açıdan bakmak gerekirse Sputnik programı, Rusya ile Amerika arasında Uzay Yarışı‘nı başlatan olaydır ve daha detaylı yaklaşırsak bu olay sayesinde Amerika öğrencilere burs vermeye başlamıştır.

UZAYA YOLCULUĞUN İLK ADIMLARI [fotoGaleri]

NLPMaster | 11 September 2007 15:16

Bir mekiğin ardından uzaya gidiyoruz. Var mısınız?
Bir mekiğin ardından uzaya gidiyoruz. Var mısınız?

Belki de yüzyıllardır insanoğlunun hayalini,aklını,fikrini çelen uzaya yolculuğunbaşlangıcını bu foto galeri ile izleyebilirsiniz.


Uzay mekiklerinin üslerinden fırlatılışından itibaren fotoğraflandığı bu foto galeri, bilimin kurguya, kurgunun doyduğu, kurgunun gerçeğe göndüğü anlardan birisi olsa gerek…

Uzaya yolculuğun ilk adımlarının yer aldığı foto galeri için burayabakabilirsiniz.

1970’lerin ‘uzay kolonileri!

KoRSaNaY | 29 May 2007 15:06

1970'lerin uzay kolonileri
1970’lerin uzay kolonileri

NASA Ames Araştırma Merkezi daha 1970’lerde ‘uzay kolonisi’ önerileri tasarlamıştı. Belirli bir güneşin yörüngesinde dolaşacak olan bu dev ‘uzay kentleri’, yarın öbürgün dünyayı yaşanmaz hale getirecek (malum olmuş galiba) insanoğlunun devamı için son çare olarak düşünülüyordu. O vakitler hayali kurulan bu uzay kolonileri, yaşam koşullarının çok kaliteli olduğu, temiz havalı, zengin ve ‘yeşil’ yerlerdi; Boyutları da yaklaşık Bakırköy ilçesi kadardı. Buyrun 1970’lerde NASA ressamlarının gözüyle ‘uzay kolonileri’.

Ay ‘a Yerleşiyoruz

sickman | 06 February 2007 17:29

Gidilip gidilmediği hala tartışılırken birileri artık yerleşmeyi kafasına koymuş gibi görünüyor. 2020 yılına kadar gidilip 4 yıllık bir süre içerisinde Ay üzerindeki Shackleton kraterinin tepesindeki çember şeklindeki düzlüğe (oha, ayrıntıya bak) bir üs kurulması planlanıyormuş. Açıklanan nedenlerden biri “ilerde sürekli yerleşime yönelik olarak insan yaşam alanını Ay’a kadar genişletmek” miş. Diğerleri de burada.

Yerçekimsiz ortamda birkaç dakika…

sirkupu | 21 January 2007 00:11

İsveç’in kuzey ucunda, Kutup Dairesini çevreleyen buz çölünde bulunan ESRANGE uzay üssünden her yıl tonlarca ağırlıkta birçok füze fırlatılıyor. Bu koca füzeler minicik deney cisimleri taşıyor. Bu pahalı araştırma projesinin amacı ne mi? Yüksek bilimsel değeri olan bazı malzemeleri kısa bir süre için yerçekimsiz ortama göndermek.Daha fazlasını okumak için tıklayınız

UZAYDA YAŞAM

sonyeniceri | 09 July 2006 21:18

Discovery uzay mekiği uzay üssüne yollandı ve insanoğlu uzayda yaşam olanakları oluşturmayı kafasına koymuş görünüyor.Yakında gezegenler günümüzün ülkeleri olabilirmi?

sabah, habergenç,milliyet