bildirgec.org

url hakkında tüm yazılar

Asp.Net 4 UrlRouting ile Urllerimizi istediğimiz gibi gösterelim

admin | 23 December 2010 17:46

UrlRouting
UrlRouting

Asp.Net 4.0 ile gelen yeniliklerden en can alıcısı sanıyorum ki UrlRouting. daha önceleri UrlRewrite için bolca zahmete giriyorduk veya bu işlemleri gerçekleştirmek için farklı kütüphaneler kullanıyorduk fakat asp ve php de kolayca yapılabilen bu işlemlerin Asp.Net te olmamasına Microsoftda dayanamadı ve Asp.Net 4.0 ile UrlRouting olayını getirdi.

öncelikle projemize bir Global.asax dosyası ekliyoruz ve en üst kısmına
UrlRouting namespacesini ekliyoruz

1
2
<%@ Application Language="C#" %>
<%@ Import Namespace="System.Web.Routing" %>

ardından
herhangi bir boş alanda bir MapPageRoute verilerimizi ayarlayacağımız bir yordam tanımlıyoruz

goo.gl Umuma Açıldı!

algoz | 03 October 2010 12:00

Twitter etkisi ile başlayan ve bulduğu farklı kullanım alanları ile Web’in kullanışlı servislerinden biri haline gelen URL kısaltma servislerinden biri olan goo.gl, Google tarafından tüm web ahalisinin kullanımına açıldı.


Google tarafından 2009’un Aralık ayında duyurulan goo.gl, şimdiye kadar Google’ın Araç Çubuğu (Toolbar) ile Besleme Hizmeti (FeedBurner) servislerine entegre edilmiş olarak çalışma hayatını sürdürmekteydi. Google’ın yaptığı buradaki duyuru ile tüm web kullanıcılarının emrine amade edilmiş olduğu anlaşılan goo.gl, kullanıcılarına sade bir arayüz ile hizmet vermekte.

Google’da Yararlı Parametreler

sequieros | 14 September 2010 17:17

Dünyadaki bir numaralı arama motoru olan Google‘da değişik parametreler kullanılarak daha yararlı sonuçlar elde edebilmek hiç de zor değil.

Diğer bir deyişle, bir arama yapacağınız zaman açılacak olan sayfanın URL’si, bu yeni aramanın özelliklerine göre yeniden adlandırılacaktır. Bazı kısımları ise kendiniz değiştirip sonuçları yeniden düzenleyebilirsiniz. İşte onlardan bazıları:

# Filetype: Bu parametre ile dosya uzantılarına göre arama yapabiliyorsunuz. Örneğin, ticaret ile ilgili PDF dosyalarına ulaşmak istiyorsunuz. Bunun için Google arama kutusuna;
————————————-
filetype:pdf ticaret
————————————-
yazıp aratmamız yeterli olacaktır.

# Inurl : Web sitelerinin adres kısımlarında arama yapılmasına olanak sağlıyor. Bunun için ise;
————————————-
inurl:ticaret
————————————-
yazabiliriz. Bu sayede içinde “ticaret” geçen tüm siteleri listeyebiliriz.

# Site : Bu özelliği kullanarak istediğimiz web sitesi içinde arama yapabiliriz. Örnek olarak;
—————————————-
site:www.milliyet.com.tr ticaret
—————————————-
yazıp Milliyet‘in içinde yer alan ve “ticaret” kelimesi geçen tüm sayfalara ulaşabiliriz.

# Intitle : Arama yapacağımız anahtar kelimeleri sayfa başlıklarında tarar. Şöyle ki,
——————————————
intitle:ticaret
——————————————
yazdığmızda başlık bilgisinde ticaret olan web sitelerini listeletmiş oluyoruz.

Yeni Siteler İçin Ufak Seo İpuçları

admin | 02 August 2010 14:02

Yeni bir site açtıysanız ve ne yapacağınız konusunda bir fikriniz yoksa o zaman yazımızı okumaya başlayın.

Eğer sitenizi yeni açtıysanız ilk yapmanız gereken onu sürekli özgün içeriklerle güncel tutmanız gerek. Özellikle son yıllarda google’nin özgün içerik konusuna normalinden daha fazla özen göstermesi bu maddeyi en önemli madde yapıyor. Tabi ziyaretçinizin de kaliteli ve özgün içeriği görünce sitenize bağlı kalmasıda unutulmamalıdır. Ancak yinede özgün ve güncel içerik zamanınız yoksa kopyaladığınız içeriklerin aralarına 1-2 cümlelik kendi yorumunuzu katabilirsiniz.

popüler S.E.O yasaları – 3

lazaronnie | 09 July 2010 10:07


toplamda 3 bölüm sürmesini planladığım seo dökümanına kaldığımız yerden devam ediyoruz. önceki 2 bölüme ulaşmak için;

bölüm 1
bölüm 2

  1. sayfa içi seo
    • sayfa başlığı (<title></title>)
      sayfalarınıza başlıklar yazıyor olmanız, muhtemelen arama motorları için son derece önemli bir avantaj diyebiliriz. sayfa başlıkları, sitenizin kalitesini belirlemede büyük bir rol oynar.

      ancak başlık seçerken de dikkat edilesi hususlar var. mesela başlığınızı fazla uzatmayın, kısa kesin. dökümanda geçen anahtar kelimeleri içermesini sağlayın. rekabet amaçlamayın, agresif olmayın, makul cümleleriniz olsun. bu bir ölçüde kalitenizi arttıracaktır.

      marka isminiz başlıklarda geçsin. marka isminizin şık durduğundan eminseniz, muhtemelen önce marka ismini yazmayı tercih edersiniz. çekinmeyin, yazın! başlıklar önemli dedik ama başlığın ilk kelimeleri de başlıbaşına önem arz eder. bu nedenle cilalı ve müşteri gözünde değerli bir marka yaratabildiyseniz, şimdi bunu kullanma zamanı geldi demektir. çekinmeden önce markanızı yazın. bu tıklanma oranınızı arttırır.

      elbette markanızın tanınmadığından eminseniz başlıkların son kısmına marka isminizi iliştirmeniz daha yararlı olacaktır. sonuçta başlıklar marka algısını yükseltecek alanlar değil, içeriğinizi tanıtan yerlerdir. marka yaratmak için değişik yöntemlere yönelin. mesela reklam gibi…

popüler S.E.O yasaları – 1

lazaronnie | 01 July 2010 12:21

arama motoru optimizasyonu günümüzde çok önemli bir sektör halini aldı. bunda elbette google‘ın büyük bir başarı elde etmiş olması ve web‘in geleceğini neredeyse tek başına yazmaya başlaması büyük rol oynamıştır. ünlü arama motoru google’ın en son hamlesi caffeine adını verdiği yeni alt yapıyı faaliyete geçirmesi oldu. ancak her zamanki gibi caffeine hakkında bilinenler google’ın resmi açıklamaları ve ortalıkta dolaşan şehir efsanelerinden ibaret. henüz…

üstelik dünyadaki tek web arama motoru google değil elbette. yahoo, bing gibi arama servislerinin kullanıcı sayısı hiç de azımsanacak sayıda değil. öyleyse bugüne dek bilinen ve fayda sağladığı kanıtlanmış seo teknikleri hala tedavülde diyebiliriz. her ne kadar caffeine ile birlikte sosyal içeriğin ve içeriğin tazeliğinin artık hiç olmadığı kadar önem kazandığını bilsek de eski seo taktiklerinin rafa kalkıp kalkmadığı belirsiz ve diğer arama motorları şimdilik herhangi bir altyapı değişimi açıklamıdıklarına göre eski seo mekanizmasının kökten bittiğini iddia edemeyiz.

öyleyse şimdi en önemli birkaç seo çalışmasından bahsedelim. böylece web sitenizdeki içeriği daha görünür kılabilir, ziyaretçilerin sitenizi kolay bulmasını sağlayabilirsiniz.

  1. arama motoru dostuluğu (s.e.f web development)
  • kopya içerik

arama motorları birbirinin tıpkısı içerikleri görmekten nefret eder. sokakta baktığınızda gördüğünüz halley veya biskrem ambalajları gözünüze ne kadar çöp olarak görünüyorsa arama motorları da benzer içeriği o kadar çöp biçiminde görürler.

kopya içerik durumu bazen bir paradoksa dönüşür. içerik yönetim sistemleri (cms), kategoridir, üründür, özelliğidir derken çoğu zaman bir tek içerik için farklı farklı url‘ler oluşturabiliyorlar. bu durumu çözmek için robot.txt dosyaları, tâli linklerinizi noindex olarak etiketlemek veya 301 durum kodu ile yönlendirme yapmak en geçerli çözüm yollarıdır. ayrıca bir geliştiriciyseniz linkler için google’ın resmi öznitelik raporlarına bakmalısınız.

Verimliliğinizi Artıracak Chrome Eklentileri

angelsdemos | 08 April 2010 09:38

Google Chrome, Firefox gibi popüler ikinci kişiselleştirilebilen tarayıcı. Eklentileri (uzantı) sayesinde istediğiniz birçok özelliği tarayıcınıza kazandırabilir veya birçok işlemi daha kısa sürede yapabiliyorsunuz. Aşağıdaki Google Chrome uzantıları sayesinde normalde vakit alacak işlemleri kısa sürede yapabilirsiniz. İşte Google Chrome’un zaman kazandıran uzantıları;

Pixlr Grabber

Pixlr Grabber ile herhangi bir sayfanın ekran görüntüsünü anında alabilirsiniz. Ayrıca ekran görüntüsünü Pixlr Grabber‘ın photoshop‘u andıran çevrimiçi fotoğraf düzenleme aracı Pixlr ile düzenleyebilir, imm.io sayesinde paylaşabilir veya bilgisayarınıza kaydedebilirsiniz.

Copy Without Formatting

Bu Google Chrome eklentisi sayesinde, herhangi bir web sayfasının içeriğini kopyalayabilirsiniz. Yazıları biçimleri kaybolmadan kolayca kopyalayarak saklayabilirsiniz.

bit.ly Pro İle Kendi Kısaltılmış URL Adresinizi Kullanın!

algoz | 12 February 2010 09:33

URL Adresleri kısaltma servisi bit.ly; daha önce kapalı beta olarak kullanıma sunduğu ve web yayıncılarının ve bloggerların kendi kısaltılmış URL adreslerini kullanabilmelerini sağlayan bit.ly Pro servisini, açık beta olarak kullanıma sunduğunu duyurdu.

kısa link, büyük linki yer

ücretsiz (free version) ve gelişmiş/kurumsal (enterprise edition) versiyonları bulunan bit.ly Pro’nun ücretsiz versiyonu ile; kendi kısaltılmış URL adresinizi kullanabilir (günlük 10.000 kullanım), çeşitli ölçüm ve analiz verilerini yönetim panelinden takip edebilir ve kullanıcıların sitenizden sizin kısaltılmış URL adresiniz ile Twitter veya Facebook’a paylaşım yapabilmelerini sağlamak için bit.ly button’u kullanabilirsiniz.