bildirgec.org

uçak kazası hakkında tüm yazılar

Türk Hava Yollarına Olan Güven…

arseli33 | 09 March 2009 09:41

Dünyanın en iyi havayolları arasına adını yazdıran Türk Hava yollarına güven azaldı mı?Yaşanılan son kaza ile Türk Hava yollarının imajı ve yolcu sayısında bir değişme gözlenir mi?90 lı yılların son larında singapur airin yepyeni boeing 747-400 uçaği fırtınalı ve sisli bir havada kaptan pilotun büyük hatası sonucu piste inmek yerine pist ile pararlel giden taxi yolunu pist sanıp girdi. Kocaman 747-400 piste koştuğunu sanarken taxi yolunun sonundaki kargo parklarının ordaki dış güç ünitelerinden birine motorlarını vurdu. Ve acı son 100 küsür kişi öldü .
Singapur bu kadar ucuz bir hata sonucu nekadar prestij kaybına uğradı sizce. 3 ay sonra unutuldu gitti.Peki bizim için nasıl bir yıkım oldu?Kaza haberi yankılar uyandırdığı zaman , mürettebatının ne durumda olduğunu bilmeyeh THY ^^ haberimiz yok ulaşmaya çalışıyoruz^^ derken bir çoğumuz acı haberi almıştık bile.Ne bir basın açıklaması ne de insanları tatmin edici bir bilgi.Sadece internette yayınlanan beş satırlık bir açıklama.Ve her zamanki gibi bir sürü senaryo.Pilotlor irtifa göstergesindeki sorunu önemsemedi , stajer pilot mu vardı inişte ,teknik arızalarmıydı sonuç.Tartışıldı tartışıldı.Arada bir kazada hayatını kaybedenlerin ve hayatın ucundan dönenlerin haberlerini alabildik.9 insanın ölümüne 80 yolcunun yaralanmasına sebep olan bu olayın THYi nasıl etkileyeceğini ileriki günlerde göreceğiz.Kaybettiğimiz değerleri saygıyla anıyorum tekrar.Hepimizin başı sağolsun..

Passengers (Yolcular)

queennothing | 09 January 2009 16:48

Ronnie Christensen‘ın insan psikolojisiyle yakından ilgilenen “Passengers” senaryosunu bir sinema filmi haline getiren ‘aykırı oyun yazarı‘ Kolombiyalı yönetmen Rodrigo García, Anne Hathaway (Get Smart), Patrick Wilson (Hard Candy, Lakeview Terrace), Andre Braugher (The Mist, Primal Fear) ve Clea DuVall (21 Grams) gibi başarılı bir oyuncu kadrosu oluşturarak ‘uçak kazası‘ konulu filmlere bir yenisini daha eklemiş oldu.

Onlarca kişinin ölümüne neden olan bir uçak kazasından sağ kurtulan 5 yolcuya psikolojik danışmanlık yapmakla görevlendirilen Claire Summers, bir yandan grup terapisiyle ilgilenirken, bir yandan da terapi görmeyi reddeden kazazede Eric‘e yardım etmeye çalışmaktadır.

Uçuş güvenliği ve Türkiye

nehuse | 02 December 2007 13:41

uçak kazası
uçak kazası

Yaşadığımız hazin uçak kazasının ardından Türkiye’nin uçuş güvenliği bilançosu şu kaynaklara 1 2 göre aşağıdaki gibi listeleniyor.Dünyada yaşanan en kötü 100 kazadan sadece 2 si Türkiye’ye ait uçaklar ile gerçekleşmiş..

  • 3 Nisan 1954 – Adana’da Devlet Havayolları’na ait uçağın düşmesi sonucunda 25 kişi yaşamını yitirdi.
  • 25 Ağustos 1954 – Bir askeri uçak Eskişehir’de düştü. Kazada 10 kişi öldü.
  • 25 Temmuz 1957 – Bursa’da askeri uçak bir mahallenin üzerine düştü. Kazada 15 kişi öldü, 19 kişi yaralandı.
  • 17 Şubat 1959 – Başbakan Adnan Menderes ile Türk heyetini İngiltere’ye götüren uçak, Gatwick Havaalanı yakınlarında düştü. Menderes ile 6 kişinin kurtulduğu kazada, aralarında Anadolu Ajansı Genel Müdürü Şerif Arzık’ın da bulunduğu 14 kişi yaşamını yitirdi.
  • 1 Şubat 1963 – Lübnan kökenli Middle East Airlines (MEA) şirketine ait yolcu uçağı Ankara üzerinde, Türk Hava Kuvvetlerine ait C-47 tipi uçakla çarpışarak düştü. Kazada 80 kişi öldü.
  • 26 Ocak 1974 – İstanbul seferini yapmak üzeri İzmir Cumaovası Havaalanı’ndan kalkan, THY’ye ait F-28 tipi yolcu uçağı, kalkıştan bir süre sonra sol kanadı ve burnu üzerine çakılıp yandı. Kazada 63 yolcu öldü.
  • 3 Mart 1974 – THY’nin DC-10 tipi “Ankara” yolcu uçağı, Paris’in Orly Havaalanı yakınlarında düştü. Kazada 45’i Türk 346 yolcu ve mürettebat öldü.
  • 30 Ocak 1975 – THY’nin İzmir-İstanbul seferini yapan “Bursa” uçağı, Yeşilköy Havalimanı’nda elektrik arızası nedeniyle ışıkları yanmayan piste inemedi. Yeniden yükselişe geçen uçak Marmara Denizi’ne düştü, 41 kişi öldü.
  • 19 Eylül 1976 – THY’nin İstanbul’dan Antalya’ya giden Boeing 727 tipi yolcu uçağı Isparta yakınlarında düştü. Aydın bağımsız milletvekili Kemal Öztürk’ün de aralarında bulunduğu 154 kişi öldü.
  • 23 Aralık 1979 – THY’nin Samsun-Ankara seferini yapan “Trabzon” adlı yolcu uçağı Ankara’da Esenboğa Havalimanı’na inişe geçtiği sırada düştü. Kazada uçaktaki 43 kişiden 39’u öldü, 4 kişi yaralı olarak kurtuldu.
  • 22 Eylül 1981 – Babaeski’deki “Sonbahar Tatbikatı 81” sırasında, Northrop F-5 tipi bir jet, karargah üzerine düştü. Kazada 53 asker şehit oldu.
  • 13 Nisan 1982 – Erzincan’ın Refahiye ilçesi yakında ABD’ye ait askeri uçağın düşmesi sonucunda 28 kişi öldü.
  • 16 Ocak 1983 – THY’nin Paris-İstanbul-Ankara seferini yapan Boeing 727 tipi “Afyon” uçağı, Ankara Esenboğa Havalimanı’na inişi sırasında pist başında yere çakılarak yandı. Kazada 45 kişi öldü, 22 kişi yaralandı.
  • 4 Nisan 1985 – Balıkesir’de eğitim uçuşu yapan bir uçak, marangozlar sitesine düştü. Uçağın pilotu ile 14 kişi öldü, 21 kişi yaralandı.
  • 17 Şubat 1993 – Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Eşref Bitlis’i Diyarbakır’a götürmek üzere havalanan askeri uçak, kalkışından kısa bir süre sonra Ankara’nın Yenimahalle semtindeki PTT İşleme Merkezi’ne düştü. Kazada Orgeneral Bitlis ile 3 subay, 1 astsubay ve 1 PTT görevlisi şehit oldu.
  • 29 Aralık 1994 – THY’nin Boeing 737 tipi uçağı Van’da düştü. Kazada 56 kişi öldü.
  • 7 Nisan 1999 – THY’nin Trakya uçağı, kalkışından kısa süre sonra, Adana’nın Ceyhan ilçesinde yerleşim alanı yakınındaki tarım arazisine düştü. Hacıları almak üzere Suudi Arabistan’a giden Boeing 737-400 tipi uçağın 6 mürettebatından kurtulan olmadı.
  • 8 Ocak 2003 – İstanbul-Diyarbakır seferini yapan, THY’nin RC-100 tipi uçağı Diyarbakır’a inişi sırasında düştü. Kazada 74 kişi öldü, 3 kişi yaralı olarak kurtuldu. 26 Mayıs 2003 – Ukrayna’da kurulu özel bir havayoluna ait YAK-42 tipi uçak, Trabzon’un Maçka ilçesindeki Pilav Dağı’na çakıldı. Afganistan’da görevli İspanyol askerleri taşıyan uçaktaki 62 asker ve 13 mürettebat olmak üzere 75 kişi öldü.
  • 9 Ocak 2007 – Adana’dan Irak’a Türk işçileri taşıyan Moldova tescilli uçak, Bağdat’ta piste 200 metre kala yere çakıldı. Aralarında Türk işçiler ve uçak mürettebatının da bulunduğu 34 kişi öldü. Kazada sadece Abdulkadir Akyüz adındaki Türk işçisi yaralı olarak kurtuldu.
  • 30 Kasım 2007 – Atlasjet’e ait İstanbul-Isparta seferini yapan uçak, Isparta yakınlarında düştü. Uçaktaki 7’si mürettebat 57 kişi öldü.

MD- 83 SUİKASTI

sbaskentli | 01 December 2007 18:25

Atlas Jet tarafından World Focus şirketinden kiralanan bir MD-83 tipi yolcu uçağı ISPARTA da yer alan Süleyman Demirel havaalanına inmek üzere iken düştü.
Hepimiz bu haberle sarsıldık. Ölenlere hepimiz elbette çok üzüldük ve yürekten başsağlığı diledik. Birçok bilen ve bilmeyen olayla ilgili yorumlar yaptı.
Nasıl olması gerekiyordu ?
Nasıl oldu ?
Atlasjet mi suçlu ? World Focus mu ?
Pilot Muhammet Ferhat Özdemir in pilotaj hatası mı var ?
Bir çok saygı değer emekli ve halan görev de olan pilot ağabeylerimizin yanı sıra şirketle ilgili bilgi sahibi Uğur DÜNDARgibi araştırmacı gazeteciler de konuyla ilgili fikir beyanında bulundu.
Ortak payda da buluştukları en önemli noktalardan birisi ATLASJET in üzerine fazla gidilmemesi gerektiğiydi.
Bu da o kadar önemli değil benim için. Pilotaj hatası ya da teknik hata… Bunlar bizim kolay ikna olabileceğimiz noktalar. Hatta bunları tartıştırılarak uzun süre kafamızın meşgul edilebileceği konular. Dikkatimizin çok rahat bir şekilde dağıtılıp esas noktadan uzaklaştırılabileceği noktalar.
Bu uçak kazasında (Boğaziçi Üniversitesinden Prof. Dr. Engin Arık, Araştırma Görevlisi Özgen Berkol Doğan, Yüksek Lisans Öğrencisi Engin Abat ile Doğuş Üniversitesinden Prof. Dr. Şenel Fatma Boydağ, Doç. Dr. İskender Hikmet ve Araştırma Görevlisi Mustafa Fidan ) Altı Nükleer fizik mühendisimiz ÖLDÜRÜLDÜ.
Bunlar normal insanlar değildi. Az sayıda yetişen ve ATLAS PROJESİ gibi yüksek düzeyde fizik araştırmalarında bulunan her biri ayrı bir otorite olmuş bilim adamlarıdır. Ve Türkiye nin geleceği ile ilgili çok ciddi bilimsel gerçeklerin peşinde koşmakta iken böyle bir sözde kaza sonu Altısı birden yaşamını yitiriyor. Bence Isparta daki kongreye katılmak için davet edilen diğer bilim adamlarımız derhal gözlem altına alınmalı ve güvenlikleri sağlanmalıdır. Bakalım onların başına neler gelecek. Odaklanılması gereken nokta budur.

ACITAN KARELER

gkaraarslan | 01 December 2007 16:33

Pilot pisti görmüş, “yaklaşma”ya geçmişti, her yönüyle ilginç bir kaza…

ölenlere Allah’tan rahmet,yakınlarına sabır diliyorum.ölümün de hayırlısı olsun diyorum…..

YOLCULAR:

Özlem Karataş
Nuri Tığlı
Bahri Öndürücü
M.Rafi Taşkent
Muhsin Öndürücü
Şakir Özsoy
Kasım Muhammet Saygılı
Perihan Kutlu
Sinem Kutlu
Aysun Fatime Balcı
Mustafa Zengi
Davut Demirkurt
Hayri Tokgöz
Tevfik Büyükçaylı
Mehmet Yiğitbaşı
Zeliha Yiğitbaşı
Özgen Berkol Doğan
Engin Abat
Engin Arık
Sibel Uysal
Mehmet Yılmaz
Necati Kartal
Saniye Kartal
Hakan Ulutaş
İskender Hikmet
Senel Fatma Boydağ
Fahrettin Oğurlu
Özcan Oğurlu
Hakan Yakup Tullu
Alp Tezcan
Oğuz Cafer Çiftçi
Yusuf Çiftçi
Nazire Kurnaz
Gözen Polat
Mustafa Fidan
Doğan Göktaş
Hazal Kaynak
İsa Çobankaya
Saniye Çobankaya
Yaşar Çobankaya
Burhan Tepebaşı
Ruşen Mustafa
Hamza Hemreli
Fuat Güler
Mustafa Çalışkan
Kenan Büyük
Süleyman Hilal
Ayşe Cantürk
Melike Ceylan
Sadettin Baysal