bildirgec.org

türkmenistan hakkında tüm yazılar

Taşları üst üste koymak

muratim | 03 September 2008 20:18

Sisyphos gibi, ölüler diyarında sarp bir tepeye büyük bir kayayı iterek cikarmaya mahkum edildik. Tıpkı onun gibi, tepeye her yaklastıgımızda kayayla birlikte yeniden aşşagıya yuvarlanıyoruz. (Tuhaf bir paradokstur ki Yunan mitolojisinde Sisyphos hırsızların ve dolandırıcıların üstadıdır!)
Bir Amerikan Doları karsısında ne kadar ederiz? Ne kadar daha aşşagılara ineriz? Ne kadar daha azalır kıymetimiz? Kimse bilmiyor. Ekonomistlerimiz ve ekonomi yöneticilerimiz, eskinin kahinleri kadar bile inandinci degil.

Dolar karşısında erimeyen degerler aramak ve onlara tutunmaktan başka garemiz yok. Paranım satın alamadıgı degerler, parayla kazanılmamış degerler, bu ülke insanının yaşami ve ruhu için belki de hiç bu kadar onemli olmamıştı.
Agır bir sisle kaplı ülkede, birbirimizin sesini duyuyor ve ufuksuz yönleri gösterip yol tarif ediyoruz. Toroslar’da siste yolunu şaşırmış Yorülere, üst üste yigilmiş taşlar yol gosterir. Orta Asya’da, yıgılmış taşlar bir gibi taşımaktadır. Oradan geçen insan dilek diler, cesaret toplar bu taş yığınından.
Fatih Pımar’in, 19 Asya’da kalmiş Oğuzlar icin gittigi Turkmenistan’da bir turbede üç
kadın, taşlari üst üste dizerek kendilerine bir yuva diliyorlardi.
Diinyanin en büyük ve en uzun göç hareketinin kurdugu bir uygarligi yaşıyoruz. Türk dünyasının en kalabalık ve en etkili gücü Oğuzlarm izleri pek çok yerde hiç bozulmadan yaşıyor.
Rotterdam,global dünyanın örnek kenti oalrak bu sayının modern kenti.Meksika’daki Huicholler ise doga ve iklimin sekillendirdigi bir hayati siirdiirme konusunda kararlılar. Aztek uygarlığının kurucusu sayılıyorlar. Carlos Castenada’nin tüm dünyaya tamttigi kutsal kakttis peyote He düşsel yolculuklara fikiyorlar.
Ahlat kenti, ortadoğudaki Islam kültürü ve filozofisinin eristigi zirveyi sunmasi ismdan benzersiz bir ornek olarak Anadolu’nun dogusunda yaşiyor. Bir Oguz kentiydi. Kentin filozofu Ebu Ali el Ahlati, “Adaletin hakemi insaftır” sözünü etmişti. Bugüne ve bize hala ışık tutuyor.
Paha biçilmez kültürlerimizi, dayanıklı geçmişimizi, Oguz göçeebelerinin taşları gibi üst üste dizip dilek tutalim, cesaret bulalim, yol soralim derim ben.

Antoloji :Türkiye Dışındaki Türk Edebiyatları

biSGen | 04 February 2008 04:23

buradan kültür bakanlığı tarafından hazırlanan aşağıdaki başlıklarda sıralanan edebiyat antoloji“lerine ulaşabilirsiniz:

  1. Azerbaycan Türk Edebiyatı 1.- 2.- 3.- 4.- 5. – 6. Ciltler
  2. Irak (Kerkük) Türk Edebiyatı (6.Cilt)
  3. Makedonya- Yugoslavya (Kosova) Türk Edebiyatı 7. Cilt
  4. Bulgaristan Türk Edebiyatı 8.Cilt
  5. Batı Trakya ve Kıbrıs Türk Edebiyatı 9. Cilt
  6. Romanya ve Gagavuz Türk Edebiyatı 12. Cilt
  7. Türkmenistan Türk Edebiyatı 10.-11. Ciltler
  8. Kırım Türk – Tatar Edebiyatı 13. Cilt
  9. Özbek Edebiyatı (14.-15.-16.Ciltler)
  10. Tatar Edebiyatı 17.-18.-19.Ciltler
  11. Kumuk Edebiyatı 20.Cilt
  12. Nogay Edebiyatı 21. Cilt
  13. Karaçay- Malkar Edebiyatı 22. Cilt
  14. Karakalpak Edebiyatı 23. Cilt
  15. Altay Edebiyatı 24. Cilt
  16. Hakas Edebiyatı 25.Cilt
  17. Çuvaş Edebiyatı 26. Cilt
  18. Kazak Edebiyatı 27 ve 28.Cilt
  19. Başkurt Edebiyatı I.29. Cilt
  20. Başkurt Edebiyatı II.30.Cilt
  21. Kırgız Edebiyatı – I 31.Cilt
  22. Kırgız Edebiyatı – II. 32. Cilt

    hazırlayanların ellerine sağlık.