bildirgec.org

tsunami hakkında tüm yazılar

Hayvanlar felaketi hissediyor!

turritopsis | 06 January 2012 15:34

Hint Okyanusu‘nda 26 Aralık, 2004 tarihinde meydana gelen 9.3 büyüklüğündeki depremin yol açtığı tsunami 230 bin kişinin hayatını almıştır. Ancak bazı gözlem ve tespitler, hayvanların davranışlarına dikkat edildiğinde kayıpların çok daha az olabileceği konusunda hipotezlerin ortaya çıkmasına neden olmuştur.

Depremler her sene binlerce kişinin ölümüne neden olmaktadır. Ne yazık ki bilim daha depremin günü ve saati hakkında kesin bilgi verecek durumda değil. Ancak yapılan gözlem ve araştırmalar hayvanlarda yaklaşan felaketi sezimleme duygusunun olduğu yönündedir. Birçok araştırmacı, ilk çağlarda insanların da bu duyguya sahip oldukları, evrim sürecinde bu özelliklerini kaybettikleri fikrindedir.
İnsanlar, hayvanların yaklaşan felaketi hissedebildiklerini çok eski zamanlardan beri bilmekteler. Konu ile ilgili ilk resmi tespitler M.Ö. 373 yılına aittir, Yunanistan’daki Helice depremi sırasında Korinth liman kenti sular altında kalmadan birkaç gün önce fare, yılan ve gelincikler kenti terk etmişlerdir. Ancak insanlar bu fenomen hakkındaki bilgilere başvurmada acele etmemişler. İnsanlık tarihinde hayvan davranışları gözlemlerinin büyük kayıpları engellediğinin kanıtı olarak gösterilebilecek pek fazla örnek yoktur.1975 yılında Çin‘de yaşanmış olay ise en büyük örnektir. 1974 yılında Çin hükümeti yoğun deprem bölgesi olan Liaoning eyaletinde hayvanlarla deprem tahmini üzerine büyük çaplı bir deney yapma kararı almıştır. 100 bin gönüllü, 30 binlik nüfusu olan eyalette bilgilendirme işlemini yürütmüş, hayvanların davranışlarında anormallik sezdiklerinde sahiplerinin kendilerine haber vermelerini rica etmişlerdir. Bunların dışında 20 bin gözlem grubu oluşturulmuş, olası deprem için tahliye planı ve hazırlık yapılmıştır.

Deprem felaketi

akbelen79 | 21 March 2011 21:29

Deprem öldürmez ama yanlış yapılaşma öldürür insan’ı Son günlerde basın bültenlerine konu olan flaş haber deprem gerçeği. Niye mi ? düne kadar konuşulmayan bu konun birdenbire Japonya’da oluşan felaketle hatırlandı sonunda. Evet bizim de gerçek olayımız bu olmalı ama şuan ki devlet otoritesi çok zayıf olduğu için deprem hakkında bu kadar bilim adamımızın verdiği değerli bilgiler ortada olmasına rağmen , hiç bir çalışmanın başlamamış olması çok korkutmalı ve endişe vermeli bizlere. Peki ne yaparak deprem feleketinden en az zararla kurtuluruz ? * İlk önce Deprem’in değil çürük yapılan binanın öldürdüğü gerçeğini insanımıza anlatmalıyız. * Zaten bu gerçeği anladık mı sorun kalmayacaktır. Mütahitlerimiz , mühendislerimiz, belediyeler düzenli ve yasal çalışsa sağlamlık olur, * İnsanımız kendine yapar gibi düşünmeli ve o derece birinci sınıf yapmalı yapıları, * Yapı yapılacak yerin zemin etüdünün sağlam yapılmış olması, * Herşeyini düşünmeli ve akıllı bina sistemine geçilmeli , örnek: Japonya. * akıllı bina sistemi faydalı olabilir belki ama çevre düzenlemesi ile birlikte düşünülmelidir. * Önce insanın eğilimleri tespit edilmeli ve standartlar konulmalı , ona göre plan ve proje çizilmeli , * Bu şekilde yapmayanlar çok ağır cezalar ile cezalandırılmalı, * Ve unutulmamalı; deprem öldürmez ama yanlış yapılaşma öldürür insanı.

JAPONYA’DAN TÜRKİYE’YE BEYİN GÖÇÜ

admin | 19 March 2011 09:17

Telefon kuyruğunda bekleyen felaketzede Japonlar
Telefon kuyruğunda bekleyen felaketzede Japonlar

Günlerdir felaketin etkilerinin sürdüğü Japonya çok ağır badireler yaşıyor. Azimli, gayretli, çalışkan bir millet dünyanın gözleri önünde yavaş yavaş kaosa sürükleniyor. Kaos kelimesi şuan için erken bir tabir, hattı zatında mevcut durum, feci bir deprem ve ardından gelen tsunamiyle yaşanılamaz hale gelen yerleşim yerlerinden kaçan insanlar düzeni bozmadan yaşamaya devam ediyorlar. Bir bakıyorsunuz benzin kıtlığından dolayı benzilikte 10 lt benzin alabilmek için kuyruğa giren insanlar düzene saygılı. Bir yanda telefon yetersizliğinden mevcut 3-5 telefonu kullanıp yakınlarıyla iletişime geçmek zorunda olanların telefon kuyruğundaki sabır ve metanetleri inanılmaz.

japonya ( mart 2011 ) depreminin öncesi ve sonrası fotolar

biSGen | 17 March 2011 11:56

aşağıdaki görüntüler, 12 mart 2011 tarihinde, büyüklüğü daha önce 8.9 olarak açıklanan ancak daha sonra 9.0 olarak düzeltilen ve hemen ardından tsunami felaketine uğrayan japonya’daki depremin öncesi ve sonrasını gözler önüne seriyor.

ipad 2’nin japonya’da piyasaya çıkışı ertelendi

Pinhani | 16 March 2011 15:58

applefirması, japonya’da gelecek hafta piyasaya çıkması beklenen ipad 2‘nin deprem ve tsunami felaketleri nedeniyle ertelendiğini duyurdu.

ipad 2
ipad 2

bu konuda apple’ın basın sorumlusu natalie kerris, reuters’e “ülkenin ve ekibimizin bu felaketin yaralarını sarmaya odaklanması için, ipad 2’nin japonya’da piyasa çıkışını erteliyoruz” açıklamasında bulundu.

ipad 2
ipad 2

Tsunami Felaketi

gkhaslan | 15 March 2011 09:36

Tsunami, açık okyanusların ya da denizlerin tabanlarında tektonik olaylar sebebiyle meydana gelen depremlerin sebep olduğu boyları metrelerce yüksekliklere varabilen dev dalgaların yaratmış olduğu doğal felaketlerdir. Tsunami esnasında deniz dalgaları su zerreciklerinin sürüklenmesi sonucu hareket kazanır. Okyanusların iç kesimlerinde etkileri, varlıkları pek fark edilmezken, kıyı şeritlerine yakın bölgelerde oluştuklarında çok tehlikeli olmaktadırlar. Bu tür felaketleri tayfun, çığ, sel gibi doğal afetler gibi düşünmek gerektir. Çünkü bu doğal afetlerin sebep olduğu dev dalgaların boyları 30 metre civarında olabilmektedir.
Tsunami oluştuğu anda kıyıya vuran dalgalar hafiftir. İlk dalgalar fazla önemsenmez. Ancak sonra ki dalgalar şiddetini arttırır. Anormal su yükselmeleri tsunaminin ilk safhalarını oluşturur ve ilk belirtilerdir.

felaket senaryoları ve sürüklendiğimiz huzursuz ortam

admin | 14 March 2011 21:27

Dünyamızda son yıllarda yaşanan büyük felaketlerden bahsetmek istiyorum. Aslında felaketlerden ziyade basında ve insanlar arasında çıkan dünyanın sonu senaryolarından. Felaket senaryolarıyla gelen insanların amacını anlamak kolay değil. Sanki felaket senaryolarıyla insanları korkuttukları dünyada yaşamıyorlar. Japonyada yaşanan büyük felaketten dolayı zaten tüm insanlığın içinin sızladığına, felaket anına dair videoları çok kimsenin izleyemeyecek kadar hassas olduğuna eminim. O insanlara bir yardım eli nasıl uzatabiliriz diye düşünürken önümüze sırf biraz daha fazla okunmak yada izlenmek adına felaket ve dünyanın sonu senaryolarıyla geliyorlar.

Japonya Depreminin ve Tsunamisinin Bize Hatırlattıkları

admin | 12 March 2011 14:35

Tsunami felaketi
Tsunami felaketi

Bugün itibariyle Japonya’nın kuzeyinde meydana gelen yaklaşık 9 şiddetindeki deprem ve ardından gelen tsunami neticesinde 400’den fazla kişinin öldüğü belirtildi. Birçok yerleşim yeri sular altında kalırken, bunun yanında sanayi bölgeleri, ekili tarlalar, limanlar, havaalanları vs. felaketin boyutunu gözler önüne seriyordu. Sular içinde yüzen arabalar, evler, devrilmiş gemiler tam bir küçük kıyameti andırıyordu.

Aynı felaket acaba Türkiye’de olsaydı, deprem bölgemiz Marmara bölgesinde meydana gelseydi acaba durum ne olurdu? Ölü sayısı 3 haneli değil belki 5 belki 6’lı hanelerle ifade edilecekti. O Japonlar tarihlerinin en büyük felaketlerinden birini yaşadılar. Bu kadar büyüğünü beklemiyorlardı doğrusu, onların tabiriyle onlar bile korkmuştu. Ama hepimizin tanıdığı meşhur Türkiye’deki Japon sunucu ve oyuncu Ayumi Takano şunları söyledi bir TV kanalında: “Bizler küçüklükten beri depreme duyarlı ve bilinçli yetiştirildik. Her yıl 1 Nisan’da okullarda deprem için eğitim yapılır, deprem çantaları hazırlanır, eksikler tamamlanır. Mühim olan deprem anında soğukkanlılığı korumaktır. Deprem sonrasında yönetimin direktiflerini uygulamak gerekir. Herkes kendi kafasına göre hareket edip karışıklığa neden olmaz.” bağlamında sözler sarf etti. Bu sözler bizim için çok büyük anlam ifade ediyor. Hele ki deprem sırasında yerlerinden kıpırdamayan, bulundukları bina ve yapıların sağlamlığına 0 güvenen bu insanların yerinde bizim vatandaşımız söz konusu olduğunda tepki tam tersi oluyor.