Elektronik müzik türünü çok seviyor veya aşağılıyor olabilirsiniz, aslında çok geniş akrabaları olan bir müzik türü kendisi. Benim ilgim 90’ların başında pump-up the jam‘lere falan dayanıyor. Kısaca elektronik müziğin genel türü, elektronik aletlerle yapılan müzik türü olarak geçse de bundan daha farklı yerlere uzanabiliyor.
Mekanik aletlerin tersine transistör, synthesizer veya diğer midi üreten cihazlarla yapılır. Daha ayrıntısına girmek isteyenler wiki sayfasına dalabilir.

Aslında elektronik müzik o kadar geniş bir aile ki, ortalama bilinen/popüler 30, onun dışında 230 farklı türü bulunuyor. Alt dalları diğer müzik türlerinde olduğu gibi, tını, mantıksallık, duygusallık, tekrar, bpm, vokal (olup olmaması), hibrid, enstrümantik özelliklerle ayrılıyor. Ben kendim birkaç türe ayıracağım. İlk olarak elektronik yönü ağır basan kısım; techno kelimesi sanırım bilinen en meşhurlardan bir tanesi, içerisinde: electronica, trans, eurodance, house ve daha bir miktar türü daha barındırıyor.

O da ikiye ayrılıyor;

1 – Electronica: esasen sadece synthesizerlar yardımı ile yapılan müzik türüdür. Dans müziği olarak tanımlanmazlar. Bilinen birçok elektronik müziğe de böyle denir. Elektronica dans için özel yapılmamıştır, ilk olarak 90’lar sonunda kullanılmıştır, sınıflandırmaya göre 80’lerden beri var. Genel sanatçıları Chemical Brothers, Crystal Method, Goldfrapp, Daft Punk, Moby alt türleri: Bitpop, Chip, Downtempo, Glitch, IDM, Nu jazz, Trip hop Hibrid dahil oldukları/etkiledikleri: Dubtronica, Folktronica, Funktronica, Livetronica, Post-rock, Eurodisco, Electronicore

2 – Dance music: bu da geri kalan, dans müziği diye nitelendirilen bir diğer karmaşık ana tür. Genel olarak dj’ler tarafından üretilen müzik çeşidi, gece kulüplerindeki olması sebebiyle disko/gece kulübü müziği olarak nitelendirilir.

Meşhur sahne şovlarıyla yaşlanmış Kraftwerk
Meşhur sahne şovlarıyla yaşlanmış Kraftwerk

Müziğin sınıflandırılması 80’lerde olsa da Kraftwerk bu işi 70’lere kadar dayandırıyor.