bildirgec.org

tohum hakkında tüm yazılar

HİBRİT(SOYU KESİK) TOHUMLAR

nihansage | 07 January 2011 18:51

Günümüz de çarşı pazara giden pek çok kişi, aldığı ürünün hormonlu mu yoksa hormonsuz mu olduğunu kendine sormadan edemez.Aslında asıl kendimize sormamız gereken soru bu değildir.

YAKINDAN BAK

admin | 31 December 2010 15:39

herkesi korkutan, dünya üzerinde milyonlarca insanın ölümünden sorumlu bir katil. hala bu katille nasıl baş edileceği tam olarak bulunabilmiş değiliz. sadece ismini biliyoruz ve insanlara neler yaptığını.

Kork abrlın beşinden öküzü ayırır eşinden!

witamin | 19 April 2010 11:20

Bugün , yani benim yazıyı yazdığım tarih 18 nisan.Rumi takvime göreyse 5 nisan.Halk takvimine göreyse Abrılın 5 i.
Halk takvimi demek eskinin meteoroloji işleri demek.Yılın hangi gününde hava şartları mevsim normallerinin dışında seyreder Anadolu insanı bunları bilir.Çünkü bilmelidir.Ne mi olur bilmezse?Tarımla,hayvancılıkla uğraşan insanların heba olur emekler,alın terleri.Hayvanları ölür,ekinleri kurur,işleri bozulur.Bana göre en önemli mirastır yüzyıllarca atalarından aktarılan.Şimdi meteoroloji var biz bilmeyiz o yüzden bunları.Bizim de Abrıl’ı gözümüz biyerlerden ısırır ama aynı yerden değil tanışıklığımız.Biz Nisan’ın ingilizcesini biliriz o da April’dir.Eprıl diye de okuruz ayrıca.Abrıl ise yazıldığı gibi okunur.Anneannem iddia eder bizden duymuşlar da kibarlaştırmışlar diye.
Anadolu’nun değişik yerlerinde değişik şekillerde aşınmaya uğramıştır bu kelime.Edirne ‘de April , Sivas’ta Ebrul , Adana’da Abrul.
Bugün Abrılın beşi demiştim ya.Halk takviminde sayılı günler denilen günlerden biri.Baharın sıcak yüzünü göstermeye başladığı ayrıca tarla bahçe işlerinin de yoğunlaştığı bu zamanda aniden öyle soğuk öyle fırtına olurmuş ki kar bile yağabilirmiş.

“Abrıl apıştı koca öküz ota yapıştı “

sözünü doğrular şekilde ota yapışırcasına yiyen hayvaları bu günlerde dışarıya çıkarmazlarmış ki dışarıda olan öküzler mandalar soğuktan romatizma olup ölmesinler “Abrulun beşi sığır leşi” olmasın.
Tarımda da önemli etkileri olurmuş bu soğukların.”Tohum ya elde olmalı ya yerde olmalı” denirmiş.Eğer daha önce ekilmiş ve filiz çıkarmışsa bu filizler soğuk alır verim düşermiş.
Burada şimdilik fırtına var.Zaten yılın hemen hemen her günü olur ama bugün biraz fazla ve soğuk.Kar yağmasın da bu kadarına razıyım ben.Öküzüm tarlam yok ama keyfim var keyfim kaçar 🙂

Ağaç üretim teknikleri

kocmar | 02 November 2009 16:19

Tohum , çelik, fidan gibi çeşitli yöntemlerle ağaç üretim ve dikim yöntemleri. Kendi balkonunuzda ağaç üretebilir ve ürettiğiniz ağaçlarla çevreye uzun yıllar hizmet edecek bir katkı yapabilirsiniz
buradan

Keşke Tüm Bombalar Böyle Olsa

xerre | 17 May 2009 02:23

Bomba deyince insanın aklına kötü şeylerin gelmesi doğaldır. Bir de bunun türlü türlüsünü (canlısı, fünyelisi, lokumlusu, uzaktan tesirlisi vb.) her gün haber kanallarında izlerken.

seedbomb
seedbomb

Ama bu bomba (yeşil tesirli bomba da diyebiliriz sanırım), onlardan biri olmayacak kadar güzel etkilere, çevreci sonuçlara sahip. Bunlar yeşil bir dünya için savaşan ve çölleşmeye karşı olan tohum bombaları.

Küresel çölleşmeye karşı geliştirilen bu tohum bombaları, çevreye zarar vermeden toprakta çözünebilen bir dış kabuk ve bu dış kabuk içinde de zenginleştirilmiş toprak içinde dikili tohumdan meydana geliyor. Çevre dostu tohum bombaları, tabiattaki insan eliyle yapılan (ağaç kesimi vb.) tahribatların veya çölleşmenin meydana geldiği alanlara uçaktan atma şeklinde kullanılması düşünülerek tasarlanmış.

Hiç elma ile mandalina bir olurmuymuş?

anti prenses | 18 November 2008 16:14

Tohumları yememeliymiş cocuk dediğin,yersen ağzından elma ağacı çıkar demiş.

Keşke inanmasaymış cocuk.O zaman öldüğünde dünya meyva bahçesi olurmuş.

Şimdi tohumlar meyva,meyvalar tohum vermez olmuş,dünya bahçesi ölüye doymuş.

son tohum

| 07 October 2008 23:00

Tevekkeli değil, vaktiyle ” la rahati fiddünya !” dememişler!,
Rahat yüzü sadece insanoğluna mı haram? gece yarısının bi vaktinde, bedenime musallat olan şu sineğe haram değil mi? Belli ki, yaşamak onun için de kuşkulu bir hal almış; Hergeleye bak! aklı sıra en yakınındakinin kanını emecek..gel lan gel! neye kime yapışırsan yapış, eninde sonunda ona benzersin. itikadında ahlakında meylettiğin şeye mahpus olur kalır.. senden dürüstük beklemiyorum. yaygara koparmadan yap işini sittir git..
Şu müşahade ettiğimiz ve içinde yaşadığımız hayatın, tedavi usulleri bilinse bile, ıslah çareleri anlaşılsa bile, işin ucunda nefisle çarpışma olduğu için meselelerin mahiyetini kavramak kolay değildir.hal beyleyken şu ibinetor sineğin kan emiciliğine , farenin kemirdiği bayat peynire neye kızıyoruz?..
Sivri ile kesişiyoruz; benzer taraflarımız öylesine çok ki, nefesi dötümüzden aldığımız müddetçe, şu muazzam insan, hayvan, nebat fabrikasının nakkaşını görebilecek hissin galatlarını tashih edecek kuvvei zinhar fark edemeyeceğiz..

Kayın Ağacı

baharali | 12 June 2008 10:07

900 yaşında kayın ağacı-avrupa
Boyu 40-50, çapı 1-1,5 metreyi bulan kayın ağaçları devasa cüsseleri ile orta ve yüksek bölgerlerdeki ormanlarda bulunurlar. Ömürleri dört-beş yüz yıl kadarcıktır. Ama dokuz yüz yıl yaşayanlarına da rastlanmıştır.

karadenizden
karadenizden

Ülkemizde Karadeniz ve Marmara bölgesinde yetişir. Saf kayın ormanları olduğu gibi göknar, ladin, çam ve meşeden oluşan karma ormanlarda da bulunur.Kireç taşlı hafif toprak kayın ağacı için en elverişli olandır. Ülkemizde 713,842 Ha. koru ve 1,555 Ha baltalık kayın ormanı bulunmaktadır.

6-9 cm uzunluktaki dalgalı kenarlı, damarlı elips şeklinde yaprakları ilk baharda sarıya çalan açık yeşil bir renge sahipken , son bahara doğru kızıla dönerek ormanların yeşiline nefes kesen bir kırmızı ile eşlik eder. Kış ortasına doğru da kahve rengine börünerek dökülür.

Kıyamet için Tohum Sığınağı

Pasteis de Nata | 17 November 2007 16:15

Dünyada bilinen her bir tarım ürününün tohumlarını korumak amacıyla bir süredir yürütülen çalışmada soğutucular bugün çalıştırılıyor. Norveç’te Kuzey Kutbu yakınlarında bir adada dağın içine yapılan sığınakta 4,5 milyon tohum örneği korunacak.

19 Haziran 2006’da başlayan proje ‘Svalbard International Seed Vault‘ adını taşıyor.

26 Şubat’ta resmen açılacak olan tesis ile olası bir nükleer savaş, meteor çarpması ya da iklim değişiklikleri ile bazı türlerin yokolmasına karşı çeşitliliğin korunması amaçlanıyor. 5 milyon dolara mal olan sığınakta tohumlar -18 derecede saklanacak.