bildirgec.org

teknik hakkında tüm yazılar

Photo manipulation nasıl yapılır ?

maxhoper | 31 January 2011 10:34

Photo manipulationterimini tam olarak karşılayan bir türkçe terim bulunmuyor. bu terim bir takım imgelerin birbiri üstüne bindirilmesi, iç içe geçirilmesi, birlikte uyum sağlayacak ve tek bir görüntü oluşturacak şekilde düzenlenmesi; bir takım doku örnekleriyle yeniden dokulandırılması, çeşitli efektlerle anlatımın etkili kılınması gibi işlemlerin tamamını içinde barındırır. Yazının geri kalanında da bu tanım photo manipulation olarak geçecektir. Elbette ki uygun bir türkçe terim arayışı sürdürülmelidir.

Bu ve benzeri kompozisyonları oluşturmak sanıldığı kadar zor değil
Bu ve benzeri kompozisyonları oluşturmak sanıldığı kadar zor değil

Peki photo manipulation Nasıl Yapılır ?

Günümüzde bu işlem dijital ortamda yapılmaktadır. Dijital ortama aktarılmış imaj dosyalarının oldukça popüler olan “photoshop”gibi programlarda işlenmesiyle bu sanata yeni eserler kazandırılmaktadır.

photo manipulation eseri oluşturmanın en zor kısmı kompozisyonu belirlemektir. başarılı kompozisyon ve doğru teknik ortaya konulan konuyu izleyiciye direk aktarmakta en önemli unsurlardır.

photomanipulation, fotomontajdan çok daha fazlasıdır.
photo manipulation, fotomontajdan çok daha fazlasıdır.

six thinking hats

admin | 31 December 2010 16:45

çoğu zaman bir durum yada olay karşısında çözüm üretmek için bol bol tartışırız ve bu tartışmalar çoğu zaman bir sonuca varmaz ve farklı fikirler birbiriyle çarpışır.tek başımıza çözüme odaklandığımızda ise yoğun düşünceler fazlaca yorabilir ve çözüm herkesi memnun etmeyebilir.

Doğal Olmayan Sesler

cLck | 02 September 2010 11:42

Merhaba arkadaşlar, bu aşağıda ki verceğim adresdeki(video) video.da ki seslerin nasıl oluşturulduğunu merak ediyorum aslında bir çok sesin yani doğal olmayan gerçekde olmayan ama gerçeğe yakın olan sesleri(bazıları).

CSS3 please !

enjoys | 18 March 2010 16:11

cssplease
cssplease

paul irish ve jonathan neal kodlar üzerinde değişiklik yapabileceğiniz ve bu değişiklikleri anında görebileceğiniz eğlenceli bir css uygulaması hazırlamışlar. uygulamada görebileceğiniz etiketler ;

  • border-radius
  • box shadow
  • gradients
  • rgba support in backgrounds
  • transforms
  • font-face

gerçekten de eğlenceli ve bilgilendirici bir olan bu çalışmaya buradan ulaşabilirsiniz.

taptaze 50 çarpıcı photoshop dersi ve çeşitli teknikler

xerre | 25 February 2010 12:27

bir grafik tasarımcı asla “her şeyi biliyorum ve benim için öğrenecek başka bir şey kalmadı” dememelidir. çünkü grafik tasarımında sabit olan tek şey yeni teknikleri öğrenmektir. ve grafiksel tasarım, sürekli ortaya çıkan yeniliklerin takip edilmesi gereken bir gelişim sürecidir. photoshopise piyasadaki tüm grafik yazılımları arasından başarı bir şekilde sıyrılan ve birçok tasarımcının tercih ettiği bir fotoğraf işleme programı.

burada, az önce bahsettiğimiz sürece katkı sağlayacak taptaze 50 photoshop ders ve çeşitli tekniklere yer vereceğiz. bu derslere de Illustration Tutorial, Text Effects, Character and Cartoon Design, Poster Design, Icon Design, Digital Painting, Photo Manipulation ve Photography Techniques alt başlıklarında çeşitli örnekler sunacağız.

–> photoshop ile poster tasarımı

Crank Movie Poster Effect

Avatar Movie Poster

Romanda Anlatıcı Kimdir?

kahvekokusu | 02 November 2009 10:27

Roman, modern zamanların anlatım tekniğidir. Roman sanatı esas itibariyle anlatılacak bir hikâye ve bu hikâyeyi sunacak bir anlatıcıya dayanır. O halde hemen şöyle bir soru sormak gerekir: Romanda bize olayları anlatan kimdir? Romanda ya da hikâyede olayları okuyucuya anlatan sese “anlatıcı” diyoruz. Anlatıcı destan, masal, hikâye, roman gibi epik karakterli metinleri okumaya başladığınız anda kulağınıza gelen ilk sestir.

Okuduğumuz eserlerde hangi anlatıcı tekniğinin kullanıldığı bilmemiz romanları daha iyi anlayıp, yorumlamamıza olanak verir. Anlatıcı türlerini kısaca tanımaya çalışırsak ortaya şöyle bir sınıflama çıkar:

hayatı kolaylaştıracak 11 css3 tekniği

basarozcan | 10 September 2009 12:03

Hayatı kolaylaştıracak CSS tekniği nasıl mı olur? İşte cevabı… CSS3 birçok yeni nesil tarayıcıda desteklenmeden önce CSS ile yapmaya uğraştığımız birçok efekt vardı. Örneğin Yuvarlak Köşeler (rounded corners) yapmak için ekstra bir imaj ya da javascript dosyası kullanmak zorundaydık. Lakin CSS3 ile beraber ,bu çok kullanılan ama yapılması biraz külfetli olan efektler, rahatça yapılmaya başlanacak. Bu yazıda CS3 desteği ile gelen ve kod yazma süresini oldukça aza indirecek efektleri göreceğiz.

1. Yuvarlak Köşeler
jquery eklentisini kullanarak, yada top şeklindeki bir imaj dosyasını CSS Sprite tekniği ile bölerek yapabildiğimiz yuvarlak köşeleri artık kısa bir kod ile yapabileceğiz.

rounded corners
rounded corners

border-radius: 10px;-moz-border-radius: 10px;-webkit-border-radius: 10px;

2. Eleman Gölgesi
Türkçe mealini eleman gölgesi olarak telaffuz edebileceğimiz Box Shadow’u aslında jQuery‘nin dropShadow eklentisi ile kolayca yapmak mümkündü. Şimdi ise sadece 3 satırlık bir kod ile yeni nesil tarayıcılarda bu özelliği kullanmak mümkün.