bildirgec.org

tarihçe hakkında tüm yazılar

Dünyanın Gelmişi Geçmişi

bithikotsis | 01 April 2011 10:01

Antik tarihe ait kapsamda milattan 1000 yıl önce, milattan 1000 yıl önce ile milattan 500 sonra arası – hayatta kalma,güç ve savaş-, milattan 1000 yıl önceden sonraki bilgi ve bilgeliğe yönelik girişimler başlıkları ile tüm tarihi bilgiler burada verilmiş.

Ayrıca 6.yüzyıldan 21.yüzıla kadar tüm olayları takip etmeniz ve incelemeniz için güzel bir site. İngilizcesi iyi olanlar için ve tarihe meraklılar için ideal.

Türkiye’de Amerikan Futbolu Tarihi

cyprocon | 13 May 2008 10:21

Ülkemizde amerikan futbolu, özellikle üniversite öğrencileri arasında hızla yaygınlaşan ve gelişen bir spor dalı. Kişisel olarak sporla 2000 yılında ilgilenmeye başladım ve halen Türkiye liglerini ve NFL‘i takip ediyorum. Oyun kuralları ile ilgili yazılar pek çok yerde bulunduğundan bir kopyasını da buraya yazmak bana çok mantıklı gelmedi. Yine de bu yazıya gelen yorumlarda talep olursa başlıca kuralları özetleyebilirim. Bu yazıdaki amacım ana hatlarıyla sporun Türkiye’deki tarihçesini anlatmak. Gereksiz ayrıntıya girmeden, başlıca bilgileri vermek istiyorum.

Red Deers - Judges (kaynak: www.reddeers.hacettepe.edu.tr)
Red Deers – Judges (kaynak: www.reddeers.hacettepe.edu.tr)

BAROK BAHÇE DÜZENLEMELERİ

lovesredcloud | 08 May 2008 18:58

Kıta Avrupası ve Yakın Doğu’ya ait bahçelerdeki işlevsel düşüncenin estetik kaygıya geçişi ve bunun getirdiği kültürler arası sıçrayış M.Ö 3. bin yıla kadar dayanmaktadır. Sümerlilerin mitolojik kralı Gılgameş eski Babilon’da bahçeler ve meyveliklerle süslenmiş, coşturulmuş bir şehri anlatan ilahiler söylermiş.

Bin yıl kadar sonra hemen hemen tüm Mezopotamya kralları, kraliyet bahçelerinde banketler vererek, yaşlı ağaçların gölgeleri altında değerli konuklarını lüks, konfor ve keyif içinde ağırlarlarmış.

Eski Harfli Spor Dergileri

lovesredcloud | 30 March 2008 14:23

Türk spor tarihi çalışmalarında, eski tarihli Türkçe kitap ve dergilerden yeteri kadar yararlanılmaması nedeniyle eksiklikler görülmekte olduğunu gözleyen Sevengül Sönmez bu dergileri tanıtan kısa bir yazı hazırlamış ve kısaca özetlediğim şu detaylara değinmiştir:

Tanzimat ile Avrupalı yaşam biçimini tanıyan Osmanlı toplumu, bu ülkelerde yapılmakta olan sporlardan da haberdar olur. Azınlıkların da katkısıyla futbol, jimnastik, voleybol gibi spor dalları, birbirlerine yakın tarihlerde İstanbul yaşamında bir yer edinirler.
Böylece Osmanlı Batı’dan bahsi geçen spor dallarıyla birlikte spor basını kavramınıda hayatına sokmuş olur ve ardı ardına pek çok dergi yayın hayatına girer. “Futbol, Terbiye ve Oyun, İdman, Sipahi Mecmuası, Spor Alemi, ve Şa Şa Şa” dergileri ilk dergilerdendir ve yayım tarihleri 1911 yıllarına denk düşer. İçerikleri bakımından oldukça zengin dergilerdir. Futbol, sutopu, izcilik, avcılık, jimnastik vb. farklı spor dalları hakkında haberler verirlerken, sağlık, ahlak ve beden gelişimi açısından sporun önemini vurgulayan yazılar da yayımlanmıştır.

kel başa şimşir tarak

lovesredcloud | 22 March 2008 02:32

endonezya yapımı tahta tarak
endonezya yapımı tahta tarak

Turgay Tuna’nın yaptığı bir araştırmadan bol görselli bir özet hazırlamış bulunmaktayım.
Tarağın tarihi, daha doğrusu insanın saçını düzeltip şekil verme ve etrafa güzel görünme arzusu, insanlığın çok eski zamanlarına değin uzanmaktadır. Öyle ki; plastiğin bilinmediği ilkel dönemlerde kemik yapımı, ağaç yapımı, özellikle gürgen taraklara rastlamak mümkündür. Daha eski dönemlerde ise, yani büyük atalarımızın dal parçalarıyla saç ve sakallarına şekil verdikleri düşünülmektedir.

Coca Cola nereden çıktı?

behman | 04 February 2008 13:16

...

Zevkle içip duryoruz ama acaba tarihçesini, ilk kez nerede, nasıl çıktı ortaya biliyor muyuz?
coca cola‘dan bahsediyorum

İlk kez 8 Mayıs 1886’da Eczacı Dr. John S.Pemberton tarafından, Georgia Atlanta’da üretilip eczanesinin bahçesinde bardağı 5 cent’ten satışa sunulmuş. Dr. Pemberton’un ortağı Frank Robinson kendi el yazısıyla Coca-Cola’nın logosunu yarattı. bugüne kadar değişmedi bu logo.

Dr. John S.Pemberton
Dr. John S.Pemberton

Coca-Cola’nın şişelenmesine 1894 yılında küçük bir şekerci dükkanında tek makine ile başlandı.
Bugün dünyada 200 ülkede satılan, her yaştan, her cins ve ırktan insanın tanıdığı ve kullandığı bir marka oldu.

Hesaplamanın tarihçesi

sku | 27 January 2008 14:31

ishango kemikleri
ishango kemikleri

Swaziland’ın Lebombo dağında 35.000 yıllık olduğu sanılıyor. her kemikte 29 çentik olması hesap yapmada kullanıldığı anlamını çıkarıyor.

abaküs
abaküs

Çin’de, antik mısır’da, yunanistan’da arkeolojik kazılar sonucu çeşitli abaküslerin kullanıldığı biliniyor. ayrıca şunu belirtmek gerekir ki abaküs ilk portatif hesap aletidir.

antik mekanizma
antik mekanizma

1000 yıllık olduğu sanılan bu 30 dişi bulunan çarkın astronomik hesaplarda kullanıldığı sanılıyor.

napier'in kemikleri
napier’in kemikleri

1614 yılında iskoç matematikçi john napier’in icat ettiği bu hesaplama aleti diğerlerine göre çok kullanışlı ve hızlı hesap yapma yeteneğine sahip.

schickard'ın hesap makinesi
schickard’ın hesap makinesi

1623 yılında schickard’ın icat ettiği bu hesaplama aleti 6 haneli sayıları hesaplama imkanı sunuyormuş.

pascaline
pascaline

1645 yılında blaise pascal’ın 19 yaşında can sıkıntısından bulduğu bu aleti babasına vergi toplamasında yardımcı olabilmek için yapmış.

leibniz'in kademeli hesaplayıcısı
leibniz’in kademeli hesaplayıcısı

Pascal’ın ölümünden 11 yıl sonra alman matematikçi leibniz, kademeli hesaplayıcı makinesini(pedometre) icat etti. bu makine toplama, çıkarma, çarpma, bölme ve sayıların köklerini bulma işlemlerini yapabiliyordu.

tarihçenin devamı ve tüm tarihçenin ayrıntısı için buraya bakabilirsiniz.

youtube’un başına gelenler 1

azurenus | 02 May 2007 23:57

youtube 2006 yılının en çok konuşulan sitesiydi. google ha aldı ha alacak derken büyük haber geldi ve 1.65 milyar dolara google’nin kanatları altına girdi. o güne kadar youtube‘nin nasıl para kazanabileceği bile tartışma konusuydu. çekemeyenler site sahiplerinin işini zorlaştırmak için telif haklarıyla korunan veya yetişkinlere özel içeriği youtube’a yükleme çağrısında bulundu. viacom google’ı hedef bilerek 1 milyar dolarlık telif ihlal davası açtı. bu çabalar büyük deve zarar veremedi. ancak yine de filtreleme konusunda sistemi geliştirmeye sevk etti.