bildirgec.org

tanrıça hakkında tüm yazılar

” … beni benle yalnız bırak… ”

firatocal | 13 August 2010 14:54

” Yalnız kalmak istemiyor muydun.. bak çekip gidiyorum işte , mutlu ol ” dedi kadın… ” Beni terk etmeni istemedim ki hiçbir zaman , beni benle yanlız bırakmanı istedim sadece.. ” dedi erkek…

Kadın , narin elli ve ince belli , kumral esmer karışımı güzelliğiyle meydan okuyordu iri kaslı vücudu ve omuzlarından akan dalga dalga uzun saçlarıyla grek heykellerini andıran partnerine…

erkek ise terk edilmişliğin boşluğunda asılı bekleyen birbaşına kalışın soğuk luğunu ensesinde hisseder cesine titrek ama kadınının merak duygusunu ihmal etmeyecek bir gizem içerisinde kendisinden emin cümlelerle savunuyordu yalnızlık hakkını…

çok değil , bir hafta olmuştu tanışalı… aslında ikisi de birbirine hala yabancı sayılırdı.. gürül gürül akan Alaçatı sokaklarının ışıltılı , masalımsı atmosferi bir çırpıda aşık etmişti ikisinide…

Anadolu’nun İlk Hac Merkezi: Pessinus

hasilikelam | 07 April 2010 15:50

Pessinus, Güney Sakarya dolaylarının ilk çağda en tanınmış şehirlerindendir. Sivrihisar’ın 16 km. güneyinde bulunan ilk çağın bu antik şehrinde bugün Ballıköy yer almaktadır. Daha çok bir Frig şehri olarak bilinen Pessinus, tarihte ‘Pessimonte’, ‘Pessinunt’, ‘Pessinonte‘ olarak da adlandırılmakta idi.
İlk çağda Pessinus’un önemli bir yere sahip olmasının nedeni ise Kibele Tapınağı’nın burada bulunmasıdır. Ayrıca ünlü Kral Yolu da Pessinus’tan geçmektedir.

Pessinus'tan da Geçen Kral Yolu Haritası
Pessinus’tan da Geçen Kral Yolu Haritası

Kibele’nin Önemi
Kibele(Kybele), binlerce yıl evvel özellikle Anadolu’da yaşayan insanlar tarafından benimsenmiş, kutsal kabul edilen, sosyal hayatta da önemli bir yere sahip olan bir Tanrıçadır.
Tanrıça Kibele’nin birçok özelliği vardı. O dönemdeki inanışa göre Kibele, Tanrıların en büyüğü idi. Bereketin sembolü, doğanın ve dağların anası, şehirlerin kurucusu idi. Frigler döneminde, Tanrıça Kibele’ye, altın tacı, elinde dümbeleği, zarif elbisesi ile aslan başlı bir taht üzerinde oturur şekilde sembolleştirilerek tapılırdı.
Pessinuslular, ona Agdisti ve zaman zaman o yöredeki kutsal dağ Dindimus’tan ilham alarak Dindimen de derlerdi. Aynı zamanda Büyük Ana, Muhteşem Ana, Ulu Ana olarak da adlandırılmıştır.

Ankara, Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde Frigya  Dönemine ait (M.Ö. 6. yüzyıl) Tanrıça Kibele Heykeli
Ankara, Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde Frigya Dönemine ait (M.Ö. 6. yüzyıl) Tanrıça Kibele Heykeli

Tanrıça Kibele İnanışı, Hititlerin Kubabaadındaki Tanrıça inanışlarının bir devamı olarak da kabul edilebilir.

öff

simulten | 21 August 2009 15:48

hiç uyumadı gözlerim
karanlığa sürüdüm saatleri
bekledim
hiç soğumadı yüreğim
ve bana öfkem dinmedi
çaresizliğin bu kadar çaresiz olduğunu düşünmek istemiyor bedenim
ruhum aklım herşeyim
uykuya dalacak gibi gözlerim

gidilesi yerler—bafa gölü

nazokiraze | 29 December 2008 12:21

Gidenler ya da yolu oralardan geçenler bilir Bodrum, Didim, Milas .Söke arası gezerken tabelardan da olsa gözleri aşinadır. Bafa Gölüne ve beldesine.

Bafa Gölü ile tanışmam yıllar evvel babamın anneme bir ev hediye etmesiyle olmuştur. Vavv ev mi falan diyenler olabilir bu zenginlik yada babamın çok hediyesever bir adam olmasıyla degil tamamen Ona bir alacagına karşılık Bafa gölünün çevresinde ki köylerden birinden büyük bahçe içinde harap bir köy evi verilmesiyle alakalıdır. Annemden çok benim ilgimi çeken evi görmeye gittiğimizde görüpte hayran kaldım Bafa gölü’ne, köy göle yakın tipik Ege halkının yaşadıgı küçük köylerden biridir. Halkı gayet sıcaktır.

Uzaklardaki yeni cüce gezegen: Haumea

shane | 23 September 2008 17:06

Güneş sistemimizin hemen dış tarafındaki Kuiper kuşağında kalan cüce gezegenlere bir yenisi eklendi: Haumea. Sıralamaya göre Haumea Pluto, Ceres, Eris ve Makemake‘in arkasından beşinci olarak konumlanıyor. Haumea’nın eliptik görünümü enteresan; bu hali ile bir açıdan bakıldığında Pluto’dan uzun, diğer açıdan kısa, diğer bir yönden ise aşağı yukarı onunla aynı duruyor. Yörüngesi onu Güneş’e kimi yerde Pluto’dan daha yakın kimi yerde daha uzak kılıyor. 2003’te keşfedilip geçici bir ad alan Haumea, yakınlarda bir Hawai tanrıçasının adı ile onurlandırıldı. 2005’te iki küçük uydusu olduğu bulunmuştu: Hi’iaka ve Namaka; ki bunlar da tanrıçanın kızlarının adları.