bildirgec.org

taliban hakkında tüm yazılar

Dünyanın En Tehlikeli Ülkeleri

| 29 May 2011 12:56

Somali, 2009 yılında dünyanın en tehlikeli ülkesi seçildi. Afganistan ikinci ve istikrarsız Irak dünyanın en tehlikeli üçüncü ülkesidir.

Dünyanın en tehlikeli ülkeleri listesinde polis koruması, terorizm riski ve dünya ülkelerindeki istikrar gibi suç sayılan ve risk değerlendirme grubu içinde yer alan ülkeler bir araya getirildi.

Somali birçok nedenden ötürü listenin bir numarasında yer alıyor. En büyük tehlike korsanlıktır. Modern korsanlar, geçmiş yıllarda 40’ın üzerinde gemiyi kaçırdılar. Bununla birlikte ülke derin bir kaos içindedir. Savaş lordları ve askeri nitelikli gruplar, ülkede gerçek bir hükümetin olmadığı için eyaleti yönetmektedirler.

Medal Of Honor Piyasaya Sürüldü

ewrenjfm | 18 October 2010 13:13

Bilindiği Üzere, Medal Of Honor‘un Bu versiyonu büyük tartışmalara yol açmıştı, ve piyasaya sürülüp sürülmemesine kadar bir çok düşünce dolanmaktaydı… Hatta İngiltere Savunma bakanı bu oyunun yayınlanmaması için bir çok bildiride bulundu.

Oyun Taliban’ın İngiliz Ve Amerika askerlerine karşı düzenlediği eylemleri konu almaktadır.

Ve iki gün önce bunların aksine EA oyunu piyasaya sürdü. EA gamesin haddini aştıgını düşünen ABD ve İngiliz piyasasında bu oyunun askeri üslerde oynanması ise hala yasak…

AFGANİSTAN’DA AFYON SAVAŞLARI

super hero | 06 May 2010 14:47

21 Nisan 2010 tarihinde Global Researches sitesinde yer alan, Dr. John Jiggens imzalı The Afghan War: “No Blood for Opium”başlıklı makalenin çevirisidir.

Irak savaşının başlarında “Petrol için kan dökülmesin (No blood for oil)” sloganına yaygın olarak rastlanmaktaydı. Saddam’ın El-Kaide örgütüyle ilişkisi olduğuna ve elinde kitle imha silahları bulunduğuna dair savaş bahanesi, çok açık bir şekilde, çok daha zor hazmedilebilen emperyalist amaçları saklayan kitlesel bir kandırmacaydı. İşin aslı, Irak en büyük petrol üreticilerinden biriydi; ve çağımızda, Petrol Çağı’nda, petrol en stratejik kaynaktı. Savaşın esas amacının Irak petrolünün emperyalistçe ele geçirilmesi olduğu çok belliydi. İstilanın hemen ardından Irak’ın devlet kontrolündeki petrollerinin batının çıkarları doğrultusunda özelleştirilmesi bu savı teyit ediyordu.

Öyleyse neden “Afyon için kan dökülmesin.” diye sloganlar yok? Afganistan’ın en önemli üretim maddesi afyonun üretimi, mevcut savaş sırasında kayda değer oranda artmıştır. Marjah bölgesindeki NATO harekatı kesinlikle afyonla ilgilidir. Burasının Afganistan’ın en büyük afyon üretim bölgesi olduğu bildirilmiştir. Öyleyse neden insanlar, Afgan Savaşı’nın esas amacının afyon ticaretini kontrol etmek olabileceğini düşünmemektedir?

Kitlesel kandırma silahları bize, afyonun Taliban’a ait olduğunu ve ABD’nin terörün yanı sıra uyuşturucuyla da savaştığını söylemektedir. Ancak, afyon ticaretinin son elli yılda, Güney Asya boyunca doğudan batıya doğru, ABD savaşlarını takip ederek ve hep ABD varlıklarının kontrolü altında kaymış olması ilgi çekici bir gelişme olarak karşımıza çıkmaktadır.

Kandahar 2010 (Кандагар)

Jafar | 27 February 2010 16:16

Film 1995 yılında İstanbul’dan kalkan ve Afganistan askeri güçlerine gönderilen, yardım malzemelerini taşıyan Rus kargo uçağının, Taliban tarafından kaçırılmasını konul almış ve gerçekte yaşanmış bir olayı beyaz perdeye aktarmıştır.

Taliban tarafından kaçırılan uçaktaki 5 mürettebat Afganistan’ın Kandagar kentinde 378 günlük bir esarete mahkum olur. Oradan kaçmaları bir mucize olmakla beraber her yer mayın ve Taliban’ın savaşçılarıyla doludur. Özgürlüklerine kavuşmaları için onlardan istenen şey Taliban’a eğitim vererek yardım etmeleriydi . Ama bu onlar için vatan hainliğinden başka bir şey olmayacaktı. Ne yapıp edip oradan bir şekilde kaçmaları gerekiyordu…

(Filmin gelişen olayları nasıl anlattığı halen tartışılmaktadır. Rusya’da bir çok film eleştirmeni uçaktaki mürettebat sayısının 7 olduğunu ve olaylı uçağın İstanbul’dan değil Arnavutluk’tan kalktığını öne sürdüler.)

Osama

la loba | 19 December 2008 13:09

afis
afis

Yönetmen: Siddiq Barmak
Senaryo : Siddiq Barmak
Tür: Dram
Gösterim yılı: 2003 (Cannes Film Festivali)
Oyuncular: Marina Golbahari (Osama), Arif Herati (Espandi), Zubaida Sahar (Mother)

osama
osama

Afganistan’da hüküm süren Taliban rejiminde kadınların yanlarında erkek olmadan dışarı çıkmaları yasaklanmıştır. Erkek akrabaları olmayan kadınlar hiçbir şekilde dışarı çıkamamaktadırlar ve evde ölmeye mahkumdurlar. Osama’nın annesi Taliban’ın yönetime geçmesiyle hastanedeki işinden olmuş, kocasıyla, erkek kardeşini savaşta kaybetmiş, kızı ve annesiyle yapayalnız kalmıştır. Çaresiz kadının 12 yaşındaki kızını erkek kılığına sokmaktan başka çaresi yoktur. Her dakikaları Taliban askerlerinden kaçarak ve yakalanma korkusuyla geçmektedir.

KATLİAMA DUR DEYİN

tayfa | 25 July 2007 12:08

Çoğunluğunu kadınların oluşturduğu 23 Güney Koreli işçi, Afganistan’da Taliban’ın savaşçıları tarafından esir alınmış ve bu hafta idam edilme tehtidi altında yaşamakta.
Avaaz.org sitesinin bu insanlık dışı katliama dur diyebilmek adına başlattığı bir kampanya mevcut.
Bu masum insanların kurtuluşu adına klavyede fazladan iki tuşa dokunmak, sanırım kimseye dokunmaz…