bildirgec.org

takashi shimura hakkında tüm yazılar

Kurosawa’dan “Yôjinbô” (1961)

queennothing | 10 October 2011 18:31

1910 senesinde Japonya’da dünyaya gelen usta sinemacı Akira Kurosawa‘yı “Seven Samurai“, “Ran“, “Uzala Dersu“, “Rashomon” gibi yapımlardan tanıyoruz. 1998 senesinde yaşamını yitiren yönetmenin çektiği “Yôjinbô” (The Bodyguard – Koruma), 1961 senesinde gösterime girdi. Senaryosu Kurosawa ile Ryûzô Kikushima tarafından yazılan filmin müzikleri Masaru Satô tarafından yapıldı. Kostüm tasarımı Yoshirô Muraki tarafından yapılan film, ‘En İyi Kostüm Tasarımı’ dalında Oscar adayı oldu. Tokyo’daki Toho Stüdyoları’nda çekilen “Yôjinbô”da Toshirô Mifune, Tatsuya Nakadai, Takashi Shimura, Yôko Tsukasa gibi isimler rol alıyor.

Rashômon (1950)

queennothing | 13 June 2011 22:19

Akira Kurosawa, 1910 senesinde Japonya, Tokyo’da dünyaya geldi. Senaristliği ve yönetmenliğiyle sinema tarihinde adını oldukça saygın bir yere yazdıran yönetmen, 1998 senesinde 88 yaşındayken yaşamını yitirdi. Kurosawa’nın 1950 senesinde yönetmenliğini yaptığı sinema filmi “Rashômon“un senaryosu Ryûnosuke Akutagawa’nın hikayelerinden uyarlandı. Yapımcılığı Minoru Jingo tarafından üstlenilen filmin müzikleriyle Fumio Hayasaka tarafından yazıldı. Kurosawa’nın en iyileri arasında yer alan film, Japonya’da çekildi. Toshirô Mifune‘nin başrolünde yer aldığı filmde Machiko Kyô, Masayuki Mori, Takashi Shimura, Minoru Chiaki ve Kichijirô Ueda gibi isimler de rol alıyor. Oscar Ödülleri’nde En İyi Siyah Beyaz Film Set Dekorasyonu Ödülü’ne aday gösterilen eser, BAFTA ve Venedik Film Festivali’nde de beğeniyle karşılandı. Evli bir çiftin mağdur olduğu ve üç kişinin tanıklık ettiği büyük bir suçla karşı karşıyayız. Mağdur ve tanıkların ifadeleriyle geçen film, suç kavramını sorgulayacak ve bizleri şaşkına çevirecektir.

Seven Samurai (1954)

queennothing | 16 August 2010 15:53

1998 senesinde hayatını kaybeden Japon yönetmen Akira Kurosawa‘nın yönetmenliğini yaptığı 1954 çıkışlı sinema filmi “Shichinin no samurai” (Seven Samurai – Yedi Samuray), Dünya Sineması’nda çok önemli bir konuma sahiptir. Sınıf farklılıklarının benimsendiği bir zamanda köylerini eşkıyaların (Samuraylardan) istilasından korumak için çabalayn çiftçilerin yine Samuraylardan yardım istemesiyle başlayan bu 3 saati aşkın yapım, kendi içinde çelişen ve yine kendi içinde çözümlenen; izleyicilerin yorumuna bırakılan sahnelerin ‘görünenden farklı anlamlara da gelebilecek olması’ ile tekrar tekrar izlenebilirlik sağlayan “Seven Samurai“, olaylara gerçekçi bir açıdan yaklaşıyor.
Köyleri yağmalayan bir grup eşkıya (Samuray), yollarına çıkan bir köyün yağmalanmamış olduğunu farkeder ve hasat zamanı gelince, bu köyü de talan etmeye karar verirler. Durumdan, bir çiftçinin bu konuşmaya kulak misafiri olmasıyla haberdar olan köy halkı, Samuraylar’la savaşamayacaklarını bildiklerinden kara kaygıya düşerler. Ürünlerini, evlerini kadınlarını savunma gücü olmayan halk, her zaman olduğu gibi yine Yaşlı SGisaku’ya akıl danışır. Yaşlı Gisaku, köyün korunması için Samuray kiralanması gerektiğini söyler, ancak, köylünün bu Samuraylar’a ne verecek parası, ne de güveni vardır.

Hakuchi (The Idiot) – (1951)

mrmurat | 18 January 2010 14:45

hakuchi
hakuchi

Dostoyevski‘nin o güzelim romanı Budala‘yı okuyanlar bilirler, Lev Nikolayevic Mışkin‘i, Dostoyevski’nin tamamen iyi bir insanı yazmak isteğiyle başladığı romanının hepimize tekme tokat saldırarak bizleri nasıl sersemlettiğini. Mışkin‘in nasıl çevresindekilerce alaya alındığını, nasıl aşka düştüğünü ve cayır cayır yandığını. İşte Dostoyevski’nin Budala’sını beyazperdeye yansıtan Akira Kurosawa, Mışkin’i gözlerimizin önüne koyuvermiş 1951yılında. Filmin, kitaba göre göre birkaç farklılığı olduğunu görüyoruz; örneğin film Rusya‘da geçmiyor, o Petersburgatmosferi yok, onun haricinde kitapta öyle olmadığı halde filme genel olarak soğuk hava, kar kış hakim, ki bu da Kurosawa‘nın sevdiği şeylerden.
Favori yazarı olan Dostoyevski’nin kitabını filme çekerken biraz abartıvermiş ve filmi kırpmadan önce elinde yaklaşık olarak 270 dakikalık bir uyarlama varmış.