bildirgec.org

sümerler hakkında tüm yazılar

sümer atasözleri

ffmsahin | 09 November 2009 16:04

Milattan önce 5000-2000 yılları arasında Mezopotomya bölgesinde yaşamış olan Sümer uygarlığına ait keşifler hala devam ediyor. Son olarak bulunan yeni yerleşim yerlerindeki tabletlerde, sümer uygarlığının yaşam tarzı ve aile ilişkileri hakkında daha fazla bilgi sahibi olduk. O dönemde “yazıcı” olarak tabir edilen insanlar, hem ülke yöneticisinin yaptığı işleri ve mesaj tabletlerini yazarak katiplik yaptıkları, hem de devlet idaresinin hesap kitap kayıtlarını tuttukları, vergi gibi gelirleri toplayıp hesap ettikleri, bir nevi defterdarlık görevi gördükleri bilinmektedir.

Resimli Müzik Tarihi Ansiklopedisi #1

freefreshfish | 06 March 2007 14:37

Okulda stajım sırasında “Öğretme Teknikleri” dersi ile ilgili bir tez hazırlamam istenmişti (1998). Hafıza geliştirme yöntemleri arasında, öğrenme yolu olarak acı veren ya da komik şeylerin hemen kavrandığı ve unutulmadığını okumuştum. Bende tezimi bunun üzerine hazırladım ve Müzik tarihini eğlenceli bir dilde anlatmaya çalışarak derslerimi işledim. O dönemde bu dersler sonrası yaptığım sınavda en düşük not 95 olmuştu (O da esprileri gerçek bilgi olarak algınlayan bazı zeki öğrenciler yüzündendi). Tez notum 100 oldu ama bu beni tatmin etmemişti. Dönemin internet dergisi mavi.net’te bu yazılarımı yayınlayıp çok güzel tepkiler aldım sonraları. Ve fakat mavi.net kapanınca bu bilgiler kayboldu gitti. Bir kaç kopyası izinsiz olarak alınıp yayınlandı, halen onlara raslayabilirsiniz.

MARDUK Nedir

ashlim | 04 March 2007 20:56

Marduk, 36 milyar km. uzaklıkta olup, 3661 yılda bir dönerek dünyaya yakın geçiş yaptığı varsayılan gaz gezegen. İsmini Babil tanrılarının kralı Marduk’tan alır.

Sümer yazıtlarında bu gezegene Geçiş Gezegeni anlamına gelen Nibiru denir. Babil astronomları ise ona, güçlü tanrıları Marduk’un adını verdi. Mısır belgelerinde Milyonlarca Yılın Gezegeni diye geçiyor. Gezegenin neden olduğu en büyük felaketin 13.000 yıl önceki Nuh Tufanı olduğu söylenmektedir. Son yörünge geçişini, MÖ 1649’da yapan gök cismi, Thera yanardağının patlamasını da içeren bir dizi doğal âfete neden olmuş, Mısır’dan Çıkış mitlerine esin kaynağı oluşturmuş, yakındoğu başta olmak üzere dünyanın birçok yerinde siyasi ve sosyal dengeleri altüst etmiştir.DEVAMI

Bir küresel ısınma hikayesi: Tufan

serdarsabri | 14 January 2007 01:50

Kutsal kitaplar, yani bilginin kutsanması bugün yaşadığımız bilgi ve teknoloji devriminin habercisidir. Bilgi çağı Sümerler‘in çivi yazısını icat etmesi ile başlamıştır.

Gılgamış Destanı, Yaratılış ve Tufan hikayeleri Sümerler’den günümüze ulaşmış 4,000 yıllık “hayatta kalma kılavuzları“dır. Bir küresel ısınma sonrası buzulların eriyip denizlerin yükselmesi ile Karadeniz çukurunun sularla dolması sonrasında bu yörede yaşayan insanların hayatta kalma savaşını anlatır Sümerler’in Tufan hikayesi.

hakaret ve beraat

linnux | 02 November 2006 11:50

Tarih tekerrürden mi ibaret yoksa yoğun rastlantı bombardımanı altında mıyız?
Daha önce Orhan Pamuk davasında da bir benzer yaşanmıştı.
Orhan Pamuk’un yargılanması, ceza alması çok da önemli değildir.
Ama öyle bir gürültü koparıldı ki…
Birilerinin bazı yaraları kaşıdığı gözler önündeydi.

Normalde, sonuçlanmamış bir dava hakkında -özellikle basın yoluyla-, yargıyı etkileyebilecek yayın yapılması cezayı gerektirir.

Bu davada fazlasıyla -yorum- yapılmasına rağmen bu yönde bir girişim olmadı.
Çünkü bazen basın herşeyden güçlüdür.