bildirgec.org

süleyman demirel hakkında tüm yazılar

Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanları

24black mamba24 | 14 August 2009 13:24

Mustafa Kemal Atatürk:

1881 yılında Selanik’te doğdu. Babası Ali Rıza Efendi, annesi Zübeyde Hanım‘dır. İlkokulu Şemsi Efendi Mektebi’nde okudu. Harp Akademisi’ni 1905 yılında kurmay yüzbaşı olarak bitirdi. Türk kuvvetlerinde binbaşı olarak görevlendirildi. 1912-1913 yıllarındaki Balkan Savaşı’nda da binbaşı olarak görev yaptı.

Birinci Dünya Savaşı’nda, 19. Tümen Komutanı olarak Çanakkale Savaşı’na katıldı. Orada “Anafartalar Kahramanı” olarak ün kazandı. 1916 yılında generalliğe yükseltildi.

19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkan Mustafa Kemal, 22 Haziran 1919’da Amasya Genelgesi’ni yayımladı. Osmanlı Hükûmeti’nin verdiği görevden ve askerlikten istifa etti. 23 Temmuz 1919’da Erzurum’da, 4 Eylül 1919’da Sivas’da toplanan kongrelerin başında hazır bulundu.

Türkiye Büyük Millet Meclisi, Mustafa Kemal’in çabalarıyla 23 Nisan 1920’de Ankara’da açıldı. Mustafa Kemal, Meclis ve Hükümet Başkanı seçildi. Sakarya Meydan Savaşı kazanılması nedeni ile Mustafa Kemal’e ‘Mareşal’ rütbesi ve ‘Gazi’ ünvanı verildi.

Kurtuluş Savaşı‘nın bitiminden sonra TBMM tarafından 29 Ekim 1923 günü Cumhuriyet ilan edili. Mustafa Kemal, Cumhurbaşkanı seçildi. Arka arkaya 4 kez Cumhurbaşkanı seçilerek bu görevi en uzun yapan kişi oldu.

2587 sayılı kanunla Atatürk soyadını aldı ve başka hiç kimsenin bu soyadı taşıyamayacağı kararlaştırıldı.

Atatürk, sadece komutan değil, aynı zaman da devlet adamı idi. Vatanın bağımsızlı ve mutluluğu için elinden geleni yaptı ve girdiği mücadeleden zaferle ayrıldı.

Önder Mustafa Kemal Atatürk, 10 Kasım 1938’de hayata gözlerini yumdu.

Görev Süresi: 29 Ekim 1923 – 10 Kasım 1938


Mustafa İsmet İnönü:

İzmir‘de 1884’de doğdu. Orta öğretimine kadar Sivas‘da durdu. 1897 yılında İstanbul’daki Mühendishane İdadisi‘ni okumak için , İstanbul’a gitti. 1906’da Erkân-ı Harbiye Mektebi’nden birincilikle ayrılarak kurmay yüzbaşı olarak Edirne’de bölük komutanlığı yapmaya başladı.

Birinci Dünya Savaşı sırasında Kafkas Cephesi’nde Kolordu Komutanı olarak görev aldı. Bu görevi yaparken Atatürk ile birlikte çalıştı. TBMM‘ne Edirne milletvekili olarak katıldı.

Birinci İnönü Savaşı‘nda tuğgeneral olan Mustafa İsmet, Mudanya Ateşkes toplantısında Büyük Millet Meclisi’ni temsil etti. 1923’te Lozan Antlaşmasını imzaladı.

Cumhuriyetin kurulmasından sonraki ilk hükümette başbakan olarak görev yaptı. Atatürk’ün isteği üzerine İnönü soyadını aldı.

1938 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin ikinci Cumhurbaşkanı oldu. Aynı zamanda CHP Genel Başkanlığı‘na da getirildi. İkinci Dünya Savaşı‘ndan sonra çok partili siyasi rejime geçilmesinde büyük rol oynadı.

Mevhibe Hanım‘la evli olan İsmet İnönü, üç çocuk babası idi. 25 Aralık 1973’de vefat etti.

Görev Süresi: 11 Kasım 1938 – 22 Mayıs 1950

antalya notları

admin | 07 July 2009 12:23

astronomy.sci.ege.edu.tr
astronomy.sci.ege.edu.tr

Antalya notları
Kahraman Çayırlı

Antalya, 29 Mart 2006 Çarşamba. Saatler 13.54’ü gösterdiğinde gün basbayağı gece oldu. Hava sıcaklığı beş derece düştü, hep birlikte “Ay’ın Güneşle yaptığı vals”i izledik. En son 1999’da tanık olduğumuz bu görkemli doğa olayı, aslında doğa karşısında ne denli aciz olduğumuzu hatırlattı bizlere bir kez daha. Örneğin Ay, o üç dakikada olduğu gibi Güneş’e asılı kalmayı sürdürseydi, nasıl yaşayabilecektik? Kendimizi, yaptıklarımızı o kadar önemsiyorduk, insanlığı yere göğe sığdıramıyorduk ama neticede tabiat karşısında bu kadar da zayıftık işte.

Taçsız Bir Kraliçe “Muazzez ERSOY”

Culture Orange | 03 August 2008 08:47

Kim arar söyle kim arar,
vefasız olanı kim arar,
seni bir gün görmesem,
içim yanar…

Bu eseri bir çok sanatçıdan dinlemişizdir. Biz şimdi Muazzez Ersoy’dan dinleyeceğiz.

1958 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Hatice Yıldız Levent çocukluğunu Kasımpaşa’da geçirdi. İlk ve ortakuluda Kasımpaşa’da okuyan Muazzez ortaokul dönemlerinde tezgahtarlık yapıyordu.

Muazzez Ersoy
Muazzez Ersoy

Tezgahratlıktan kazandığı para ile annesinin gençliğinden beri hayali olan sanat müziği söylemeyi kendisi gerçekleştirmeye çalışıyordu. Annesi müziğe fazlasıyla ilgi duyan bir insandı. Muazzez o dönem ustlarından İrfan Özbakır ve Baki Duyarlar ile musiki dersleri görüyordu. Daha 16 yaşında olmasına rağmen kısa süreli bir evlilik yaşayacaktı. 2 sene süren evliliğinden bir çocuk dünyaya getirmişti. Oğlunun adını Ender koymuştu. Eşinden ayrılır ayrlılmaz müzik derslerine tam gaz devam ediyordu. Çok azimli ve kararlıydı.

morrison tekmesi

| 03 June 2008 10:47

Süleyman Demirel’in zararlarını saysak bitiremeyiz.
33. derece mason Demirel, siyaseti bırakmakla gündemden uzaklaşmadı.
Zamanında dini duyguları sömürerek popülist tavırlarla prim yapan Morrison Demirel, bugün ise dini kavramlarla uğraşmaktan çekinmiyor.

Tv ekranlarında görmekten bıktığımız Demirel, üniversite ziyaretlerindeki konuşmalarını pek seviyor.
Son konuşmasında kendisini protesto eden genç bir kız karga tulumba dışarı çıkarıldı. Ardından takım elbiseli birisi beline tekme attı.
Mason Morrison‘un Türkiye’ye attığı tekmeler saymakla bitmez. Bu sonuncusu da hepimize atılan bir tekmedir.
Asıl hakedenlerin bir tekmeyle defedildiği günleri görmek dileğiyle…

masonik takiyye

| 30 April 2008 13:47

Hırsızlığı hırsıza, şerefi şerefsize,
pkk’yı bebek katili apoya sorsan ne cevap alırsın?

Peki, masonluğu masona veya mason yalakasına
sorsan ne cevap alırsın?

Cevap bellidir…

Kendine özgü gizlilik kuralları olan masonluk
hakkında toplumda pek de fazla konuşulduğunu
dumazsınız.
Çoğu insan masonluğun ne olduğunu bilmez,
çoğu da hayırsever zengin insanlar diye bilir.

Onca bilgi kaynağı varken “internet küfü” gibi
ne idüğü belirsiz bir sanal karaktere güvenecekseniz, yine siz bilirsiniz.

3 ve 33

| 13 April 2008 02:44

http://www.aktifhaber.com/news_detail.php?id=163631