bildirgec.org

subdomain hakkında tüm yazılar

wordpress mu Wildcard dns ayarları ve kurulumu ( Resimli )ı

y4kup | 25 September 2008 16:12

Merhabalar

Wordpress mu (multi-user) kurulumu belki bir çok yerde yayınlandı. Fakat genel olarak Wildcard dns ayarlarının yapılması için http.conf dosyasına girilmekten bahsedildi, bunu deneyen kullanıcılar %80 oranında başarısızlıkla sonuçlandı, ya ayarlarını tam olarak yapamıyordu yada http.conf dosyasını karıştırıp sunucunun yayın düzenini bozuyorlardı, ki bunun yanında http.conf ne olduğunu bilmeyen bir çok arkdaşımız vardı, ben bunun için yeni bir yöntem buldum. Bu daha önce ingilizce yada türkçe olarak işlenmedi. Sunucusunun Whm (Reseller olması fark etmez ) Panelini ve Cpaneli açabilen herkes wordpress mu kurabilir.

htaccess ile ilgili yazılar

Redingot | 13 August 2008 21:27

Bildirgec’te yazdığım .htaccess üzerine yazılar:

.htaccess dosyası ve özellikleri ile ilgili yazıda etiketlerdeki bazı hataları gidermek için tekrar gönderdiğimde etiketler gitti ve bozulanlar oldu. Bu bozulma sanırım yazının tekrar gönderiminde etiketlerle ilgili kısımda sorun çıkarmasından kaynaklanıyor. Atmış olduğum maillere de cevap gelmemiş olup herhangi bir düzeltme olmamış olduğu için etiketleri bu günlük yazısına ekliyorum.

.htaccess ile otomatik subdomain oluşturma

Redingot | 17 July 2008 14:04

htaccess ile ilgili buradaki yazımdan sonra htaccess kullanarak kendinen alt alan adları oluşturmadan bahsedeceğim.

CPanel ve benzeri kontrol panelleri üzerinden elle (manual olarak) subdomainler oluşturabilmekteyiz. Fakat diyelim ki sitemizde bulunan her kullanıcı için bir subdomain vermek istiyoruz. O zaman kullanıcıları kuyruğa alıp sonra cpanel üzerinden elle alt alanadları oluşturmak bir hayli zahmetli ve anında etkileşimli olmayan bir iş.

Hi5.com ve benzeri sitelerde görüleceği üzere, üye olan her kullanıcı subdomain sahibi olabilmekte.

Şimdi otomatik subdomaini manual oluşturmaktan başka olarak iki şeyden bahsedeceğim.

1. .htaccess ile:
RewriteEngine OnRewriteCond %{HTTP_HOST} ^([^.]+).bildirgec.org$ [NC]RewriteCond %1 !^(www|ftp|mail)$ [NC]RewriteRule ^.*$ http://arsiv.pilli.com/uye.php?kullaniciadi=%1 [R,L]

Görüldüğü gibi www, ftp, mail haricinde tüm kullanıcı adları için subdomain oluşturulabilecektir.Yalnız işlem bu kadar basit olabileceği gibi bu kadar kolay da olmayabilir. DNS ayarları gerekebilir.

DNS ayarları:
DNS Functions > Edit DNS Zone kısmındaDNS: *.bildirgec.org (ya da sadece *)TTL: 14400IN: INRecord Type: A (Kayıt Türü)
şeklinde ayarlanır.

Bu ayar ile subdomain’lerin hostunuzun bulunduğu ip adresine düşmesi sağlanır.Ayrıca Host firmanızın DNS wildcard‘ı aktifleştirmiş olması gerekmektedir.

Bu tüm subdomain’lerin hesabınıza yönlenmesini sağlayacaktır. Bu işlem de ServerAlias direktifleri ile httpd.conf ile yapılır.

httpd.conf ayarı:
<VirtualHost 255.255.255.0>DocumentRoot /home/username/public_htmlServerName www.bildirgec.orgServerAlias bildirgec.orgServerAlias *.bildirgec.org</VirtualHost>

2. PHP’de CPanel ile Etkileşerek:
Siteniz PHP dilini destekliyorsa

<?phpdefine(’CPANELKADI’,'cpanel_kullanici_adini_buraya_giriniz’);define(’CPANELPAROLA’,'cpanel_parolasini_buraya_giriniz’);define(’METIN_DOSYA’,'altalan.txt’); // istersek alt alan adlarını bir txt dende çekebilirsinizdefine(’CPANEL_SABLON’,'rvblue’); // Türkçe cpaneller genelde rvblue dür ancak ingilizce ise genellikle x kullanılır. Tam olarak öğrenmek için cPanelinize giriniz ve urlde frontend/ ifadesinden sonra ne yazdığına bakınız.define(’DOMAIN’,’siteadresi.com’);function getVar($ad, $def = ”) {if (isset($_REQUEST[$ad]) && ($_REQUEST[$ad] != ”))return $_REQUEST[$ad];elsereturn $def;}$cpanelkadi=getVar(’cpanelkadi’, CPANELKADI);$cpanelparola=getVar(’cpanelparola’, CPANELPAROLA);$cpanel_sablon = getVar(’cpanelsablon’, CPANEL_SABLON);if (isset($_REQUEST[”subdomain”])) {$doms = array( getVar(’domain’, DOMAIN) . “;” . $_REQUEST[”subdomain”]);if (getVar(’domain’, DOMAIN) == ”) die(”Geçersiz kullanıcı adı”);}else {$doms = @file(METIN_DOSYA);if (!$doms) {echo ”Metin dosyası bulunamadı. Lütfen bilgileri manuel giriniz.

<form method=’post’>Altalan (Subdomain):<input name=’subdomain’>Domain:<input name=’domain’><br>cPanel Kullanıcı Adı:<input name=’cpanelkadi’><br>cPanel Parola:<input name=’cpanelparola’><br>cPanel Şablon:<input name=’cpanelsablon’><br><br>Türkçe cpaneller genelde rvblue dür ancak ingilizce ise genellikle x kullanılır. Tam olarak öğrenmek için cPanelinize giriniz ve urlde frontend/ ifadesinden sonra ne yazdığına bakınız.<br><br><input type=’submit’ value=’Yarat’ style=’border:1px solid black’></form>”;die();}}function subd($host,$port,$sahibi,$parolaci,$talep) {$sock = fsockopen(’localhost’,2082);if(!$sock) {print(’Socket error’);exit();}$yetkilendir = “$sahibi:$parolaci”;$pass = base64_encode($yetkilendir);$in = “GET $taleprn”;$in .= “HTTP/1.0rn”;$in .= “Host:$hostrn”;$in .= “Authorization: Basic $passrn”;$in .= “rn”;fputs($sock, $in);while (!feof($sock)) {$sonuc .= fgets ($sock,128);}fclose( $sock );return $sonuc;}foreach($doms as $dom) {$satirlar = explode(’;',$dom);if (count($satirlar) == 2) {$domain = trim($satirlar[0]);$subd = trim($satirlar[1]);}else {$domain = getVar(’domain’, DOMAIN);$subd = trim($satirlar[0]);}$talep = “/frontend/$cpanel_sablon/subdomain/doadddomain.html?rootdomain=$domain&domain=$subd”;$sonuc = subd(’localhost’,2082,$cpanelkadi,$cpanelparola,$talep);$goster = strip_tags($sonuc); //teknik bilgi. scriptlerinizde echo yaptırmayın.echo $goster;}?>

kodu ile oluşturabilirsiniz. Bu şekilde subdomain oluşturulabiliyor fakat işlem bir hayli yavaş sürebiliyor.

Ben CPanel için PHP kodlarını denedim, DNS Zone’da *.domain.com ekleyerek subdomain’leri ip’ye düşürmeye başardım fakat httpd.conf’a erişimim olmadığı için ayarlamasını yapamadım. Fakat oluşan subdomainler için htaccess çalışmaktadır. Denemekte, kurcalamakta ve araştırmakta fayda var.

Bu konuyla ilgili olarak Altan Tanrıverdi’nin yazısı okunmalıdır. Yazıda geçen kodlar bu sitede yer almaktadır. DNS ile ve httpd.conf için de buraya bakabilirsiniz.

site-adi.co.cc Şeklinde SubDomainler

Alikem | 11 April 2008 14:52

Burası site-adi.co.cc şeklinde subdomain hizmeti veriyor. Bunun yanında CNAME, A, MX ve NS kaydı gibi özellikleri de destekliyor. Bu özellikler sayesinde gmail, live gibi e-posta hizmeti veren sunuculara buradan aldığınız subdomaini yönlendirebilirsiniz ve [email protected] şeklinde eposta hesapları açabilirsiniz. Bu e-posta hesapları için ek bir alana ihtiyacınız yok. Örneğin Google Apps ı kullanarak subdomaininizle gmail hesapları dağıtabilirsiniz. Bunun örneğini buradagörebilirsiniz.

bloglarımıza kısa bir adres: isminiz.co.cc

| 17 September 2007 14:10

dot.tk ve uni.cc‘den sonra benim beğendiğim yeni bir
ücretsiz altalanadı (subdomain) servisi açıldı.

Servis henüz beta aşamasında ve anasayfada
“blogumuz için kullanacağımız” belirtilmiş.

Seçmiş olduğunuz alan adı uygun olsa bile,
kayıt yaptıktan sonra gönderilen mesajda
“alanadınızın uygun olup olmadığı 24 saat içinde bildirilecek” diye bir cümle çıkıyor.

Servis, bu belirsizlik nedeniyle güvenimizi sarssa da denemekten zarar gelmez.
Birçok güzel ismin hala alınmadığını unutmayalım.

Ücretsiz, 2500 mb web alanı

tekss | 22 January 2007 13:32

funpic
funpic

Orada burada ücretsiz web alanı arayan arkadaşlara burayı öneriyorum.. tamamen ücretsiz 2500 mb web alanı, ayrıca php destekli ve 8 adet kadar mysql veritabanı açmanıza izin veriyor.

wordpress’ten alt alan adı

penguen06 | 27 October 2006 11:31

wordpress alt alan adı açılmasını sağlayacak teknolojiyi duyurdu. sahip olduğunuz alan adını dns ayarlarıyla $10 karşılığında yönlendirebiliyorsunuz yada wordpress üzerinden $15’a satın alıyorsunuz.

wordpress subdomainli hale getirilebilir mi?

ploop | 30 April 2005 19:27

efenim modaya uyup wordpresse yönelik çalışmalarımızı sürdürelim. elimde bir adet domain var “sagligi.com” şeklinde. bununla kadin.sagligi.com, cocuk.sagligi.com, hayvan.sagligi.com şeklinde sayfalar oluşturmak istiyorum. site blog şeklinde olacak kafamdaki düşünceye göre. fakat hiç bir şeyle uğraşmak istemiyorum. herşey kontrol panelden olmalı. bu kategorileri nasıl subdomain haline getiririm. ya da bildiğiniz kategorileri subdomain haline getiren bir şeyler varmı elinizde, düşüncenizde. nasıl yaparım ederim ben bu işi en sıkıntısız şekilde?