bildirgec.org

stirling motoru hakkında tüm yazılar

Nükleer santral atıkları tehlikelidir de acaba enerji de elde edilebilir mi?

slipstream | 15 September 2008 23:51

Nükleer santrallerin reaktörleri, enerji üretiminin sonucunda yan ürün olarak yüksek dereceli tabir edilen atıklar üretirler. Bu atıklar genelde ileri derecede zırhlama gerektirecek kadar yüksek radyoaktiviteye ve yüksek sıcaklıklara sahiptirler. Bu tip atıklardan dünya genelinde yılda yaklaşık 12,000 ton üretilmektedir ve bu sayı gün geçtikçe artmaktadır.

sıcaktan kızarmış plutonyum çekirdeği
sıcaktan kızarmış plutonyum çekirdeği

Bunları ömürlerinin sonuna dek bir mağarada saklamak yerine yapılabilecek şeylerin başında yeniden kullanmak gelmektedir. Sezyum 137, Strontium 90 vb. izotoplar çeşitli endüstrilerde, sağlıkta, gıdada ve güvenlik uygulamalarının yanı sıra radyoizotop termoelektrik jeneratörü tabir edilen sistemlerde zaten kullanılmaktadır.

Güneş enerjisi sistemlerine 18. yy’dan ucuz ve neredeyse iki kat verimli bir destek geldi…

slipstream | 30 August 2008 14:57

Yenilenebilir enerji kaynakları alternatifleri arasında hatırı sayılır önemi olan Güneş enerji sistemlerinde çok önemli gelişmeler yaşanmakta.

Stirling motoru, jeneratör ve yansıtıcı aynalar...
Stirling motoru, jeneratör ve yansıtıcı aynalar…

Fotovoltaik pil denen yüksek teknolojili ve pahalı Güneş enerji sistemlerine dişli bir rakip 19.yy’dan çıkıvermiş görünüyor.

İskoçların en bilinen icatlarından olan Stirling motoru bir yandan enerji savaşlarının önünü keserken bir yandan da gittikçe bozulan doğal dengeye yeni bir soluk getirebilecek mi?

MSI dan Ekolojik Soğutma

doganalp | 29 February 2008 18:00

ECOlotion
ECOlution

Enerji tasarrufunu öne çıkaran tasarımların yapıldığı günümüzde anakart üreticisi olan MSI bu tasarımlara bir yenisini ekliyor. ECOlotion ismini verdiği bu anakart kartın çipinin (yonga) yaydığı ısı enerjisini kinetik enerjiye dönüştürerek soğutucu fana güç sağlıyor. Sistem tam bir halka oluşturuyor. Bu sistemde MSI Stirling Engine Teorisini hayata geçiriyor. Sistemin işleyişini merak edenler için videosu buradan seyredilebilir.