bildirgec.org

sovyet sineması hakkında tüm yazılar

Tarkovskiy’in “Ayna”sı; Zerkalo (1975)

queennothing | 10 August 2011 22:17

Usta yönetmen Andrey Tarkovskiy‘in önemli yapıtlarından biri olan “Zerkalo“, 1975 senesinde gösterime girdi. İngilizce’ye ‘The Mirror’, Türkçe’ye ‘Ayna’ olarak çevrilen bu biyografik eserde Margarita Terekhova, Oleg Yankovskiy, Filipp Yankovsky, Ignat Daniltsev, Nikolai Grinko, Alla Demidova ve Yuriy Nazarov rol alıyor. Sovyetler Birliği’nden çıkmış en iyi filmlerden biri olan Zerkalo’nun orjinal süresi 108 dakikadır.Tarkovskiy’in kendinden en çok verdiği film olma özelliğini taşıyan yapım, yönetmenin babası olan Arseni Tarkovsky’in şiirlerinden meydana gelmiş. Annesi ile babasının boşanmalarından başlayarak İkinci Dünya Savaşı’ndaki hislerinden bahseden ana karakterde Tarkovskiy, açık seçik bir şekilde kendini ifşa ediyor.

Dünyayı Sarsan On Gün; Oktyabr (1928)

queennothing | 29 June 2011 19:39

1898 tarihinde dünyaya gelen usta yönetmen Sergei M. Eisenstein, sinema tarihinde önemli bir yere sahiptir. “Bronenosets Potyomkin”, “Aleksandr Nevskiy”, “Ivan Groznyy” gibi Rus Devrimi’ni işleyen ve Marksist göndermelerde bulunan filmleri ile adeta çığır açan Eisenstein’in çektiği tarihi film “Oktyabr“, yönettmen Grigori Aleksandrov‘un ortaklığıyla tamamlandı. 1948 senesinde yaşamını yitiren Eisenstein’in üçüncü yönetmenlik deneyimi olan film, John Reed’in kitabından uyarlandı. 1928 senesinde Sovyetler’de gösterime giren yapım, 1966’da Fransa’da, 1969’da Finlandiya’da, 2005’te Tayvan’da, 2007’de İngiltere’de ve 2010’da Yunanistan’da gösterildi. Çekimleri Rusya’da yapılan film, İngilizce’ye ‘October’ ya da ‘Ten Days That Shook The World’, Türkçe’ye de ‘Dünyayı Sarsan On Gün’ olarak çevrildi.

Aleksandr Nevskiy (1938)

queennothing | 25 May 2011 21:43

Sovyet Rusya’nın belki de en önemli yönetmenidir Sergei M. Eisenstein. Özgün tekniğiyle, dürüst gözlemciliğiyle sinemada adeta çığır açan Eisenstein’in 50 senelik yaşamı boyunca gerek filmleri, gerekse fikirleri bugün hala tartışılır vaziyette. Yönetmenin 1938 senesinde çektiği sinema filmi “Aleksandr Nevskiy“, faşizmin simgesi olarak görülen Alman diktatör Adolf Hitler’in Sovyetler Birliği’ne saldırmasına karşı eleştiri ve tepki içeriyor. 1984 senesinde hayatını kaybeden Dmitri Vasilyev‘in yardımcı yönetmenliğini yaptığı filmin senaryosu Pyotr Pavlenko ile Eisenstein tarafından yazıldı. Çekimleri Moskova’da tamamlanan bu 115 dakikalık eserde ‘Aleksandr Nevskiy’i 1966 senesinde yaşamını yitiren aktör Nikolai Cherkasov canlandırıyor.

Anna ve Oğul; Mat i syn (1997)

queennothing | 26 March 2011 21:14

Sinema Tarihi’nde önemli bir yere sahip olan Andrei Tarkovsky, 1932 ile 1986 tarihleri arasında yaşamış özgün ve yaratıcı bir yönetmendir. 1951 senesinde dünyaya gelen Aleksandr Sokurov da Tarkovsky’nin yancısı olarak bilinen ve en az Tarkovsky kadar özgün olan bir isim.Kokurov’un 1997 senesinde çektiği sinema filmi “Mat i syn” (Mother and Son), yönetmenin başarısının kanıtı. Senaryosu Yuri Arabov ile Sokurov tarafından yazılan ve Türkçe’ye ‘Ana ve Oğul’ olarak çevrilen yapım, bir anne ile oğlun birlikte geçirdikleri son günü konu ediniyor. Psikanalizin babası olarak bilinen Sigmund Freud‘un dediği gibi, bir erkeğin hayatına giren ilk kadının annesi veya annesi konumundaki kadın olduğu gerçeği, filmde de görülmekte.
Son gününü yaşayan hasta annesine bakan oğlun montonunu bozmaması ve sakin atmosferiyle dikkat çeken yapım, izlemeye değer başarılı bir eser.

Nasıl kurgu yapılmalıdır? Bazı kurgu kavramları ve kurgu yaklaşımları

metinyrs2 | 13 August 2010 16:13

BAZI KURGU KAVRAMLARI

‘’off-line’’ ve ‘’on-line’’ kurgu

‘’Off-line’’ kurguyu kısaca taslak kurgu diye tanımlayabiliriz.Off-line kurguda orijinal ham görüntüler yerine kopyaları kullanılır.Bu yapılan taslak kurguya göre orijinaller montajlandığı zaman ‘’on-line’’ kurgu yapılmış olur.Direkt ham malzemeden yapılan kurgular da on-line kurgudur.

Örneğin video kurgusunun popüler olduğu dönemde offline kurguyapmak için çekilen ham kasetler orijinalinden daha kalitesiz bir formatta(örneğin Betecam’dan VHS’ye) aktarılırdı.Aynı film kurgusunda olduğu gibi orijinal Betecam kasetler saklanır,kurgu işlemi kopya kasetlerle gerçekleştirilirdi.Böylece hem orijinal kasetler korunmuş olur,hem de daha ucuz bir kurgu setinde montaj yapıldığı için maliyeti düşmüş olurdu.Burada önemli nokta ham kasetlerde bulunan time-code bilgilerinin kopyalarda da aynen aktarılmasıdır.Time-code bilgileri video kasette her kareyi etiketlendiren bir bilgi sistemidir.Off-line kurgu tamamlandıktan sonra her planın giriş ve çıkışları time-code listesi halinde alınır.Bu listeyi plan plan kopya kasetlerde yazılmış olan görüntülerden okuyarak oluşturmak mümkündür.Ancak gelişmiş video kurgu sistemleri, EDL(Edit Decision List/kurgu karar listesi) adı verilen bir veri dosyası oluşturur.Bu dosyayı daha kaliteli bir kurgu sistemine götürdüğümüzde orijinal kasetleri okutarak daha önce yapmış olduğumuz taslak(off-line) kurgunun aynısını gerçekleştirmek mümkün olur.İşte bu aşamaya on-line kurgu denir.
Off-line kurgu sadece video kurgusuna mahsus bir kavram değildir.Her tip kurguda kullanılmıştır.Örneğin film kurgusunda iş kopyası bastırıp kurguyu gerçekleştirmek bir çeşit on-line kurgudur.Daha sonra orijinal negatiflerle aynı kurguyu tekrar etmek on-line kurgudur.Günümüzün bilgisayarlı sistemlerinde de yüksek çözünürlüklü(hd: high defination) görüntüleri,standart çözünürlüğe(sd:standart defination) dönüştürülüp montajı yapmak off-line,sonra biten kurguyu HD olarak tekrarlamak on-line kurguya örnektir.
Off-line kurgu yapmanın çeşitli nedenleri vardır.Orijinal görüntülerin yıpranmasını önlemek,bütçeyi aşağıya çekemek bunların arasındadır.Ya da bilgisayarlı sistemlerde bilgisayarımızın HD görüntüleri montajlayacak hızda ve güçte olmayabilir.Önce kendi bilgisayarımızda off-line bir kurgu yapar, sonra EDL dosyamızla HD bir sistemde bitmiş kurgunun tıpatıp aynısını HD olarak yaptırabiliriz.Böylece bütçede büyük bir indirime gitmiş oluruz.
Birçok kurgu offline aşamasına hiç girmeden direkt on-line olarak da yapılabilir.Bu tamamen çalıştığınız kurgu setinin olanakları ve projenin bütçesi göz önüne alınarak yapımcı tarafından değerlendirilerek belirlenir.

Dersu Uzala

ashg | 28 April 2009 17:22

Dersu Uzala” Rus ordusunda görevli kaşif ve botanikçi olan Vladimir Arseniev’in anılarından yola çıkılarak filme uyarlanmış. Film, Rus uzak doğusunda yer alan geniş Asya steplerinde incelemeler yapan bir araştırmacı Yüzbaşı Arseniev ile rehberi Dersu Uzala arasındaki dostluğu ele alıyor. Doğa tutkunu Dersu Uzala, gelişmiş duyulara ve önsezilere sahip bir avcıdır. Dersu, Yüzbaşı Arseniev’e doğanın sırlarını, açıkladıkça, Arseniev’de yaşamın gerçek anlamını sorgulamaya ve kavramaya başlar.
Dersu Uzala, karakteri doğaya sağladığı uyum, ormanda aldığı önlemler, avcılık yetenekleri ile kısa sürede keşif ekibindeki tüm askerlerin saygısını kazanır. Yüzbaşının hayran olduğu Uzala, birçok kez O’nun hayatını kurtaracak ve böylece iki karakter arasında gelişen ilişki güç kazanmaya başlayacaktır. Keşif ekibindeki diğer askerlerden farklı olarak Yüzbaşı Arseniev’in iyi kalpliliği, Dersu ve Arseniev’in yıllar sonra ormanda karşılaştıkları sahne de saf sevgiyi ve vefayı görebiliyoruz. Bu karşılaşma vefa, iyilik ve dostluk üzerine birçok şey söyleyen filmin en önemli sahnelerinden biri.

Filmin öne çıkan temaları doğa–insan ilişkisi, çevreye gösterilmesi gereken saygı, modern yaşam ile doğadaki yaşam arasındaki farklar olarak sıralanabilir. “Dersu Uzalan”nın temel çatışmasını modern yaşam ile doğadaki yaşam üzerine kurulmuştur. Modern yaşamdan gelen keşif ekibi bir şekilde doğaya uyum sağlamayı başarabilmiştir. Fakat doğa tarafından yetiştirilen ataları gibi yaşayan Dersu Uzala modern bir düzende yaşamayı başaramamıştır. Akira Kurosawa böylece insanlığın oluşturduğu yapay ortamın hiç de insan doğasına uygun olmadığını vurgulamıştır. Dersu kentin düzenine anlam veremez. Olayların yaşandığı tarih 1907 olmasına rağmen, daha o zaman bile “insan yaşamı neden bu kutuların içine hapsedilmiş” diye düşünür.

The Irony of Fate or Enjoy Your Bath!

la loba | 12 December 2008 15:04

Yönetmen: Eldar Ryazanov
Tür : Komedi/Drama/Duygusal
Oyuncular: Andrey Myagkov (Zhenya)Barbara Brylska (Nadya)Yuri Yakovlev (Ippolit)

Ironiya sudby, ili S legkim parom!’ (The Irony of Fate, or Enjoy Your Bath!) yönetmenliğini Eldar Ryazanov’un yaptığı 1975 Sovyet televizyon filmidir. Sovyetler Birliği’nin geleneksel yılbaşı komedisi olarak adlandırılabilir. Tıpkı A.B.D.’nin geleneksel Noel filmi olan ‘It’s a Wonderful Life’ gibi.