bildirgec.org

sinyal hakkında tüm yazılar

beyaz iphone 4 yıl sonuna kaldı

lazaronnie | 26 July 2010 14:49

apple, basın toplantısında, beyaz modelli iphone 4‘leri bu yıl sonuna dek göremeyeceğimizi bildirdi. şirket “şimdilik orijinal beyaz iphone üretmemiz zor” dedi. siyah cihazların varsayılan model olduğu belirtildi. bu nedenle önceliğin siyah ürünlere verildiğine dikkat çekildi. beyaz ürün üretimine geçildiğinde, siyah iphone üretiminin bu durumdan etkilenmeyeceği de kaydedildi.

firma, neden beyaz kasalı ürünlerin üretiminde bu kadar yavaş kalındığına gerekçe olarak, beyaz ürünlerin siyaha göre üretilmesinin daha zor olduğunu ileri sürüyor.

bu arada apple, iphone 4’ler için online iade servisini devreye soktu. görünüşe göre apple, anten sorunu nedeniyle ürünlerini geri iade etmek isteyen insanların sesine kulak vermiş olmalı.

aşağıdaki resimde görülen, kullanıcılara iletilmiş orijinal e-posta’da cihazların online olarak geri iade sürecinin başlatılabileceği ifade ediliyor.

iphone 4 sinyal çubuğu problemi

lazaronnie | 20 July 2010 14:38

bilindiği gibi daha yeni satışına başlanan iphone 4 büyük bir sinyal problemi yaşatmıştı ve firma sorunun kaynağını bulana kadar ecel terleri döktü. ardından sorunun ekrandaki sinyal çubuğunun yazılımı olduğu tespit edildi. zaten eski iphone sürümlerinde de sinyal çubuğu ölçümleme algoritmasından memnun olunmadığı ifade edildi.

sonunda apple şirketi yeni yazılım güncellemesini yayınladı. bu geliştirme sonucunda artık iphone 4’ün daha iyi durumda olduğu söylenebilir. güncelleme, daha 3 hafta önce duyurulan ios 4.0.1 sürümlü işletim sisteminde etkili olacak. bu işletim sistemi sadece iphone 3g, 3gs ve iphone 4 ile uyumlu.

işitsel algı

denizkar | 17 April 2009 20:29

Günlük yaşamımızda insan seslerini bozan veya karıştıran birçok durumla karşı karşıya geliriz, ama çoğu zaman söylenenleri sorunsuzca anlayabiliriz. Bunun nedeni, beynimizin kayıp ses parçalarını otomatik olarak yapıştırmasıdır, bu olgu “işitsel restorasyon” olarak adlandırılır. O kadar etkilidir ki bazı durumlarda kayıp seslerin gerçekten orada olmadıklarına inanmak zordur.

Bu olgunun güzel bir örneğini Makio Kashino’nun geçtiğimiz yıl yayımlanan çalışması göstermektedir. Kashino önce “Do you understand what I’m trying to say?” cümlesini kaydetmiş daha sonra da cümlenin içinden belirli kısımları kesip yerine sessiz parçalar koymuş. Bu durum cümleyi sanal olarak anlamsız hale getirmiştir. Fakat bu boşlukları sessiz parçalar yerine yüksek bir parazit sesi ile doldurduğunda cümlelerin mucizevi bir şekilde anlaşılır hale geldiğini keşfetmiş. (Acoustic Science and Technology, vol 27)

Kashino, duyduğumuz seslerin gerçek seslerin birebir kopyası olmadığını belirtiyor ve beynin boşlukları gelen bilgiye göre doldurduğunu söylüyor. Kashino’nun ses dosyalarını bu adresten dinleyebilirsiniz.

C++ ile Sivrisinek Kovucu Program Mantığı

lazaronnie | 28 March 2009 12:23

Bilim adamları sivrisineklerin ses sinyallerine oldukça duyarlı olduğunu belirlemişler. Hatta öyle ki, sivrisineklerin dişisi ile erkeğinin vızıltısı bile aynı tonda olmamalarına rağmen erkek sivrisinekler dişisini, yaydığı titreşim tonunu algılayarak fark edebiliyormuş. Bu kadarlık bir biyoloji bilgisinden sonra şimdi de işin teknik kısmına dönelim.

Madem ki bu hayvanlar seslere oldukça duyarlılar, demek ki onları anladıkları seslerle rahatsız etmemiz mümkün.

Bildiğiniz gibi masaüstü bilgisayarlarda tweeter ismi verilen ve genellikle tiz sesleri ön plana çıkarması için kullanılan minik hoparlörler bulunmaktadır. PC kasalarında bulunma sebebi ise, programların veya işletim sistemlerimizin görsel uyarılar yanında işitsel uyarı ve mesajlar üretebilmesini sağlamaktır. Hoparlör Bios tarafından beslenir ve kontrol edilir. Hal böyle olunca programlar yazmak sureti ile bu hoparlöre bizde dilediğimiz elektriksel sinyali göndererek rahatça kullanabiliyoruz. İşte c++ için bir örnek kod;

uzaylıların dilini anlayabilmek için geliştirilen program

xerre | 29 January 2009 09:53

şimdiye kadar uzaya birçok sinyal (hatta şarkı bile) gönderildi. peki uzaydan gelen sinyaller?
işte bu noktada, “günün birinde herhangi bir uzaylıyla karşılaşıldığında onu anlayamamak iletişimi imkansız kılabilir” korkusu ile ingiliz bir bilim adamı uzaylıların kullandığı dili anlayabilmek için bir program geliştirmiş.

Alien life form
Alien life form

uzaydan gelen mesajları tanımaya yardım edebilen ve hatta çevirebilen bu bilgisayar programı Leeds Metropolitian üniversitesi‘nden dr. John Elliott tarafından geliştirilmiş.

Sinyal vermeden araç dönüşlerine son!

makifcelik | 25 August 2008 11:59

AVE - Titreşimli Uyarıcı
AVE – Titreşimli Uyarıcı

Vibracoustic tarafından geliştirilen sürücü yardımcısı Active Vibration Exciter – Aktif titreşim uyarıcı sistemi sayesinde artık sinyalsiz araç kullanma sona eriyor. Tekerleğe monte edilen sistem sayesinde, sürücü sinyal vermeden şerit değiştirmeye çalıştığında titreşim oluşturuluyor ve sürücü uyarılıyor. Ayna kısımlarına kurulan bir kamera, bir ECU (elektronik denetim birimi), bir sinyal gönderici ve tekerlek üzerindeki AVE‘den oluşan sistemin yeni nesil bir çok araçta kullanılacağı tahmin ediliyor.