bildirgec.org

sinir sistemi hakkında tüm yazılar

Beynimde biri mi var?

menguzar | 29 November 2012 00:36

Ampulex Compressa, hamam böceğinin içinden çıkarken.
Ampulex Compressa, hamam böceğinin içinden çıkarken.

Dünyada hemen her ortam için farklılaşmış milyarlarca çeşit canlı var. Farklı asitlik seviyelerinde, farklı ısılarda, farklı minerallerin/gazların varlığında hayatta kalmak üzere evrimleşmiş türlü çeşit bakterinin arasında, elbette ki canlıların vücudunda yaşamak üzere evrimleşmiş, kimi zaman (mide ve bağırsaklarımızda olduğu gibi) vücudunda yaşadığı canlıya faydası dokunan, kimi zaman vücuduna girdiği canlıyı hasta eden, kimi zaman öldüren, kimi zamansa ölmekten beter eden yaratıklar, “parazitler” var.

Şimdiki konumuz, farklı canlıların vücutlarına yerleşip orada yaşayan, ve bu yaşam süresince aklınızın ucundan bile geçmeyecek işler yapan parazitler. Beyinlerine/sinir sistemlerine yerleştikleri canlıların üzerinde ufak davranış değişikliklerinden, “Tam zihin kontrolü” olarak yorumlayabileceğimiz durumlara çok geniş bir yelpazede değişen etkilere sahip olan envai çeşit parazite şöyle bir göz atacağız.

“göbekten”

massay | 14 December 2009 11:00

Jan Van Eyck-
Jan Van Eyck- “EVA”

15. yüzyılda yaşayan efsane ressam Eyck, Adem ile Havva tablosunda, epey kavisli kadın göbeğini, cazibenin temel öğesi olarak betimler.

Cazibeden ziyade,
İNSAN VÜCUDUNUN “İKİ BEYNE” SAHİP OLDUĞU GERÇEĞİ ÇOK AZ KİŞİ TARAFINDAN BİLİNİR.

Daha doğru ifade ile, insan vücudu bünyesinde “İKİ SİNİR SİSTEMİ” barındırır.
BİRİNCİSİ, merkez üssü beyin olan sinir sistemi.
İKİNCİSİ, dış etkenlere aynı şekilde cevap veren, tek farkı merkez üssü “bağırsaklar” olan sinir sistemi.

Bu sinir sistemi nedeniyle mide, günlük yaşantıdaki tercihlerde ve duygusal yaşantıda aslında “karar alma organı” görünümündedir.
“Midenin ekşimesi”, “Öfkeden midenin yanması” gibi günlük konuşma diline yerleşen deyimler ise, karın boşluğunun dış dünyaya gösterdiği tepkilerin bir yansımasıdır.

“Göbekteki beynin” dışarıyla mesaj alışverişinde bulunduğu, deneyimleri hafızasına kaydeder ve “duygusal” bir organdır. Bu bölgenin, sindirim sistemi ile bağırsakların çalışmasını kontrol etmesinin yanı sıra, psikolojik sıkıntıları kolit, ülser, ishal ve gaz gibi tepkilerle dışa vurulur.

Karın, evrimini en hızlı tamamlayan vücut bölgelerinden biridir.
Birincil amacı beslenmek ve sindirmek olan yeryüzünün ilk canlılarının sinir sistemleri karın bölgesindedir.
Fiziksel fonksiyonlarını yerine getirebilmek için beyin merkezli bir sinir sistemine gereksinim duyan canlılar ise çok daha sonra ortaya çıkar.

ekolojik ışıkla insan algısını anlamak

hoodly | 08 December 2008 09:27

londra üniversitesi‘nde sinir sistemi üzerine çalışan bilim adamları insan algılarının nasıl çalıştığı hakkındaki soru işaretlerini ortadan kaldırmak için Londra’daki bir caddeye tamamen güneş enerjisi ile çalışan ve yapımında geri dönüştürülmüş plastik ve reçine kullanılmış “the beacon” adında bir proje başlatmışlar.

7. duyu

asymptot | 02 October 2006 15:27

beynimiz dokunma duyusundan, kaslardan, eklemlerden ve bedenin genelinden çok fazla miktarda datayı alır ve işler. data çok fazla olduğu için aşırı yüklenmeye engel olmak için bazı sinyaller beynin daha alt bölgelerinde bilinçsizce işlenir. gelen sinyaller beklenmedik ya da yeni değillerse bilinç düzeyine çıkmazlar. örneğin soğuk susa yüzerken soğukluğa alıştıktan soğuğu hissetmemiz böylesi bi durum.

her hareket beyinde başlar ve kaslar, eklemler hareket ettikten sonra beyine geribildirim sinyalleri gelir, hareket doğru yapıldı mı bir sorun var mı, bu enformasyonu taşır sinyaller. bu sinyallerin varlığı bir hareketi yapmayı öğrenirken görürülür en kolay. hareket kontrolü de böyle sağlanır.

beyin için beslenme

asymptot | 15 August 2006 11:12

hipokrat’ın çok bilinen sözü “kalbe yararlı olan yiyecekler genelde beyin için de yararlıdır” der.
burada “berry”lerin yeşilliklerin beyne yararlarından sözediyor genelde. burada ise alkolun beyine yarar ve zararını tartışan bir yazı var.
klask çin tıbbına göre ise hayvanların iç organları bizim iç organlarımız için yararlıdır. beyin için beyin, karaciğer için karaciğer yiyebiliriz.

alzheimer hastalığına neden olan bir protein keşfedildi

neoturk | 21 July 2006 14:31

the Case Western Reserve University School of Medicine’de sinir sistemiyle ilgili araştırma yapan bilim adamları alzheimer hastalığında hangi proteinin beyin sinir hücrelerinde düzensiz serbest radikaller ürettirip sinir hücrelerinin ölümüne yol açtığını buldular. Vav adlı bu protein sinir hücrelerinin arasında bulunan ve onların beslenmesi ve bazı kısa mesaj sistemlerinin etkin çalışmasını sağlayan mikroglialarda sinyal başlaşlatıcı rolününde olduğu keşfedildi.
ayrıntılar için