bildirgec.org

sınıflandırma hakkında tüm yazılar

Virüslerin Evrimi ve Evrimsel Sınıflandırılması

majesty s infinity | 05 January 2010 12:49

virüs materyali
virüs materyali

Virüslerin evrimsel kökeni ayrı ve büyüleyici bir sorundur. Virüsler etrafındaki tartışmalar daha çok şu iki görüş üzerinden yapılmaktadır;

1) İstisnalar dışında virüslerin tüm ana sınıfları baz alındığında ökaryotik virüsler prokaryotik virüslere göre daha fazla çeşitlilik gösterir.

2) Bununla birlikte ökaryotik virüsler bakteriyofajlarla ve çıkarcı genetik materyallere sahip prokaryotik virüslerle önemli sayıda gen paylaşırlar.

Prokaryotik ve Ökaryotik virütik materyaller arasındaki ilişki her zaman komplekstir. Bu doğrultuda açıklama yapacak olursak, spesifik ökaryotik ve prokaryotik gruplar arasındaki direkt bağlantılar genellikle izlenebilir değildir. Bir saniyeliğine gelişmekte olan ökaryotik hücreleri daha sonra da ilkel gen havuzunu karşılaştırmaya tabi tutalım. Virüs potasıyla söz konusu ökaryotik hücre yapıları ve prokaryotik hücre yapıları arasında yapılacak geniş karşılaştırmalar aralarındaki mutualist ilişkiye dayalı anahtar-kilit ilişkisini ve virüslerin bu hücrelerle beraber evrimleşme sürecine dahil olduklarını gösterecektir.

Peki Ya Bu Kablo Hangisinindi?

zabun | 26 May 2009 23:16

Evde veya işyerinde kablolama yaparken dötz kablo kimlikleme ürünlerinden kullanıldığında, hangi kablonun hangi cihaza ait olduğunu bulmak için bulmaca çözmeye gerek kalmıyor. Birçok elektronik aletin bağlandığı ev ve ofis prizleri, bu ürünlerle kolaylıkla ayırdedilebilir hale getirilebilir. Kimlikleme; 6 farklı renkte üretilmiş kablo üzerine takılıp-çıkarılabilen şeffaf plastik kutu içine, ilgili cihazı tasvir eden resimcikler yerleştirilerek yapılıyor. Hazır şekilde satılan resimcikler yeterli olmuyorsa, kullanıcının kendi çizdikleri de kutucuklara yerleştirilebiliyor. 1’den 12’ye kadar hazırlanmış numaralar ve A1, A2’den F1, F2’ye kadar hazırlanmış harfler, yine aynı şekilde 6 farklı renkli kutucukla birlikte kullanıldığında, ortaya çıkan kombinasyonlarla istenilen sayıdaki kablo kimliklenebilm kte. Kutucukların tekrar tekrar kullanılabilir, bağlama şeritli olanları da bulunuyor. Bu şeritler sayesinde birden çok kabloyu gruplamak mümkün olabilmekte. Diğer bir dötz ürünü ise, kabloları gövdesi içerisine sarıp kablo karmaşasına son veriyor.

[noquedanblogs]

RFID li kitap rafı

neoturk | 10 December 2007 23:05

kitap rafı
kitap rafı

rfidteknolojisi hayatımıza daha fazla girip onu kolaylaştıracağa benziyor. İki hollandalı gencin geliştirdiği kitap rafı, kitaplara yerleştirilen rfid devrelerle kitabın raf üzerindeki konumu belirleniyor. Böylece daha kolay sınıflandırma ve yönetim sağlanıyor. Basit birşey gibi görülebilir ama binlerce ürünü idare eden bir kurumda 1 saniye kazanmak bile size çok fazla verim sağlayabilir. Videosu şurdan seyredilebilir. ek kaynak.