bildirgec.org

selçuklular hakkında tüm yazılar

Tarihin en gür sesi: MEHTER MARŞLARI

sinjob | 06 April 2010 15:54

Dünya’da kurulmuş en eski askeri bando takımı olarak kabul edilen ”Mehter ”,köken olarak Orta Asya Türk Devletleri’ne kadar uzanır.Kimi kaynaklar bu iddiayı en eski Türk yazıtları olan Orhun Kitabeleri’ne dayandırır.Kaynaklarda eski Türk kavimlerinin savaşta askerlere cesaret aşılayacak ritimlerle savaştıkları belirtilmiştir.Mehteran,savaş bandosu olmasının yanında resmi merasimlerde de kullanılmıştır.Marşların bugün bile yürekleri kabarttığı ve insanı çoşturduğu aşikardır.

Mehter kelimesi Farsça olan ”Mihter” sözcüğünden gelir.Mihter,en büyük ve en ulu anlamındadır.Sözcük Arapça türetilerek Türkçe’ye girmiştir ve Mehter’in çoğul hali Mehterân‘dır.

Çini Kusması

pilli pati | 14 July 2008 13:09


Tarihimizde Karahanlılar’a kadar dayanan Türk çini sanatı böylelikle yaklaşık 1000 yılı aşkın bir süre Türk mimari eserlerinde yüz görümlüğüne çıkmıştır. İlk gelişmiş örneklerini Konya’da 13.ncü yy’da inşaa edilen Kılıçarslan Sarayı (depremde yıkılıp tekrar inşaa edildikten sonra anıldığı adıyla Alaeddin Keykubat Köşkü) sergilemiş; daha sonraları Osmanlı çiniciliğine devredilen miras Selçuklu mozaik çini işlemeciliği ve renkli sır tekniğinin birleşmesi sonucu oluşmuş ve beşiğini İznik olarak kabul ettirmiştir. Selçuklular’ın yıkılışından sonra Germiyanoğulları Beyliği‘nin Kütahya‘da bıraktığı çini mirası da ayrıca hatırlatılması gereken bir konudur.

Osmanlı’nın nadide eserlerinden Bursa Yeşil Camii’nde çinilerin yıllara meydan okumaya çalışan örneklerini görmek mümkündür. Her ne kadar Osmanlı devraldığı tekniklere çok renkli sır tekniği ve sır altı tekniğini de eklese, çini, mimari eserlerde özellikle dış cephe kullanımında doğa şartlarına direncini ne yazık ki; kanıtlamakta zorlanan bir sanat eseri – göz nurudur.