bildirgec.org

scientific american hakkında tüm yazılar

Google Bilim Fuarı 2011’e Başvurular Başladı

Ulucan | 27 January 2011 10:00

Resmi sayfasından da duyurduğu üzere google 2011 bilim fuarına başvuruları kabul etmeye başladı.
Fuar dünyanın her tarafındaki 13 ila 18 yaş arası çocuklara açık. tek şart bir google hesabının olması.
4 mayısa kadar başvuru yapılabilecek olan fuarın ödülleri;

büyük ödül:
1-kazanan(lar) ve refakatçileri national geographic expeditions‘la birlikte 10 günlük bir Galapagos adaları seyahatine çıkacak.

2-google bursu: google ödül olarak 50 bin dolar burs verecek. ödülü bir takımın kazanması halinde para eşit şekilde bölünecek.

İnsansız bir dünya nasıl gözükür?

heykell | 03 July 2007 15:28

Dünyada yaşayan son kişi olduğunuzu ya da ıssız bir adada tek başınıza kaldığınızı düşünmek genel fantezilerden biridir .Peki ya dünyada hiç kimse kalmazsa ? Bir gün aniden tüm insanların ortadan kaybolduğunu ve insansız bir dünyayı hayal edin. Daha mı güzel olurdu?
Scientific American dergisinin son sayılarından birinde bu konu hakkında bir makale yayınlandı.Eğer dünyadaki herkes yok olursa Manhattan’ın nasıl bir görünüm alacağı bir video ile anlatılmış ve bir kaç gösterim sunulmuş.Öncelikle yeraltı ve kanalizasyon sularının insanlar tarafından kontol edilmesi imkansızlaşacağından suların yeryüzüne çıkacağı ve yolları harap edeceği önesürülmüş.Sadece yollar değil tabi ki binalar ,parklar ,şehirler…Ardından vahşi doğanın gökdelenlerin hakimi olacağı ve Amerika’nın küresel ısınma ile Afrika’ya döneceği tahmin ediliyor.Aslında insan etkisi olmaksızın dünyanın daha güzel bir yer olduğu ,insan elinin değdiği her yerin doğallığını kaybettiği ve çirkinleştiği öne sürülüyor ama elinizi değdirdiğiniz yerden çekerseniz de işte böyle bir tablo ortaya çıkacak galiba.

St. Patrick Kathedrallinin insansız görünümü
St. Patrick Kathedrallinin insansız görünümü

borla çalışan araba ve türkiye

aftermath | 08 June 2002 10:56

bor ile çalışan araba üretilmiş. hatta bazı firmalar seri üretime bile geçmişler. ancak bu haber türkiye’den saklanıyor diyorlar. nedeni ise dünyadaki bor rezervinin %70’nin türkiye’de bulunması, diyor scientific american. türkçeleştirip özetlemişler,

Borla çalışan araba üretildi; Türkiye kıskaçta

Arabayı bor madeniyle çalıştıracak patentli 600 proje olduğu ortaya çıktı. Daimler-Chrysler, seri üretime bile geçti. Ancak bu gelişmeler Türkiye`ye yansıtılmıyor.

Çünkü Türkiye, dünya rezervinin yüzde 70`ine sahip ve uluslararası tröstler Türkiye uyanmadan bu kaynağı ele geçirmeyi planlıyor.

Dünya rezerv yekûnunun yaklaşık yüzde 70`inin Türkiye`de olduğu bor madeniyle çalışan araba üretildiği ortaya çıktı. Bu alanda patenti alınmış yaklaşık 600 tane proje bulunuyor. Amerikan Millenium Cell (MC) ve stratejik ortağı Daimler-Chrysler (DC), seri üretime bile geçti. Ancak uluslararası tröstler, bu gelişmeleri ülkemizdeki `bor` zenginliğine egemen olmak için Türkiye`den kaçırıyor. Aksiyon dergisinde yayımlanan habere göre, konuyla ilgili gelişmelerden biri Scientific American dergisinin Mayıs 2002 sayısında yayımlandı. `Düşünülebilecek en temiz yakıt` başlığıyla verilen haberde, kimyager Steven Amendola`nın Ford Explorer model otomobili bor bileşiklerinden elde edilen yakıtla çalıştırdığı anlatılıyordu. ABD`li kimyager Amendola`ya göre, sodyum bor hidritle çalışan otomobilin hem menzili iki katına çıkıyor, hem patlama ihtimali olmadığı için tam güvenli oluyor, hem çevre kirliliği olmuyor, hem de yakıt kullanıldıktan sonra tekrar değerlendirilebiliyor. Benzinle çalışan otomobillerde yakıtı depolama sorunu olduğu için menzili düşüyor. Borla çalışanlardaysa bu sorun ortadan kalkıyor. Araç, sodyum bor hidrit maddesi ile suyun oluşturduğu hidrojenin yakıt pillerine ulaşması ve açığa çıkan enerjinin mekanik enerjiye dönüşmesiyle yürüyor. Bor konusu özellikle son yıllarda Türkiye gündeminden hiç inmedi. Bilgisayardan silaha, nükleer teknolojiden akaryakıta kadar birçok alanda kullanılan bor, ister istemez birçok çevrenin ilgi odağı. Tartışmalar, bazı kişi ve güçlerin özelleştirme furyasını da arkalarına alarak, bu cazip ve stratejik madeni `iç etmek` istediğinden, uluslararası tröstlerin Türkiye`yi bor konusunda baskı altına aldığına, boru devletin yeterli kârlılık ve verimlilikte kullanamadığına kadar uzanıyor. Devlet Denetim Elemanları Derneği (DENETDE) Başkanı Atılay Ergüven de bor gibi hayati önemi olan konulardaki gelişmelerin Türkiye`ye geç yansımasını, `Batılılar Türkiye`ye bor teknolojisinin gelmesini önledikleri gibi, o konudaki gelişmeleri de duyup, borun önemini kavramamızı istemiyorlar.` sözleriyle iz