bildirgec.org

sağlıklı beslenme hakkında tüm yazılar

Danino’dan Annelere Sevgilerle

bluelake | 25 May 2011 15:12

Danino, çocuklarının sağlıklı beslenmesine ve gelişmesine dikkat eden annelere özel bir Facebook sayfası hazırladı.

‘Doktorlar Anlatıyor’ bölümünden, annelerin merak ettiği sorulara yanıt bulabileceği, uzman doktorların yer aldığı videolara; ‘Makaleler’ bölümünden çocukların beslenmesi, sağlığı ve gelişimiyle ilgili faydalı bilgilerin bulunduğu çeşitli makalelere ulaşılıyor. ‘Etkinlik Rehberi’ kısmındaysa annelerin çocuklarıyla birlikte keyifli vakit geçirmesini sağlayacak kitap, DVD, tiyatro ve film seçenekleri bulunuyor. Sayfada bir de çocukların 18 yaşına geldiğinde kaç santimetre olabileceğine ilişkin tahmini değerler veren eğlenceli bir hesaplama aracı yer alıyor. Ayrıca anneler, ‘Ödüllü Sorular’ sayesinde de çeşitli hediyeleri kazanma şansı elde ediyor.

Dr. Öz Show

Chat Noir 1 | 01 December 2009 11:42

Ünlü kalp ve damar cerrahisi uzmanı doktor Mehmet Öz’ün programını artık star ekranlarından takip etmek mümkün. Amerika’da yaşayan ve böylesine başarılara imza atan bir doktorun Türk olması gerçekten gurur verici. Daha önce yazdığı kitaplarla insanları kendi sağlıkları konusunda bilinçlendiren Dr Öz, televizyon programıyla da aynı ilgiyi yakalamaya ve topluma faydalı olmaya devam ediyor.programında çeşitli sorulara yanıt verdiği bir bölüm var.Ayrıca bir koltuk numarası söyleyerek seçtiği günün asistanıyla çeşitli sağlık sorunları hakkında uygulamalı örnekler veriyor. Böylesine bilgi vermeye bilinçlendirmeye yönelik bir programın sıkıcı olmaması da çok hoş. Adı eğlence programı olan ama düzeyli bir eğlendirme anlayışından yoksun programlardan sıkılmıştım doğrusu. Obezite Amerikan halkının yaşadığı önemli sağlık sorunlarından biri olduğu için programın bir bölümünde mutlaka aşırı şişmanlık ve sağlıklı yiyecekler konusuna değiniliyor.Programı izleyerek bilmediğimiz bir çok şeyi öğrenmemiz yada yeterince önemsemediğimiz konulara artık dikkat etmeye başlamamız mümkün.Kendisine facebook’tan yada sitesinden soru yöneltmek mümkün.Üstelik bir çok kişiye ücretsiz sağlık hizmeti sunarak destek de oluyor.Dr öz’ü bu faydalı programından dolayı tebrik ediyor ve başarılarının devamını diliyorum.Sizlere de programı izlemenizi öneriyorum. Böylece daha sağlıklı olmak ve genç kalmak için neler yapmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz yada soru bölümündeki sorulardan biri belki de sizin bir sorununuzun cevabını içeriyordur.Programın Türkçe versiyonunu izleyebilmek gerçekten önemli bir avantaj bence.

Sağlıklı yaşam ve detox.

vatanda | 01 August 2008 18:15

Detox; Son yıllarda özellikle doğal yaşam ve vücuttaki oksidanlardan kurtulmak için hanımlar tarafından sıkça kullanılan bir yöntem ama ne kadar etkili yada etkilimi?

Detox a olan ilgiden dolayı A.B.D de bulunan bir araştırma ekibi bu konuda bir çalışma ve test yapmak için kolları sıvadılar ve öncelikle 2 grup benzer özellikleri olan bayanları toplayarak işe başladılar. 20 kişiden oluşan bu topluluktaki bayanlar 10 ar kişilik 2 gruba ayrılarak. 1. gruba 1 hafta boyunca özel bir detox diyeti 2. gruba ise normal beslenmelerine devam etmeleri belirtilmiş. gruplar deneye başlamadan önce vücuttaki oksidan düzeyleri ölçülerek 1 hafta sonra kullanılmak üzere bir kenara koydular. 1. grup detox diyetini çok zorlanarak ta olsa 1 haftada tamamlıyor. 2. grup ise makarna çikolata v.b şeylerle çok rahat bir hafta geçirerek deneyin sonuçlarını öğrenmek için teste tabi tutuluyorlar. Testler sonucunda 1. ve 2. grup arasında hiç bir oksidan farkı bulunamıyor. Dahası 1. gruptakileri sadece detox yaparak vücut kaslarını yaktıkları ve vücudun zayıf düştüğü tespit ediliyor. Neden böyle bir sonuç çıktığını araştıran uzmanlar. İnsanların zamanla birlikte farklı yeme alışkanlıklarına ve bu alışkanlıklarla ortaya çıkan oksidanlarla da başa çıkmayı öğrenmiş olduğunu ve ekstra detox v.b diyetlerle sadece vücuda zarar verdiğimiz ortaya çıkmıştır. Kısaca sözün özü detox tamamen safsata.

Domates ve Üzüm Mucizesi

vatanda | 01 August 2008 08:54

Domates ve üzüm. Bu iki meyve şayet doğal olarak yetiştirilir ve tüketilirse çok faydalılar. Son olarak dünya çapında yaptığı deneylerle tanınan bir araştırma şirketi. Önce domates sonrada üzüm üzerinde deneyler yapmış ve bu deneylerini insanlar üzerinde denemek için gruplar oluşturmuşlar. Öncelikle domates için 2 grup oluşturuldu. Bu grupların ortak özellikleri vücutları güneş ışığına hassas olanlardan seçildi. Gruplardan 1.sine günde 1 adet domates yemeleri söylenmiş 2. gruba ise normal yeme alışkanlıklarına devam etmeleri söylenmiş. Aradan geçen 4 hafta sonunda günde 1 tane doğal domates yiyen gruba ve yemeyen gruba yapılan testlerde domates yiyen grubun derilerinde güneş enerjisine karşı dayanıklılık sağlayan pigmentlerin oldukça arttığı ve derinin koruma özelliğinin arttığı gözlemlenmiş. Diğer grup üyelerinde ise hiç bir gelişme gözlemlenmemiş. Özellikle güneşin yakıcı özelliklerini hissettiğimiz şu günlerde günde 1 domates yiyerek cildimizi ve sağlığımızı korumaya destek olabiliriz.

açlık sınırından el sallayan banka

kahkar | 14 April 2008 16:16

Tek kişinin açlık sınırını düşündüğümüz zaman hemen sayısal veriler bizi bulur ve 940 YTL gibi bir miktar gözümüzün önüne gelir. Bu miktarın hemen her yıl katlanarak arttığını da ayrıca belirtmeye gerek yok, birçok kişi bunun farkındadır. Bu kadarlık bir parayla aklımıza gelen bütün harcamalardan sadece, sağlıklı beslenme kısmını alalım ve düşünmeye başlayalım. Bu sınırda beslenme gibi önemli bir ihtiyacı karşılayabilmek için neler yapılabilir? Üstelik, küresel ısınma yüzünden yavaş yavaş başlayan kuraklık yaşanırken. İşte tam da bu noktada, aklımıza gıda bankaları -ufak bir çözüm olsa bile- gelebilir ve böylece bu yazının konusu belirlenmiş olur.

kaynak: flickr.com/photos/uncultured
kaynak: flickr.com/photos/uncultured

1) Gıda Bankacılığı fikri malesef benim değil, John van Hengel’in. Kendisi 1967 ‘de pek küçük olan bu organizasyonu Arizona’da kurmayı akıl etmiştir. Hengel, ancak yaşlı teyzelerde olabilen bir meraka sahip bir insandı. Bu merakını bakkallardaki stoklar üzerinde kullanmayı düşündü. Stoklardaki ürünler arasında yırtık pakete sahip olanlar ve son kullanma tarihi geçenler, doğrusu onu cezp ediyordu. 1965 yılında gönüllü olarak katıldığı St. Vincent de Paul derneği için gereken gıdayı bu yolla karşılamayı düşündü ve sanırım bunu başardı. St. Mary’s bankası faaliyete geçti. (Bu arada 39 yıl sonra Türkiye’de ilki Diyarbakır’da açıldı.)

Aç Kalmanın Zararları

ikonoklast | 22 September 2007 00:41

anoreksiya
anoreksiya

Geçen gün metroda iki kadın konuşuyorlardı. Biri “Amaan, ben artık öğle yemeği yemiyorum. İyi oluyor, hem uğraşmıyorum, hem de belki zayıflarım böyle.” dedi. En temel yaşamsal ihtiyaçlarımızdan olan yemek yemeyi bile külfet kabul edip, hazırlamaya/yemeye üşenen bu insanların benzerlerine çok rastlanır oldu. “Her gün düzenli olarak 5 öğün yemeniz lazım,” diye ter ter tepinen diyetisyenlere inat, kimileri öğle yemeğini de hayatından çıkarmış. Çoğu kişi sabah kahvaltı bile etmeden evden fırlıyor. Arada ıvır zıvır bir şeyler atıştırıp günü geçirdikten sonra akşam eve gidince, açlıktan gözü dönen bünyenin etkisiyle, normal bir insandan çok, ortalama bir öküz kadar yemek yiyerek kendilerine ettikleri kötülüğü taçlandırıyorlar. Sonra da, “Ben niye şişmanım. Yemiyorum ki?” şeklinde ağlıyorlar.

Vejetaryenlik

indi | 02 September 2006 13:27

Vejetaryenlerin zengin bir yemek menüsü olmadığıni kim söylemiş? Özellikle bizim zeytinyağlı yemek kültürümüzde kendimi pek yabancı hissetmiyorum. Zeytinyağlı pırasa, dolma hatta zeytinyağlı kabak ve patlıcan. Peki vejetaryenler neden yadırganıyor? Garip ya da özenti yakıştırmalarının ardında insanların içten içe yapmak istedikleri ama ya reddedilme endişesi ya da yanlış bilgilenme nedeniyle bir çekingenlik mi yatıyor acaba? Neyse bu sorunun cevabı belki o kadar da önemli değil. Sanırım önemli olan vejateryenliği biraz araştırmak…

Kimseyi vejetaryenliğin tarihini yazarak sıkmak istemem ama birçok vejetaryen ünlü ismi verebilirim, ilk aklıma gelenleri gelişigüzel yazıyorum: Pitagoras, Einstein, Bertrand Russel, Edison, Gandi, Madonna, Navratilova (eski ünlü bayan tenisçi), vs. Özellikle son örnek vejetaryenlerin dengeli ve bilinçli bir beslenme uyguladıklarında fiziksel olarak da güçlerinden yitirmeyeceklerinin kanıtı değil mi?