bildirgec.org

rorschach hakkında tüm yazılar

mürekkep testinde kullanılan 10 kart

xerre | 01 October 2009 10:10

Rorschach testi, yani bilinen adıyla mürekkep testi, psikiyatrik dünya tarafından, bir kişinin zihinsel durumu hakkında bir karar vermeye yardımcı olması için kullanılır. mürekkep testleri oldukça yaygın olmasına karşın bir o kadar da tartışmaya açıktır.

mürekkep testi, ilk olarak 1920’li yıllarda hermann rorschach ( *) tarafından geliştirildiği için rorschach adıyla da anılan bir karakter analiz testidir. rorschach, yüzlerce kart arasından bu testi oluşturacak 10 kart belirlemiştir. temel olarak; simetrik mürekkep lekerinden oluşan 10 kart bulunmakta ve bu lekeler kişiye gösterilerek bu lekelerin kendilerinde ne gibi çağrışımlar yaptıkları “ne gördükleri” sorulur. buna göre kişinin düşünme süreçlerinin niteliği anlaşılmaya çalışılır ve gelen cevaplara göre de bir sonuca varılır.
bu bildiride rorschach mürekkep testinde kullanılan (5 siyah-beyaz ve 5 renkli) 10 mürekkep lekesine yer vereceğiz.

kart i

kart ii

Watchmen “The Comedian”

serversistemci | 26 October 2008 07:50

Watchman
Watchman

Watchmen 1986-87 yıllarında soğuk savaştan fazlasıyla etkilenmiş 12 sayılık bir çizgi romandır. Film bu çizgi diziden esinlenerek çekilmiştir.

Amerika’da 03.06.09 tarihinde gösterime girecek olan filmin yönetmeni Zack Snyder. Başrolde ise Jeffrey Dean Morgan “The Comedian” rolünde. Güçlü oyuncu kadrosu, fantastik senaryosu ve özellikle müzikleriyle ilginizi çekecek bir yapıt.

Watchman
Watchman

Mürekkep lekesi testi (Rorschach)

asiti kacmis kola | 30 October 2006 15:41

Hermann Rorschach daha önce denenmemiş bir psikolojik test uyguladı 1910’lu yıllarda. testin isim babası oldu ve test Rorschach testi olarak anıldı. bu testin yapılış şekli; katlanmış kağıt arasında kalan mürekkep lekelerinin yorumlanması. kendisine bu test uygulanan kişinin yorumlarına göre kişinin psikolojik sağlığı analiz ediliyor. mürekkep lekelerinin herhangi bir şekli yok, yani kalıp cevaplar vermek gerekmiyor bu teste. kişi kendi içsel dinamiklerine göre mürekkep desenlerini inceliyor ve cevaplıyor. eğer kişi “burada bir katil var, minik bir kızı kovalıyor” şeklinde olumsuzluk içeren yorumlar yaparsa o kişinin şiddete yatkınlığı, “bu resimde mutlu bir aile var, çocuklar salıncakta sallanıyorlar” şeklinde olumlu içerikliyse o kişinin sorunsuz olduğu sonucuna ulaşılıyor. tabi ki her psikolojik testte olduğu gibi bu testte %100 gerçeklik içermiyor. bu test psikolojik testler arasında en az güvenilir olan testlerden biri ama yine de uygulanış bakımından en ilginç testlerden biri olma özelliğini koruyor.