bildirgec.org

rıfat ılgaz hakkında tüm yazılar

Markopaşa

icetea | 07 July 2010 11:34

Bahsedeceğim dergi Türk basın tarihinin en eski ve en yüksek trajlı dergilerinden biridir. 1946 yılında Aziz Nesin, Sabahattin Ali, Rıfat Ilgaz ve Mustafa Mim Uykusuz tarafından hazırlanıp her hafta cuma günü çıkarılmıştır. Dönemin baskıcı politikasından ve Markopaşa’nın yazar kadrosunun mizahi ve eleştirel dilinden dolayı ancak 22 sayı çıkarılabilmiştir. Ardından Aziz Nesin ve Sabahattin Ali, Merhumpaşa, Malumpaşa, Yedi-Sekiz Hasan Paşa,Hür Marko Paşa, Bizim Paşa, Ali Baba ve Kırk Haremiler gibi isimlerle yayını tekrar devam ettirmeye çalışmış ancak tutuklama, alıkoyma, işkence vb. nedenlerden dolayı bunu gerçekleştirememişlerdir.

Dergi uzun süre “Toplatılmadığı zamanlar çıkar” veya “Yazarları hapishanede olmadığı zamanlar çıkar.” gibi ibarelerle çıkmıştır. Derginin logosunda ise, dert dinleyen bir adam resmi vardır, ancak, o zamanın her şeyde bit yeniği arayan kesimi bu resmi sovyet selamına benzetmiş ve dergiye -yazarlara- kominist yaftası vurmuştur. Bu olayın ardından Sabahattin Ali’nin yazdığı yazıda, özellikle bu selamın ‘sovyet selamı’ olduğunu söyleyen kişiye (Falih Rıfkı Atay) ithafen yazdıkları gayet ilgi çekicidir: Ukalanın biri Meclis’te, Hz. Muhammedin’in kızları Hendek savaşında şehit düştüler, demiş.
Meclis’te bulunun zarif bir zat da ” Kızları değil, oğullarıdır, Muhammed’in değil, Ali’nin oğullarıdır. Hendek savaşı değil, Kerbela’dır. Hangi birini düzelteyim,” demiş. İşte bu hatalar gibi, Ulus gazetesi de adeti üzerine büyük bir gaf yapmıştır. Hangi birini düzelteyim. Markopaşa sovyet değildir, selam ayakla değil, elle verilir. Sovyet selamı öyle değildir. Resimde Markopaşa selam vermiyor, elini kulağına götürmüş, dert dinliyor. Ve işin en mükemmeli de bu resim tek çizgi ilave edilmeden Ulus’un arşivinden alınmıştır.
Ey Ulus ve ey Falih Rıfkı!
Neren doğru ki, kalemin doğru olsun.

HABABAM SINIFI RIFAT ILGAZ

nrhnmrl | 20 January 2009 10:24

hababam sınıfı
hababam sınıfı

Rıfat Ilgaz ismini eminim çoğu kez duymuşsunuzdur.İzlemekten bıkmadığımız ve ne zaman görsek olduğu yerden izlemeye devam ettiğimiz izlerken de hem eğlendiğimiz hemde hüzünlendiğimiz Hababam Sınıfı’nın yazarı.Rıfat Ilgaz Kastamonu Cide doğumlu.Şair ,yazar ,öğretmen Rıfat Ilgaz.1944 de çıkan SINIF adlı şiir kitabı sıkıyönetim kararı ile toplatılmış.Kapatılmış olan pek çok dergi ve gazetede yazılar yazmış.Gerçek gazetesi,Markopaşa,Dolmuş dergisi bunlardan bazıları…
İsminin yasaklı olması nedeniyle DOLMUŞ adlı dergide HABABAM SINIFI’nı takma adla dizi olarak yayınlamış.
1961 anayasası yürürlüğe girdikten sonra ancak kendi adıyla pek çok gazete ve dergide şiirlerini ve yazılarını yayınlamış
Kırk Yıl Önce Kırk Yıl Sonra adlı kitabında 1980 döneminde göz altına alınışını ve yaşadığı olayları anlatıyor.Daha ayrıntılı otobiyografiiçin.
Şair de dedik ya işte kendi yazdığı o güzel şiirleri kendi sesinden dinlemek keşfetmek isterseniz buyurun.
Hababam Sınıfı Rıfat Ilgaz’ın kendininve oğlunun okul anılarına dayanarak yazdığı bir roman.Hababam Sınıfı’da ki tiplerin nasıl oluştuğuda buradaki yazıda mevcut.
Hababam Sınıfı’nın yönetmenleri.
Hababam Sınıfı için çeşitli yazarların yazdığı yazılar.
Hababam Sınıfı’na ait birkaç video.
Bir de tabii ki Hababam Sınıfı’nın o eşsiz müziği var.Hangi müzik eseri hızlı çalınınca sevinç ve gülümseme yavaş çalınınca hüzün ve ağlama hissi uyandıra bilir ki.Bunu da tabii ki Melih Kibar başarmış.”Melih Kibar’a Hababam Sınıfına yaptığınız bu müzikten ne kadar telif ücreti aldınız? diye sormuşlar.Melih Kibar’da eğer ben Avrupa’da yaşayan bir müzisyen olsaydım,Siz benimle söyleşi yapmak için tapusu bana ait olan özel aday özel helikopterle gelirdiniz demiş”Varın Rıfat ılgaz’ın alacağı telifi siz düşünün…
Eserlerinden birakaç bölüm okumak isteyenlere
Filme ait bir müzik neler oluyor hayatta
Ölenlere rahmet kalanlara sağlık diliyorum.