bildirgec.org

popüler kültür hakkında tüm yazılar

Yeni Çağın Gençliği

| 14 May 2011 11:01

Günümüz modern insanının yaşadığı problemlerin en önemli nedeni yeni bir çağa girilmesiyle birlikte dünyanın artık eski dünya olmadığı ve bunun yaşamımızı derinden etkileyen teknolojiden kaynaklandığı düşünülmektedir. Kişilerarası iletişimimizin, ilişkilerimizin, hayata bakışımızın, dünyayı algılayışımızın, alışkanlıklarımızın, isteklerimizin, ihtiyaçlarımızın, yaşam tarzımızın, tüketim kalıplarımızın, hayatı anlamlandırışımızın, beklentilerimizin bize dair ne varsa her şeyin değiştiğine tanık olduğumuz bir çağı yaşıyoruz. Artık her şey yeni dünyanın, çağın, dönemin özelliklerine göre değişmekte ve şekillenmektedir. Yaşanan bu hızlı, köklü, değişim ve dönüşüm bizi ve tüm dünyanın zihinsel haritasını değiştirmiştir.

Melodram Tanımı ve Ortaya Çıkışı

ashg | 08 July 2010 09:25

Melodramın tanımı ve tarihsel gelişimini incelemeden önce bir kelime olarak ‘melodram’ın ne anlam ifade ettiğini bilmek faydalı olacaktır. Kelime kökenine baktığımızda, Fransızca bir kelime olan “melodram”ın Yunanca şarkı anlamına gelen “melos” ve oyun anlamına gelen “dram” kelimelerinden türetildiği görülmektedir. Bu bileşik kelimenin anlamı ise fazla heyecanlı dram’dır. Bu dramda intikam, ihanet ve cinayet hüküm sürer. Melodram için, “en kestirme yoldan seyirciyi etkilemek amacıyla en kolay çarelere başvuran olağanüstü durumlar, olağanüstü rastlantılar, çapraşık olaylar düzenleyen; basit, kaba çizgilerle karakter çizmeye kalkışan, ahlak dersi çıkarmaya uğraşan bir tür” tanımlaması da yapılmıştır. Melodram “müzik eşliğinde okunan dizeler anlamına” da gelmektedir. Melodram terimi ilk olarak İtalya’da 17. yüzyılda yaygınlaşmaya başlayan müzikli dramlar için kullanılmıştır. Gelişimini devam ettiren melodram, 18. yüzyılın sonunda Fransa’da burjuva dramının yanında, hem yeni klasik trajediden hem de aşırı duygusallaşarak yozlaşmış burjuva dramından çıkan bir tür ‘halk dramı’ olarak da tanımlanmıştır. Çağdaş tiyatroda hareketli ve duygusal olaylar üstüne kurulmuş, sürekli olarak dokunaklı etkilerden yararlanan oyun türü olarak tanımlanmaktadır. Kökleri tiyatroya uzanan melodramın ortaya çıkışı ve gelişmesi de elbette tiyatro yoluyla olmuştur. Melodram, Batı tiyatrosunda gerçek yaşamda olamayacak bir olay örgüsü içinde erdemli kişilerin kötülerin elinden çektikleri acıları anlatan ve erdemin zaferiyle sona eren duygusal dram olarak tanımlanmıştır.

Pygmalion
Pygmalion

Melodramın ortaya çıkışı ve gelişimi tiyatroda gerçekleştiği için melodram tiyatrodan ayrı düşünülemez. Melodramın tiyatrodaki ilk örneğinin 1770’de sahnelenen Jean Jack Rousseau imzalı “Pygmalion” (1762) monoluğunun etkisiyle ortaya çıktığı ve geliştiği bilinmektedir.

Web Tasarımcıları İçin Yeni Programlar

angelsdemos | 01 December 2009 14:28

Web tasarımcıların işlerini kolaylaştırabilecek birçok program bulunmakta. Mesela onlar için birkaç dakikada html sayfa, bir menü hazırlayabilen veya daha ağır bir programın yaptığı işi anında yapabilen küçük programlar gibi. İşte en yeni webmaster programları ;

SlickMap CSS

Site haritanızı css kullanarak html form biçiminde verir. Web sitenizin URL‘sini verdiğiniz taktirde birkaç saniyede web sitenizin çok hoş şekilde haritasını hazırlar.

Flapjax

İçinde 18 ajax uygulaması bulunan ve bu uygulamaları istediğiniz gibi biçimlendirip html sayfasını size sunan program. Farklı arayüzlerden birini seçin istediğiniz şekilde biçimlendirin ve html kodunuzu alın.

Gergedanlaştıramadıklarımızdan mısınız ki ?

cahitgun | 28 August 2009 10:05

Absürd tiyatro akımının kurucularından Ionescu (1912-1994) , GERGEDANLAR adlı tiyatro eserinde insanların trajikomik dönüşümünü o kadar absürd anlatmıştı ki sanki bugünün Türkiye sinin insan manzaralarını anlatıyordu.

Şimdi çok çeşitli gergedanlarlar var kimi beyoğlunda punk renklerinden makyaj yapmış yatar yapıkredi kitapevinin basamaklarında, kimi fatih de arap çöl adamı ve kadını kostümü ile dolaşır.Kimi bronz teni ve marka makyajı dolaşır akmerkezde, kimi kapalı çarşıda dolaşır figüran kostümüyle.

En Çok Satan Kitaplar Ortak Kültüre Giden Bir Yol Olabilir mi ?

cahitgun | 25 August 2009 09:15

Alış veriş merkezlerine gittiğimde kitapçılar ve teknolojik ürün satan mağazalar dışında ki yerler benim hiç ilgimi çekmez.

Kanyona, ya da akmerkeze veya foruma gideyim bu pek değişmez. Ayrıca yazın serin, kışın ise ılık bir yürüyüş parkuru olarak değerlendiriyorum , avm.leri. O yüzden spor salonlarında yürüyüş bantlarında yürümek yerine sizde parkur yapın AVM.leri.

Onun dışında iyi bir yemek için yüzlerce lokanta, kebabçı varken fast food ile self service bana çok basit ve komik geliyor.