bildirgec.org

piyasa hakkında tüm yazılar

PİYASA EKONOMİSİ

reddear | 16 October 2010 17:23

Piyasa ekonomisi, iktisâdi bir örgütlenmedir. Başka bir anlatımla, ekonomik sistemlerden biri, pazar ekonomisidir. Demem şu ki; Dünya devletlerinde ekonomiler, çeşitli iktisâdi örgütlenmelerle ekonomik hayatı oluşturup, organize ederler. Bu süreci meydana getiren insan yapımı ve bazılarına göre de doğal kabul edilen ekonomik bir düzen de pazar ekonomisidir. Bu ekonomik düzenle meydana gelmiş ekonomiler makro ekonomi ve mikro ekonomi başta olmak üzere çeşitli ekonomi kuramlarıyla çözümlenir. Piyasa ekonomisi ile eş manalı sayılabilecek olan, piyasa ekonomisinin yerine kullanılabilecek olan terimleri ifade edeyim: Ekonomik liberalizm, kapitalizm, üretim araçlarının özel mülkiyette olduğu sistem, kar-zarar sistemi, pazar ekonomisi, fiyat mekanizmasının geçerli olduğu sistem, kapitalistlerin üretim ve yatırımda ön plâna çıktığı düzen, özel mülkiyet sistemi, kaynakların fiyatlarla dağıtıldığı sistem, kaynak tahsis mekanizması olarak piyasa mekanizmasının geçerli olduğu sistem, serbest ticaret sistemi, liberal ekonomi, hür teşebbüs ekonomisi, serbest teşebbüs, ekonomik özgürlükler sistemi, hususî teşebbüs, özel teşebbüs sitemi, serbest teşebbüs sistemi, büyüme ve kalkınma sürecini piyasa güçleriyle gerçekleştiren sistem, liberal ekonomik düzen, pazar ekonomisi, rekabetçi sistem… Liste uzatılabilir. Piyasa ekonomisinin bu kadar çok farklı isimle anılması, fiiliyatta tüm bunların az veya çok ön plâna çıkması, tüm bu ifadelerde geçen eylemleri yapan insanların ekonomik eylemlerinin gözlemlenebilir olması biçiminde düşünülebilir. Bu kadar çok ismi olması aslında çok fazla eylemin yapıldığı bir ekonomiye de işaret etmektedir. Hepsi piyasa ekonomisi denilen fiili reel hayattaki ekonominin meydana gelmesini sağlayan ekonomik örgütlenmenin çeşitli adlarıdır. Bu kavramları açarak ekonomik hayatın organizasyonunu ve insanların bu ekonomik organizasyonda yapabildiklerini daha iyi anlayabiliriz. Başka bir deyişle, içinde bulunduğumuz ve bir parçası olduğumuz iktisâdi örgütlenmeyi anlamak için bu kavramları açarak inceleme yapmakta fayda vardır, diye düşünüyorum. Demem şu ki; hayatımızın bir parçası olan bu ekonomik örgütlenmenin çeşitli adlarını çözümleyerek ekonomiyi öğrenmekte ve gerçekliği yansıtıp yansıtmadığına bakarak çözümlemekte fayda var. Hem iktisâdi yaşamı öğrenebilelim ve hem de bu ekonomide neler yapabileceğimizi daha iyi anlayabilecek duruma gelebilelim. Piyasa ekonomisi terimiyle başlayayım. Biraz uzun olacak zira hem piyasa ve hem de ekonomi terimiyle ilgili fazla açıklama var. En çok kullanılan terime bu açıklama gereklidir. Piyasa ekonomisiyle ilgili alıntıları yorumlamaya çalışayım… Malûm… Piyasa kimine Tanrılık kimine de şeytanlık yapıyor. Ben de tanrıya ve şeytana tapanları anlamaya çalışayım… Farlı görüşlere şimdilik Arafat’tan bakıyorum…

Piyasa Değeri

reddear | 10 November 2009 17:08

Piyasa Değeri

Kapitalist ekonomi piyasa süreçleriyle işleyen bir ekonomidir. Piyasa mekanizması ya da fiyat mekanizması kapitalist ekonominin kaynak dağılımını yani kaynak tahsisini yapar. Kaynak tahsis mekanizması piyasa sürecinin işleyişini sağlayan mekanizmadır. Bu mekanizma her ürüne ve her bireye değer verir. Daha doğru ifade edersek mekanizmanın işleyişinde insanlar ürünlere ve ürünleri üretenlere değer verir. Bu durum mal ve hizmetlerin ve diğer kaynakların piyasa değerini oluşturur.

Piyasa değeri metalaşan ürünlerin değeridir. Metalaşan ürünler ticarete tabii tutulur ve fiyat biçilir. Bu durumda ürünler bir fiyata sahip olacağı gibi ürünün mübadelesini yapan taraflar da bir fiyata sahip olacaktır. Ürünlerin fiyatı olacak ve sahiplerinin de geliri olacaktır.

3g piyasaya sürülüyor

behman | 30 November 2008 21:14

3G nedir?
3g 3. Nesil GSM Hizmetleri üçüncü nesil kablosuz telefon teknolojisilerine verilen addır. Aynı 1G ve 2G gibi, hücresel bir ağ sistemi kullanır. Universal Mobile Telecommunications System (UMTS), CDMA2000, Freedom of Mobile Multimedia Access (foma) 3G teknolojisine örnek olarak verilebilir.

3g teknolojisi artık yurdumuzda da kullanılacak artık. turkcell, avea ve vodafone da 3g’ye geçiyor.sağlayacağı kolaylıklar;

Fikirleriniz bazıları için önemli ! (inceleme)

filozofi | 01 November 2008 12:02

FikriMuhim bence Türkiye’deki tek “sosyal pazarlama (WOMM)” hareketi.
Kısaca bahsetmek gerekirse;fikrimuhim.com piyasa çıkacak/çıkan yeni ürün/hizmetleri ilk olarak bizlere sunuyor ve bu ürünle ilgili bizden yorum bekliyor ve üreticiyi bilgilendiriyor,biz de bunun sayesinde ücretsiz ürün sahibi olmuş oluyoruz. Örneğin bir içecek firmasının piyasaya yeni süreceği ürünü, fikrimuhim bize kargo ile gönderiyor ve bizden bu ürünü kullanıp rapor vermemizi bekliyor.

ben piyasa olmuş bir cep telefonuyum

nikolaypetrovic | 30 October 2008 09:59

fabrikadan ilk çıktığımda fiyatım epey yüksekti. aynı oranda da havalıydım. diğer telefonlara burun ucuyla bakıyor küçümsüyordum onları. sahibim üzerime titriyor aman bir yeri çizilmesin aman yere düşmesin diye beni koruyor her zaman kolluyordu. mikrofonumla bir sürü güzel aşk kelimeleri döktü o adam, benim kulaklığımla bir sürü evet cevapları aldı ve sevindi.

ne var ki zamanla bana duyulan ilgi azaldı. çünkü namussuz adamlar gittikçe fiyatımı düşürüyorlardı. üzülüyordum. kampanya üstüne kampanya derken fiyatım yerlerde sürünmeye başladı. eski havam bitmişti. artık 8 yaşındaki çocuğun bile elinde geziyordum. ekranım çizilmiş tuşum silinmiş kimin umrunda abicim. üzgünüm. bu kadar piyasa olmamalıydım, bu kadar tanınmamalıydım. ama gelgelelim öyle oldu arkadaş. ben hüzünlü bir cep telefonuyum, ben piyasa olmuş herhangi bir cep telefonuyum.

Mini Cooper Artık Elektrikle de Çalışacak.

mturkmen | 10 August 2008 11:14

Benzin fiyatlarının gün geçtikçe artması araç imalatçılarını yenilenebilir enerjiye yönlendiriyor. Açıkça küçük ve yakıt tasarruflu araçlar elektrikli araca daha kolay çevrilebiliyor. Bundan dolayı BMW’nin muhteşem Mini Cooper aracının elektrikle çalışan versiyonunu 2009 yazında piyasaya süreceğini açıklaması doğru bir karar olmuş.
Kaynak

suyla çalışan saat bizlerle!

24black mamba24 | 22 July 2008 17:01

artık pile para vermiyeceğiz. artık dünyamızı korkunç tehlikelerden kurtaracağız. suyla çalışan saat bizlerle.

bu saat suyun içerisinde bulunan elektrotlardan güç alarak çalışıyor. ve bize güzel bir kullanım sunuyor.

Bedol Wall Wave Clock 15 ağustos’ta yurt dışında piyasaya sürülecek. bu saaati almak isteyenler 16 dolara rahat bir şekilde kullanabilecekler.

kaynak